Αντικύθηρα: Ένα μικρό πανέμορφο και απομονωμένο νησάκι

Πρωτεύουσα και λιμάνι του μικρού νησιού ο οικισμός Ποταμός.

Είναι αλήθεια ότι πλέον έχουμε αγγίξει το καλοκαίρι. Οι πιο πολλοί από εμάς έχουν αρχίσει να διοργανώνουν τις αποδράσεις τους. Πιστεύω πως αξίζει τον κόπο να πάμε έναν περίπατο σε κάποια από τα νησιά του Ιονίου για να πάρουμε μια γεύση για ένα όμορφο καλοκαίρι. Τα Αντικύθηρα, η τελευταία νότια άκρη από το σύμπλεγμα των Εφτανήσων είναι ένα μικρό πανέμορφο και απομονωμένο νησάκι, που προσφέρεται για ένα απολαυστικό καλοκαιρινό περίπατο. Ελάτε λοιπόν να το γνωρίσουμε.

Μόνο του το μικρό νησί, η τελευταία νότια άκρη του Εφτανησιακού συμπλέγματος, βρίσκεται ακουμπισμένο εκεί που σμίγουν το Αιγαίο και το Κρητικό πέλαγος. Παρ΄όλο που είναι ένα μικρό και άγονο νησάκι έχει πολύ μεγάλη ιστορία, που αρχίζει από τον 4ο π.Χ αιώνα κι΄ακόμη είχε μεγάλη στρατηγική σημασία γιατί στα παλιά χρόνια αποτελούσε ένα ασφαλές πέρασμα ανάμεσα στα Κύθηρα και την Κρήτη.

Χιλιάδες χρόνια στέκει εκεί και μόνο άλλαξε κάπως την όψη του όταν ο μεγάλος σεισμός του 365 μ.Χ “κατέβασε το νερό και ανέβασε τη γη” όπως χαρακτηριστικά λένε οι λιγοστοί κάτοικοί του.

Ένα μέρος από τα μνημεία στην Αιγιαλία.

Στ΄αρχαία χρόνια το νησάκι είχε το όνομα Αίγιλα ή Αιγιαλεία. Αργότερα οι Ενετοί θα του δώσουν το όνομα Τσιριγότο (Cerigotto) υποκοριστικό του Τσιρίγο που είχαν δώσει στα Κύθηρα. Γύρω στο 300 με 400 πΧ γνώρισε μια σχετική ακμή ενώ παράλληλα οι κάτοικοί του επιδίδονταν και στην πειρατεία. Το 69 πΧ. οι Ρωμαίοι αποφασίζουν να εξαφανίσουν την πειρατεία από τις θάλασσες και τα Αντικύθηρα καταστράφηκαν και όλοι οι κάτοικοι εξοντώθηκαν.

Τον 4ο μΧ. αιώνα το μικρό νησί εμφανίζεται και πάλι να κατοικείται. Το 1204, με τον διαμελισμό της βυζαντινής αυτοκρατορίας τα Αντικύθηρα, όπως και όλα τα Εφτάνησα, θα δοθούν στους Ενετούς οι οποίοι ενδιαφέρονται για την απόκτησή του νησιού, λόγω της στρατηγικής θέσης που είχε για την είσοδο στο Αιγαίο.

Άλλη μια άποψη του μικρού οικισμού.

Το μικρό νησί, όπως και τα υπόλοιπα του Ιονίου, δεν κατακτήθηκε ποτέ από τους Τούρκους και χρησίμευσε σαν καταφύγιο πολλών από την Κρήτη και την Πελοπόννησο που ήθελα να ξεφύγουν από τον ζυγό των Τούρκων.

Οι Άγγλοι θα καταλάβουν το νησάκι το 1815 και ό τότε θα ακολουθήσει τη μοίρα των υπολοίπων νησιών. Με την αγγλική κατοχή τα Αντικύθηρα γίνονται τόπος εξορίας για τους Εφτανήσιους Ριζοσπάστες και στέλνονται εκεί οι Φραγκίσκος Δομενεγίνης, Δημήτρης Καλλίνικος, Σταματέλος Πυλαρινός και άλλοι. Όμως και μετά τον Εμφύλιο, 1946-49 το νησί θα γίνει και πάλι τόπος εξορίας και αυτή τη φορά θα φιλοξενήσει τους Αριστερούς.

