Αντίπαξοι: Το νησάκι με τις μαγευτικές παραλίες

Αντίπαξοι. Μια από τις πάρα πολλές όμορφες παραλίες.

Οι Παξοί, το μικρότερο, ίσως, νησί από το Εφτανησιακό συγκρότημα, έχει στη νότια άκρη του την αχώριστη παρέα του. Το πανέμορφο μικρό νησάκι, Αντίπαξοι.

Οι Αντίπαξοι βρίσκονται στα νότια των Παξών από τους οποίους απέχουν ένα μίλι και επικοινωνούν με μικρά ιδιωτικά πλεούμενα. Το νησί είναι κατάφυτο από χαμηλή βλάστηση. Κυπαρίσσια, κέδροι, σχίνοι, μυρτιές, πουρνάρια, πεύκα και σε κάποια μέρη μεμονωμένες κουκουναριές που ξεχωρίζουν με το ύψος τους και τον όγκο τους. Στον ομώνυμο οικισμό διαμένουν μόνιμα περίπου σαράντα άνθρωποι, ενώ το καλοκαίρι είναι εκατοντάδες οι τουρίστες που καταφτάνουν.

Οι λιγοστοί κάτοικοί του είναι ευγενικοί και φιλόξενοι.

Ο Θεός Ποσειδώνας. Ο Άρχων του νησιού.

Ιστορικά το μικρό νησάκι ακολούθησε την τύχη της Κέρκυρας και των Παξών ενώ σαν πρώτοι κάτοικοί του φέρονται κάποιες οικογένειες Σουλιωτών που εγκαταστάθηκαν εκεί στις αρχές του 19ου αιώνα μετά την καταστροφή της πατρίδας τους.

Παλαιότερα τους Αντιπαξιώτες τους αποκαλούσαν “Αρκούδες” προσφώνηση που εθεωρείτο υποτιμητική. Σήμερα έχει γίνει αποδεκτή και μέχρι σημαίες με αρκούδα έχουν φτιάξει.

Πνιγμένο στο πράσινο το μικρό νησάκι παρουσιάζει μια λοφοσειρά με τρεις κορυφές. Την Αγριλίδα, την Λιχούδη και την Βίγλα. Μια βόλτα με ένα πλεούμενο γύρω από το νησάκι είναι στ΄αλήθεια μια μαγευτική εμπειρία.

Η πανέμορφη παραλία Βρίκα.

Η πρώτη παραλία που συναντάει ο επισκέπτης είναι η Βρίκα. ΄Ένα όνειρο ομορφιάς η παραλία αυτή βρίσκεται στο βάθος ενός πανέμορφου κόλπου όπου η βλάστηση φτάνει μέχρι την άκρη της θάλασσας. Ντυμένη με άσπρη άμμο και βότσαλα και με νερά πράσινα ανοιχτόχρωμα, προσφέρει μια παραδεισένια όψη.

Παραλία Βουτούμι. Η μεγάλη αγάπη των ξένων τουριστών.

Στον επόμενο κόλπο είναι η “μυθική“ παραλία των Αντίπαξων, το Βουτούμι. Κι΄εδώ η βλάστηση εντυπωσιακή, με τα κυπαρίσσια να κατεβαίνουν μέχρι την άκρη της θάλασσας. Το καλοκαίρι το Βατούμι παίρνει την όψη μιας κοσμοπολίτικης παραλίας από τον πολύ κόσμο που την επισκέπτεται.

Η παραλία Μεσοβρίκα. Παράδεισος των γυμνιστών.

Ενδιάμεσα από αυτές τις δυο παραλίες, σ΄έναν πανέμορφο κόλπο, βρίσκεται μια τρίτη στρωμένη με άσπρα βότσαλα και καταγάλανα νερά. Είναι η Μεσοβρίκα. Όμως την παραλία αυτή την προτιμούν οι γυμνιστές. Οπότε, αν βρεθείτε εκεί, προσέξτε και διαλέξτε.

Αγραπιδιά. Πρωτεύουσα των Αντίπαξων και το μοναδικό λιμάνι του μικρού νησιού.

Το μοναδικό λιμανάκι του μικρού νησιού είναι η Αγραπιδιά γεμάτη με ψαρόβαρκες αλλά και σκάφη που έχουν οι ντόπιοι για να επικοινωνούν με τους Παξούς. Πάνω από το λιμανάκι αυτό βρίσκεται το μοναδικό εκκλησάκι του νησιού, ο Άγιος Αιμιλιανός.

Από το εκκλησάκι, κατεβαίνοντας 117 σκαλιά βρίσκεται ένα κτίσμα όπου συγκεντρώνεται το νερό που έρχεται από το βουνό. Κατασκευάστηκε από τους Άγγλους το 1833 για να υδροδοτούνται τα πλοία τους που περνούσαν από το νησί.

Ένα παλιό μονοπάτι διατρέχει το νησί από βορά προς νότο. Ξεκινάει από τον κόλπο της Βρίκα και καταλήγει στο ακρωτήρι Πλάκα όπου είναι ο Φάρος.

Ο φάρος στο ακρωτήρι Πλάκα.

Πρόκειται για ένα αριστοτεχνικό κτίσμα που κατασκευάσθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, με μεγάλη εμβέλεια για ανοικτή θάλασσα.

Η διάρκεια της πεζοπορίας στο μονοπάτι είναι περίπου μιάμιση ώρα. Παρακάμψεις από το μονοπάτι οδηγούν σε απομονωμένες βοτσαλωτές παραλίες, όπως το Σκίδι, το Σαρακίνικο, το Ροδοβάνι, οι οποίες είναι απολαυστικές για ένα μπάνιο.

Απέραντοι ελαιώνες και αμπελώνες είναι ο πλούτος του μικρού νησιού.

Σε όλο το νησί καλλιεργείται η ελιά και το αμπέλι. Το αντιπαξιώτικο κρασί, μαύρο και γλυκόπιοτο, έχει μια ιδιαιτερότητα στην γεύση και είναι περιζήτητο καθ΄ότι η παραγωγή είναι σχετικά μικρή.

Ακόμη μια πανέμορφη παραλία στους Αντίπαξους.

Πραγματικά αξίζει να γνωρίσει κανείς το μικρό αυτό νησάκι. Ιδιαίτερα προσφέρεται σε όσους αποζητούν την ομορφιά της φύσης, τα κρυστάλλινα νερά και την ηρεμία. Είναι ένα κομμάτι από τα πιο όμορφα των Ιονίων νησιών. [Πηγές: el.wikipedia.org, paxoi.info.com, newsbomb.gr, corfuvisit.net, tanea.gr, iefimerida.gr, gossip-tv.gr, eftanhsa.blogspot.gr]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.