Πού ποντάρει ο Τσίπρας, σε τι ελπίζει ο Σαμαράς

tsipras_sagiasΟ πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά. Φωτ.: Παντελής Σαίτας ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μια εβδομάδα συμπληρώνει αύριο ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι ΑΝΕΛ) στην κυβέρνηση και αν κάποιοι πιστεύουν ότι τα δύσκολα πέρασαν τους πληροφορούμε ότι τα δύσκολα τώρα ξεκίνησαν. Μια εβδομάδα μετά, εκείνο που μετά βεβαιότητας μπορούμε να πούμε είναι ότι η κυβέρνηση κέρδισε τη μάχη σε επικοινωνιακό επίπεδο. Και το κυριότερο σε επίπεδο ψυχολογίας μια και γνωρίζοντας κάλλιστα τον ψυχισμό των Ελλήνων πόνταρε στην περηφάνια τους.

Ακόμη και το σκηνικό με το Γιάννη Βαρουφάκη, σε επίπεδο εικόνας, έδωσε ξανά στους Έλληνες την αίσθηση ότι το «φτάνει ο εξευτελισμός και η υποτίμηση» είναι κάτι που η παρούσα κυβέρνηση μπορεί να το εκφράσει.

Πέρα όμως από την εικόνα υπάρχει και η ουσία. Και η ουσία είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος να κινηθεί με ρεαλισμό στο νέο σκηνικό που διαμορφώνεται στην ΕΕ. Ήδη όσοι παρακολουθούν τα επόμενα βήματα των δηλώσεων των κυβερνητικών στελεχών διαπιστώνουν ότι η αίσθηση που καλλιεργήθηκε ενός …ντού στην εξουσία, όχι μόνο δεν έγινε, αλλά οι τόνοι χαμήλωσαν και η λογική επέστρεψε στους υπουργούς.

Το στοίχημα του Τσίπρα

Το στοίχημα Τσίπρα είναι μεγάλο, αλλά μέσα του πιστεύει ότι όσο είναι νωπή η λαϊκή εντολή, κρατά στο βάθος του μυαλού του το ενδεχόμενο ενός δημοψηφίσματος στην περίπτωση που πιεστεί για μεγάλη κωλοτούμπα. Την ίδια ώρα ετοιμάζει βήμα – βήμα τα ταξίδια του, που ξεκινούν την Δευτέρα από την Λευκωσία (επίσκεψη με πολλούς συμβολισμούς), την Τρίτη θα βρεθεί στη Ρώμη για να συναντηθεί με τον Ρέντσι και την Τετάρτη έχει το κρισιμότερο …ταγκό στο Παρίσι με τη συνάντησή του με τον Ολάντ. Εκεί θα κληθεί να διαγράψει από το λεξιλόγιό του το περίφημο …Ολανδρέου και να βρει έναν σύμμαχο. Οσο για την πρώτη μεγάλη αναμέτρηση θα είναι στις 12 Φεβρουαρίου στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών.

Η ημερομηνία λήξης του Σαμαρά

Από την άλλη ο Αντώνης Σαμαράς κρατά σε επιφυλακή τη ΝΔ και διατηρεί τη θέση του με ένα και μόνο επιχείρημα. Ότι οι επόμενες εβδομάδες μπορεί να οδηγήσουν σε κατάρρευση την κυβέρνηση και τότε εκείνος θα δικαιωθεί και θα επιστρέψει. Αλλά ακόμη και αυτό το επιχείρημα έχει ημερομηνία λήξης. [pontos-news.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.