Αλέξης Τσίπρας: Ο λαός θα αποφασίσει, αλλά όχι με εκλογές (Βίντεο)

tsiprasΤις κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση, τη στάση του Γιάνη Βαρουφάκη και τη στρατηγική της χώρας ανέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου «στον ενικό».

Συγκεκριμένα, σε μια εφ΄ όλης της ύλης συνέντευξη που διήρκησε τρεις ώρες, ο πρωθυπουργός έδωσε το στίγμα των επόμενων κινήσεών του, ξεκαθαρίζοντας πως εάν η στάση των δανειστών έναντι της Ελλάδας δεν αλλάξει, τότε ο ίδιος, δεσμευόμενος από τη λαϊκή εντολή, θα προσφύγει σε δημοψήφισμα, αλλά όχι σε εκλογές. «Εάν βρεθώ στη δύσκολη θέση – κι ελπίζω να μη βρεθώ, κι αυτό είναι κάτι που το θέλουν μόνον οι κοντόμυαλοι και μικρόμυαλοι – τότε αυτή η εντολή μου βάζει όρια. Εάν βγω έξω και πέρα από τα όρια αυτά, τότε ο λαός θα αποφασίσει, αλλά όχι με εκλογές».

«Η διαπραγματευτική στρατηγική της χώρας δεν διαμορφώνεται από το αν κάποιος πήγε ή δεν πήγε σε ένα δείπνο. Διαμορφώνεται από τις θέσεις που παρουσιάζει κανείς στην κρίσιμη ώρα της διαπραγμάτευσης και της συζήτησης μέσα στα επίσημα και διεθνή φόρα» επεσήμανε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας: «Στόχος μου δεν είναι να ωραιοποιήσω. Έχει δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα. Πιστεύω όμως ότι είναι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού, διότι μέρος του διαπραγματευτικού παιχνιδιού είναι να αποδομήσεις αυτόν που κάθεται απέναντί σου στο τραπέζι και διαπραγματεύεται».

«Mε τον Γιάνη Βαρουφάκη είμαστε σε αγαστή συνεργασία και εγώ όλο το επιτελείο το διαπραγματευτικό», είπε ο κ. Τσίπρας ενώ αναφερόμενος στη συγκρότηση της νέας πολιτικής ομάδας διαπραγμάτευσης σημείωσε: «Κάναμε μια προσπάθεια που είχε αποφασιστεί και πριν τη Ρίγα. Βρεθήκαμε στην ανάγκη τώρα που πάμε στην τελική ευθεία να αναδιοργανώσουμε τις ομάδες μας διότι χρειάζεται να έχουμε τον πλήρη έλεγχο και την καλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα».

«Ο Γιάνης Βαρουφάκης είναι ένα σημαντικό asset για την κυβέρνηση και για τη χώρα. Είναι ένας οικονομολόγος που έχει ενοχλήσει γιατί μιλάει τη γλώσσα τους καλύτερα απ’ ότι την μιλάνε αυτοί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στον υπουργό Οικονομικών.

«Μιλάει τη γλώσσα της οικονομίας, βεβαίως έχοντας ριζοσπαστικές θέσεις και απόψεις , αντιλήψεις οι οποίες είναι δεδομένες» σημείωσε προσθέτοντας ότι ο κ. Βαρουφάκης δεν κάνει πίσω εύκολα, είναι έντιμος και επιμένει στις απόψεις του.

«Η διαπραγμάτευση δεν ανήκει σ’ έναν ανθρώπο, ποτέ δεν άνηκε σε έναν άνθρωπο. Η διαπραγμάτευση έχει πάντα την ευθύνη του Πρωθυπουργού, ο πρωθυπουργός είναι σαν τον προπονητή μιας ομάδας. Όταν κερδίσει η ομάδα, κέρδισαν οι παίκτες, αν χάσει θα φταίει ο πρωθυπουργός. Και έχει και τη συλλογική ευθύνη” τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Σχολιάζοντας την απουσία του υπουργού Οικονομικών από το δείπνο στη Ρίγα, απάντησε : «Έχετε την αίσθηση ότι είναι στοιχείο της διαπραγματευτικής τακτικής;»

«Έχετε την αίσθηση ότι οι πολιτικοί ακόμα και αν βρίσκονται σε μια θέση ευθύνης δεν έχουν συναισθήματα;» συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν επρόκειτο για δείπνο εργασίας. [paraskhnio.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.