Την 21η Μαΐου του 1864 το νησάκι θα ενωθεί με την Ελλάδα.

1900. Σφουγγαράδες βουτάνε στο ναυάγιο.

Το έτος 1900 έμελλε να είναι το καθοριστικό για την ιστορίας του νησιού. Κάποιοι Σύμιοι σφουγγαράδες θα ανακαλύψουν το “Ναυάγιο των Αντικυθήρων” όπως έχει μείνει να λέγεται. Επρόκειτο για μια ρωμαϊκή γαλέρα μέσα στην οποία υπήρχαν αμύθητοι θησαυροί.

Ο Έφηβος των Αντικυθήρων.

Ανάμεσα σε αυτούς ήταν o χάλκινος “Έφηβος των Αντικυθήρων” του οποίου η κατασκευή χρονολογείται γύρω στα 330πΧ και “ο υπολογιστής ή μηχανισμός των Αντικυθήρων” που θεωρείται ότι είναι το πρώτο κομπιούτερ στην παγκόσμια ιστορία.

Φανταστικό εύρημα ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων. Ένα αρχαίο κομπιούτερ.

Σήμερα το νησί προσφέρεται για όσους επιθυμούν ήρεμες διακοπές. Πρωτεύουσά του ο οικισμός Ποταμός με το μόνο λιμάνι στο νησί. Οι μόνιμοι κάτοικοί του είναι 44 άτομα και φυσικά το καλοκαίρι αυξάνονται με την άφιξη των ξενιτεμένων. Οι κάτοικοι του νησιού έχουν μεταναστεύσει σε Αμερική και Αυστραλία ενώ αρκετοί βρίσκονται σε διάφορα μέρη της Ελλάδας.

Γενική άποψη των μνημείων της Αιγιαλείας.

Αξιοθέατο του νησιού τα ερείπια της αρχαίας Αιγιαλείας που βρίσκονται στο δυτικό μέρος σε μια έκταση 300 στρεμμάτων και ανάγονται στην εποχή των Ελληνιστικών χρόνων (4ος πΧ. αιώνας).

Η παραλία Καραμέλα.

Πανέμορφη η περιοχή της Καραμέλας με την υπέροχη παραλία της όπου προσφέρεται για ένα απολαυστικό μπάνιο.

Ο Νερόμυλος του Ανδρόνικου.

Υπάρχουν πολλοί μύλοι με πιο εντυπωσιακό τον «Νερόμυλο του Ανδρόνικου» όπου σώζονται ακόμη η στέρνα και οι υδατόπυργοι.

Το πανηγύρι του Αγίου Μύρωνα συγκεντρώνει πολύ κόσμο.

Εντυπωσιακό είναι το πανηγύρι του Αγίου στις 16 και 17 Αυγούστου. Από τις αρχές του μηνός οι κάτοικοι ετοιμάζονται όπου βράζουν αγριοκάτσικα και ζυμώνουν ψωμί χωριάτικο και προσφέρουν στους επισκέπτες. Επίσης προσφέρεται και το τοπικό παραδοσιακό γλύκισμα του νησιού. Καλτσούνια με μυζήθρα.

Από χρόνια το νησί των Αντικυθήρων είναι το επίκεντρο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας η οποία έχει εκεί τον σταθμό της και καταγράφει τα πάνω από 250 είδη σπανίων πτηνών.

Ο φάρος στο ακρωτήρι της Απολυτάρας.

Ο περίπατος θα τελειώσει στο νοτιότερο σημείο του μικρού νησιού. Στο ακρωτήρι της Απολυτάρας όπου εκεί υπάρχει και ο ομώνυμος φάρος. Ένα πραγματικά έργο τέχνης. Ένα νησί άγονο και όμως τόσο όμορφο και ιστορικό. Το τελευταίο σημείο του Εφτανησιακού συμπλέγματος. Ένα νησί που αξίζει μια επίσκεψη. [Πηγές: en-wikipedia.org, antikythera.gr, kithyra.info. gr, news,gr, hellasforce.com, avgi.gr, eftanhsa.blogspot.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.