Μήπως “κλαίει” η Μέρκελ ή είναι η ιδέα μας;

merkel_obama_oufΕμείς πάντως είμαστε σίγουροι ότι έχει επέλθει συμφωνία. Τώρα ένα θα είναι 70- 30 η όχι, είναι άνευ σημασίας, διότι η ουσία είναι, ότι δεν είναι «άτρωτοι» οι …«ανένδοτοι» κατά τους ΣαμαροΒενιζέλους Γερμανοί και μέχρι στιγμής, παίρναμε τους όρχεις τους. Ξέρετε ποιος είναι ο τρόμος των προδοτών; Στην πολιτική όλοι μα όλοι, προσφέρουν άρτον και θεάματα.
Όταν λοιπόν δεν μπορείς να προσφέρεις άρτον….  θα προσφέρεις θεάματα, για να καλύψεις το κενό. Τότε … θα κλάψουν μανούλες. Θα δείτε πολλούς «υπεράνω» νόμου με…. Χειροπέδες και… ίσως σύντομα.

Να κάνουν λοιπόν τον σταυρό τους να επιτύχει ο Τσιπρας, και σε τελική ανάλυση να ωφεληθεί και λίγο ο λαός.

Ο αμερικανός πρόεδρος, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, τόνισε ότι «αναμένουμε τις προτάσεις (από Βερολίνο) για το πώς η Ελλάδα θα επιστρέψει στην ανάπτυξη εντός της Ευρωζώνης». Συγκεκριμένα, είπε «αναμένω να ακούσω την πρόταση της Άνγκελα για το πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση για να βρουν ένα τρόπο να επανέλθει η Ελλάδα στη βιώσιμη ανάπτυξη εντός Ευρωζώνης», προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη είναι κρίσιμη για την παγκόσμια οικονομία και τις ΗΠΑ».

Η γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι «εκείνο που μετράει είναι αυτό που θα παρουσιάσει στο τραπέζι η Ελλάδα.

Η γερμανική πολιτική από το 2010 έχει ως στόχο την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη, οι βασικοί κανόνες παραμένουν οι ίδιοι: θα πρέπει να προσπαθήσετε και οι υπόλοιποι θα δείξουν αλληλεγγύη».

«Τα τρία μέρη (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) συμφώνησαν σε κάποια προγράμματα και αυτή είναι η βάση της συζήτησης. Περιμένω από την Ελλάδα να κάνει μια πρόταση και θα την συζητήσουμε.

Ένα σχέδιο βασισμένο σε πέντε άξονες, με πρόγραμμα-γέφυρα μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου, αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση την Τετάρτη.

Στόχος είναι υπάρξει μια συμφωνία στο επόμενο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου για να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος έως το τέλος Αυγούστου για τη διαμόρφωση ενός νέου συμβολαίου που θα αντικαταστήσει το μνημόνιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, το σχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνει:

Μια συμφωνία-γέφυρα έως το τέλος Αυγούστου και από την 1η Σεπτεμβρίου να υπάρξει το οριστικό συμβόλαιο μεταξύ Ελλάδας και εταίρων.

Το 30% των «τοξικών» δεσμεύσεων του Μνημονίου, βασικό των οποίων θεωρείται η αποδόμηση της αγοράς εργασίας, θα φύγουν και θα αντικατασταθούν από 10 μεταρρυθμίσεις που θα προταθούν από την ελληνική κυβέρνηση, σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ. Μεταξύ των δέκα μεταρρυθμίσεων δεν περιλαμβάνεται το ασφαλιστικό.

Αλλαγή του στόχου για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αρχής γενομένης από εφέτος. Η κυβέρνηση πιστεύει ότι ο στόχος για πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ το 2015 είναι εξωπραγματικός και πρέπει να μειωθεί σε 1,5% του ΑΕΠ, δεδομένου μάλιστα ότι πέρυσι το πρωτογενές πλεόνασμα διαμορφώθηκε στο 1,49% του ΑΕΠ.

Να ξεκινήσει στο πλαίσιο αυτό και η διαπραγμάτευση για το χρέος, που μπορεί να γίνει μέσω ενός μενού από swaps.

Να αντιμετωπιστεί άμεσα η ανθρωπιστική κρίση.

Η κυβέρνηση εμμένει στην άμεση εκταμίευση του ποσού του 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των «ακούρευτων» ελληνικών ομολόγων που κατέχει η ΕΚΤ, την αύξηση του ορίου για την έκδοση εντόκων γραμματίων κατά 8 δισ. ευρώ, καθώς και το να είναι «ελαστικός» ο ELA, ανάλογα με τις ανάγκες.

Παράλληλα, ζητεί να αξιοποιηθούν τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ, για να επιλυθεί το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, ενώ στο ενδιάμεσο διάστημα οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μπορούν να καλυφθούν και από την εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Όπως επισημαίνουν οι κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, το κείμενο της ελληνικής πρότασης δεν είναι «ριζοσπαστικό», αλλά «κόκκινες γραμμές» παραμένουν να σταματήσει η λιτότητα και η αυτοτροφοδοτούμενη κρίση. Όπως δε αναφέρουν χαρακτηριστικά, δεν υπάρχει πρόβλημα, αυτή η συμφωνία- γέφυρα να ονομαστεί «τεχνική παράταση» από τους εταίρους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, στο κυβερνητικό σχέδιο περιλαμβάνεται και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, με τους ίδιους, επίσης, να αναφέρουν ότι πρέπει να ενθαρρυνθεί η ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ. Ωστόσο, προσθέτουν ότι «όσες ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί, θα ελεγχθούν».

Βρετανός δημοσιογράφος: «Ο Σαμαράς δεν ήθελε εξάμηνη παράταση για να δεσμεύσει την επόμενη κυβέρνηση» – Ποιος το αποκάλυψε στον Α.Τσίπρα.

[ixnos.blogspot.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.