Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Συμβολική λειτουργία με μία παράσταση

arxaio-theatro-dodonisΘα λειτουργήσει συμβολικά για μια παράσταση το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ενώ αρχίζει η αναστήλωση του γεφυριού της Πλάκας στα Τζουμέρκα, δήλωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης σε περιοδεία του σε μνημεία και αρχαιολογικούς χώρους της Ηπείρου.

Την πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να λειτουργήσει συμβολικά, για μία φορά στη διάρκεια του καλοκαιριού, το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης, ανακοίνωσε ο αν. υπουργός Πολιτισμού, κατά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, στο πλαίσιο της τριήμερης περιοδείας του σε Mουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, καθώς και σε μνημεία της νεότερης παράδοσης της Ηπείρου και περιέλαβε συσκέψεις εργασίας με τοπικούς παράγοντες.

«Τα μνημεία πρέπει να αποδίδονται προς χρήση, να είναι λειτουργικά και ζωντανά, αλλά πάντα με πολλούς περιορισμούς και πολλή περίσκεψη. Δεν είναι ο εύκολος τρόπος για να αυξήσουμε τον τουρισμό», δήλωσε ο κ. Ξυδάκης μετά την επίσκεψή του στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης. Και πρόσθεσε: «Η ομορφιά, η σημασία, η αξία και ο πολιτισμός που μεταφέρουν τα μνημεία ακτινοβολούν. Δεν χρειάζεται να επιβαρύνονται. Η ολοκληρωμένη χωρική επέμβαση είναι ένας από τους κεντρικούς πυρήνες στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Σχεδιάζουμε να τονώσουμε την τοπική οικονομία και παράλληλα να προσθέσουμε πολιτιστική υπεραξία στον τουρισμό».

Συνοδευόμενος από τους βουλευτές Ιωαννίνων του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Γιάννη Στέφο, Γιάννη Καραγιάννη και Μερόπη Τζούφη, τον Περιφερειάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού κ. Κώστα Σιαράβα, ο κ. Ξυδάκης ξεναγήθηκε από τον προϊστάμενο της Εφορείας Αρχαιοτήτων κ. Κώστα Σουέρεφ, ενώ ενημερώθηκε και για την εξέλιξη των εργασιών στις κερκίδες του αρχαίου θεάτρου από τον πρόεδρο της επιστημονικής επιτροπής Δωδώνης κ. Γιώργο Σμύρη.

to-arxaio-theatro-tis-dodonis1Το αρχαίο θέατρο της Δωδώνης

Ο υπουργός δήλωσε ότι το έργο, που έχει ξεκινήσει με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, θα συνεχιστεί με κονδύλια από το νέο κοινοτικό πλαίσιο. Και πρόσθεσε: «Πρόκειται για ένα συγκλονιστικό χώρο με μεγάλες τεχνικές απαιτήσεις συντήρησης. Θα αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία με την ουσιαστική συνδρομή των Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι μελέτησαν, ανέδειξαν το θέατρο και τώρα το παραδίδουν τμηματικά σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για ένα μνημείο της παγκόσμιας ιστορικής κληρονομιάς. Ο φάκελος για την ένταξή του στον κατάλογο με τα αντίστοιχα μνημεία της UNESCO είναι έτοιμος και θα προωθηθεί».

Ένα άλλο μνημείο, της νεότερης, παραδοσιακής τέχνης της Ηπείρου, το ιστορικό γεφύρι της Πλάκας, το οποίο κατέρρευσε από την κακοκαιρία στις αρχές του περασμένου Φεβρουαρίου, βρέθηκε στο επίκεντρο της σύσκεψης με τον υπουργό στην Περιφέρεια Ηπείρου. Ο κ. Ξυδάκης διαβεβαίωσε ότι η αναστήλωση θα ξεκινήσει εντός του καλοκαιριού. Παράλληλα θα δημιουργηθεί η απαραίτητη πρόσβαση ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες και θα κατασκευαστεί ένα είδος γεφυρο-ικριώματος, που θα χρησιμοποιηθεί σαν καλούπι αναστήλωσης του γεφυριού.

arta-katerreuse-apo-tin-isxuri-broxoptosi-to-istoriko-gefuri-tis-plakas«Αναμένουμε από τον αναστηλωτή της Ακροπόλεως κ. Κορρέ να μας δώσει την προμελέτη του για το θέμα», είπε ο υπουργός. «Όλες οι διαδικασίες θα προχωρήσουν γρήγορα», τόνισε, προσθέτοντας ότι αποφασίστηκε να δημιουργηθεί φορέας διαχείρισης του έργου, ο οποίος θα μπορέσει να υποδεχθεί και να διαχειριστεί με διαφάνεια τις δωρεές από ιδιώτες και εταιρείες για το σκοπό αυτό. «Στόχος είναι η γρήγορη και πιστή αποκατάσταση του μνημείου που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα του νεότερου ελληνικού πολιτισμού», κατέληξε ο κ. Ξυδάκης.

Στα Ιωάννινα, ο υπουργός κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της κυβέρνησης στο μνημείο των Μπιζανομάχων, με αφορμή την επέτειο των 70 χρόνων από τη λήξη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και τον εορτασμό της Αντιφασιστικής νίκης των Λαών. Επίσης, είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων κ. Μάξιμο.

Την Κυριακή, ο κ. Ξυδάκης πραγματοποίησε επίσκεψη στους νομούς Πρέβεζας και Άρτας. Συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Χρυσόστομο. Περιηγήθηκε στον αρχαιολογικό χώρο και το Μουσείο της Νικόπολης συνοδευόμενος από τον Καθηγητή κ. Κωνσταντίνο Ζάχο, την κα Ανθή Αγγέλη, προϊστάμενη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Πρέβεζας, τον κ. Κώστα Μπάρκα, βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Πρεβέζας, τον αντιπεριφερειάρχη κ. Ευστράτιο Ιωάννου και τον δήμαρχο Πρέβεζας κ. Χρήστο Μπαϊλη.

Στην πόλη της Άρτας σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Γεφύρι της Άρτας παρουσία της κυρίας Βαρβάρας Παπαδοπούλου, Διευθύντριας της 8ης Εφορείας Αρχαιοτήτων, της κυρίας Όλγας Γεροβασίλη και του κ. Βασίλη Τσίρκα, βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ Άρτας, του Δημάρχου Άρτας κ. Χρήστου Τσιρογιάννη και του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βασίλη Ψαθά. Στη συνέχεια ο υπουργός ξεναγήθηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο Άρτας και στον βυζαντινό ναό της Παναγίας της Παρηγορήτισσας. [naftemporiki.gr]

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

1 Response to Αρχαίο θέατρο Δωδώνης: Συμβολική λειτουργία με μία παράσταση

  1. Ο/Η MySatelite λέει:

    Reblogged this on mySatellite.

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.