Εγκαταλείπει τη διαγραφή χρέους η Ελλάδα – Προτείνει ανταλλαγή ομολόγων με έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων

debtΟ πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και ο δεύτερος τύπος θα αφορά διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds).

Σχέδιο για να τερματιστεί η αντιπαράθεση της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές, σε ό,τι αφορά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους, παρουσίασε στο Λονδίνο ο νέος υπουργός Οικονομικών της χώρας Γ. Βαρουφάκης.

Όπως αποκαλύπτουν σε νέο δημοσίευμά τους οι Financial Times, το σχέδιο της Ελλάδας για το ελληνικό χρέος έχει ως εξής:

Ανταλλαγή (swapping) του υφιστάμενου χρέους με νέα ομόλογα που θα συνδέονται με την ανάπτυξη, συνοδεία παραγωγής μόνιμου πρωτογενούς πλεονάσματος και πάταξη των μεγάλων φοροφυγάδων.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης, παρουσίασε το σχέδιο της Ελλάδας για το χρέος στο Λονδίνο, μετά από μια δραματική εβδομάδα, κατά την οποία οι εξαγγελίες της νέας ελληνικής κυβέρνησης προκάλεσαν αναταραχή στους Ευρωπαίους εταίρους, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για ενδεχόμενη αποχώρηση της χώρας από το ευρώ.

Μιλώντας στους Financial Times, ο Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν διατυπώνει πλέον αίτημα για διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους, συνολικού ύψους 315 δισ. ευρώ.

Στον αντίποδα, η ελληνική κυβέρνηση ζητά μια σειρά από ανταλλαγές χρέους (debt swaps), ένα μενού από ανταλλαγές χρέους, προκειμένου να διευκολυνθεί η αποπληρωμή του.

Η πρόταση της Αθήνας για το χρέος περιλαμβάνει την έκδοση δύο νέων τύπων ομολόγων.

– Ο πρώτος τύπος των νέων ομολόγων θα συνδέεται με την ονομαστική οικονομική ανάπτυξη της χώρας και θα αντικαταστήσει τα ευρωπαϊκά δάνεια διάσωσης (rescue loans) που έχει λάβει η Ελλάδα.

– Ο δεύτερος τύπος των νέων ομολόγων θα αφορά σε διαρκή ομόλογα, δηλαδή σε ομόλογα χωρίς λήξη (perpetual bonds) και θα αντικαταστήσει τα ελληνικά ομόλογα που βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της ΕΚΤ.

Όπως εξήγησε ο Γ. Βαρουφάκης στους Financial Times, η πρότασή του για ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων (debt swap) συνιστά μια «έξυπνη διευθέτηση του ελληνικού χρέους», με ταυτόχρονη αποφυγή της χρήσης του όρου haircut, που δεν είναι πολιτικά αποδεκτός από τη Γερμανία και τις άλλες χώρες – δανειστές της Ελλάδας.

«Αυτό που εξήγησα στους εταίρους μας είναι πως η νέα ελληνική κυβέρνηση παρουσιάζει έναν συνδυασμό παραγωγής πρωτογενούς πλεονάσματος και μεταρρυθμιστικής ατζέντας», αναφέρει στη συνέντευξή του στους Financial Times, o νέος υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας, Γ. Βαρουφάκης.

«Λέω στους εταίρους της Ελλάδας το εξής: Βοηθήστε μας να αναμορφώσουμε τη χώρα μας και δώστε μας δημοσιονομικό χώρο να το κάνουμε, διαφορετικά η Ελλάδα θα συνεχίσει να ασφυκτιά και θα καταστεί μια χώρα παραμορφωμένη και όχι αναμορφωμένη».

Ο Γ. Βαρουφάκης δεσμεύθηκε πως η ελληνική κυβέρνηση θα διατηρήσει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 1% με 1,5% έναντι του ΑΕΠ, αλλά και πως θα επικεντρωθεί στην πάταξη της φοροδιαφυγής σε ό,τι αφορά τους μεγάλους φοροφυγάδες.

«Πρώτα θα κυνηγήσουμε το κεφάλι του ψαριού και μετά την ουρά», επισημαίνει ο υπουργός Οικονομικών.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του στους Financial Times, o Γ. Βαρουφάκης ανέλυσε τις δυσκολίες που έχει ο στόχος για την πάταξη της φοροδιαφυγής, κυρίως απέναντι στους Έλληνες επιχειρηματίες και ολιγάρχες.

Ωστόσο δεσμεύθηκε πως «δεν θα σταματήσουμε μέχρι να επιτύχουμε. Αν πέσουμε από τα κατεστημένα συμφέροντα, θα είναι τιμή μας να έχουμε πέσει, δίδοντας μια καλή μάχη».

«Η εκλογική νίκη του ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε την εξής ευκαιρία: Να χτυπήσουμε τη σχέση των κατεστημένων συμφερόντων στον δημόσιο τομέα και των κατεστημένων συμφερόντων στον ιδιωτικό τομέα, ώστε να εκλείψουν τα βαρίδια στη δημιουργία, την ανταγωνιστικότητα, την ελευθερία και τη δημοκρατία», ανέφερε επίσης ο υπουργός Οικονομικών.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει να παρουσιάσει αναλυτικά τις προτάσεις της στους Ευρωπαίους εταίρους της πριν τα τέλη Φεβρουαρίου.

«Ό,τι κι αν σκέφτονται οι εταίροι μας για το γεγονός ότι προερχόμαστε από την αριστερά, εμείς θέλουμε σοβαρά να κάνουμε μεταρρυθμίσεις, να είμαστε καλοί Ευρωπαίοι και σοβαροί στο να ακούμε», εξήγησε, μεταξύ άλλων, ο κ. Βαρουφάκης.

Και πρόσθεσε: «Στο μόνο που δεν θα κάνουμε πίσω είναι στην ανάγκη να επανεξεταστεί από το μηδέν το υφιστάμενο ανεφάρμοστο πρόγραμμα της Ελλάδας». [bankingnews.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.