Στα «σκαριά» παρέμβαση 10 σημείων για τα φάρμακα

φαρμακοποιοίΜειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα, φορολόγηση δύο ταχυτήτων για τα εγχωρίως παραγόμενα και τα εισαγόμενα γενόσημα και «κούρεμα» των τιμών στα ακριβά σκευάσματα, προωθεί η κυβέρνηση.

Στο τραπέζι βρίσκεται η κατάργηση της «ασφαλιστικής τιμής» φαρμάκων, η οποία έχει αυξήσει έμμεσα τη συμμετοχή των ασθενών, από 12% που ήταν (μεσοσταθμικά) πριν από μία πενταετία σε πάνω από 35% σήμερα

Ο υπουργός Υγείας ετοιμάζει παρέμβαση δέκα σημείων στον τομέα της φαρμακευτικής πολιτικής, η οποία θα εφαρμοστεί το επόμενο διάστημα. Μέρος των παρεμβάσεων θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, κατά την επίσκεψη που αναμένεται να κάνει ?εντός της εβδομάδας? στο υπουργείο Υγείας.

Για τις αλλαγές στη φαρμακευτική πολιτική, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής έχει συστήσει ομάδα εργασίας, η οποία συνεδριάζει τακτικότατα. Στόχος είναι να διαμορφωθεί ένα νέο πλαίσιο, το οποίο θα επιτρέψει χαμηλότερη συμμετοχή των ασφαλισμένων στη φαρμακευτική δαπάνη και μείωση της συνολικής ετήσιας δαπάνης, η οποία ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

«Η ομάδα εργασίας συνεδριάζει σχεδόν καθημερινά, ώστε να είμαστε σύντομα έτοιμοι να ανακοινώσουμε την παρέμβασή μας σε ένα θέμα που αφορά την αγορά, αλλά κυρίως τους πολίτες», δήλωσε στο «Εθνος» ο υπουργός Υγείας. Ο υπουργός Υγείας τονίζει ότι «παράλληλα με τις συνεδριάσεις» η πολιτική ηγεσία βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με εκπροσώπους της φαρμακοβιομηχανίας, ώστε να προκύψει μία κοινά επωφελής συμφωνία.

Μεταξύ των μέτρων που επεξεργάζονται οι εμπειρογνώμονες του υπουργείου Υγείας, περιλαμβάνονται τα εξής: Αύξηση της υποχρεωτικής έκπτωσης προς τον ΕΟΠΥΥ (rebate) για τα πρωτότυπα σκευάσματα (on patent) και τα εκτός πατέντας (off patent). Οι εταιρείες θα καλούνται να επιστρέφουν στον ΕΟΠΥΥ μεγαλύτερα ποσά (ανάλογα με τον τζίρο) για τις αυτές (πιο ακριβές) κατηγορίες φαρμάκων.

Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι μπορεί να αυξηθεί η διείσδυση των γενοσήμων στην ελληνική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη κατανάλωση πρωτοτύπων φαρμάκων (11,6%) έναντι άλλων ευρωπαϊκών χωρών (9,3% η Ισπανία, 10,9% η Γαλλία, 8,4% η Ιταλία). Για να αυξηθεί η κατανάλωση γενοσήμων εξετάζεται η μείωση της συμμετοχής των ασφαλισμένων (με βάση εισοδηματικά κριτήρια) όταν προτιμούν τα εν λόγω σκευάσματα. Πολίτες, δηλαδή, με χαμηλό εισόδημα θα έχουν συμμετοχή κάτω του 25% για τα γενόσημα.

Στο τραπέζι βρίσκεται και η κατάργηση της «ασφαλιστικής τιμής» φαρμάκων, η οποία έχει αυξήσει έμμεσα τη συμμετοχή των ασθενών, από 12% που ήταν (μεσοσταθμικά) πριν από μία πενταετία σε πάνω από 35% σήμερα. Το υπουργείο προωθεί κίνητρα για την παραγωγή φαρμάκων και έρευνα στην Ελλάδα, τόσο από ελληνικές όσο και από πολυεθνικές επιχειρήσεις. Οι εταιρείες ζήτησαν από τον κ. Κουρουμπλή αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για την έρευνα και το υπουργείο Υγείας θα την ανακοινώσει άμεσα.

Μέριμνα θα υπάρξει και για τα εγχωρίως παραγόμενα γενόσημα. Το υπουργείο εξετάζει φορολόγηση «δύο ταχυτήτων» για τα ελληνικά και τα εισαγόμενα, εφαρμόζοντας το αντίστοιχο σύστημα που ισχύει στη Γερμανία. Το υπουργείο συγκεντρώνει τιμές φαρμάκων από ολόκληρο τον κόσμο, προκειμένου να τις αντιπαραβάλει με τις τιμές που διατίθενται στην Ελλάδα. Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στα φάρμακα υψηλού κόστους (ΦΥΚ), με τη σχετική δαπάνη να κλείνει το 2014 στα 700 εκατομμύρια ευρώ, έναντι προϋπολογισμού 300 εκατομμυρίων.

ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ
Ζητούν κατάργηση μνημονιακών νόμων

Κατάργηση όλων των μνημονιακών νόμων και διατάξεων που αφορούν την αδειοδότηση και το ωράριο των φαρμακείων ζητά από την κυβέρνηση ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ). Σχετική απόφαση έλαβε το περασμένο Σάββατο η γενική συνέλευση του Συλλόγου. Οι φαρμακοποιοί έχουν στείλει στο υπουργείο Υγείας σειρά νομοτεχνικών διατάξεων και αναμένουν την άμεση ψήφισή τους. Θετικός εμφανίζεται ο υπουργός Υγείας, ο οποίος θεωρεί ότι η κυβέρνηση «έκλεισε» αντί να ανοίξει το επάγγελμα του φαρμακοποιού. Μιλώντας το Σάββατο στο Mega, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε πως έχει ζητήσει από τους περιφερειάρχες να «παγώσουν» μέχρι νεωτέρας τον ισχύοντα νόμο, δίνοντας μία άδεια ανά φαρμακοποιό.

Η πολυϊδιοκτησία

Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ, Γιάννης Δαγρές, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να καταργηθεί ο θεσμός της πολυϊδιοκτησίας στα φαρμακεία, καθώς δημιουργεί καρτέλ. Ζήτησε να υπάρξει ένα σταθερό ωράριο λειτουργίας των φαρμακείων, λέγοντας ότι έχει απορρυθμιστεί πλήρως μετά τις μνημονιακές διατάξεις των τελευταίων ετών. Ο κ. Δαγρές ανέφερε ότι ο θεσμός του διευρυμένου ωραρίου αυξάνει την ανεργία στον κλάδο των φαρμακείων, κάνοντας αναδιανομή του πλούτου υπέρ των κεντρικών και σε βάρος των φαρμακείων της γειτονιάς. Ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ εκτίμησε ότι στην ουσία έχει καταστραφεί ο θεσμός των εφημεριών και σημείωσε ότι η κατάσταση αυτή έχει αυξήσει την ανεργία στον κλάδο. [ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ, ethnos.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.