Έρχονται νέα δελτία ταυτότητας, με το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου

ταυτότητα

Σε πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των ταυτοτήτων με νέα δελτία τα οποία θα είναι δύσκολο να παραχαραχτούν, προχωρά η ελληνική κυβέρνηση υπό την απειλή της επαναφοράς βίζας για τους Έλληνες ταξιδιώτες στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, αξιωματούχοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη διευκρίνισαν ότι έχει ήδη συγκροτηθεί επιτροπή η οποία επεξεργάζεται πρόταση για τα τεχνικά χαρακτηριστικά της νέας γενιάς ταυτοτήτων.

Συγκεκριμένα, εξετάζεται το ενδεχόμενο τα νέα δελτία ταυτότητας να περιλαμβάνουν, εκτός από δαχτυλικό αποτύπωμα και πρόσθετα βιομετρικά στοιχεία, όπως το «αποτύπωμα» της ίριδας του κατόχου.

Στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι πρωτοβουλίες για την αντικατάσταση των υφιστάμενων ταυτοτήτων με νέα δελτία, αποτελούν συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας απέναντι σε ΕΕ και ΗΠΑ. Πρόσθεσε δε, ότι ο εκσυγχρονισμός των ταυτοτήτων προωθείται υπό την πίεση της επικείμενης αξιολόγησης του προγράμματος Visa Waiver, για τη μη θεώρηση διαβατηρίων των Ελλήνων που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ για τουριστικούς ή επαγγελματικούς λόγους. Η αξιολόγηση του προγράμματος πρόκειται να ξεκινήσει το επόμενο δεκαήμερο, ενώ η επιτροπή θα καταθέσει την πρότασή της στα τέλη Ιανουαρίου.

Στα νέας γενιάς δημόσια έγγραφα προωθείται η τοποθέτηση μικροτσίπ με βιομετρικά στοιχεία του κατόχου, ενώ γίνεται προσπάθεια να προϋπολογιστεί το κόστος αντικατάστασης των παλαιών ταυτοτήτων με νέες. Εκτιμάται ότι πρόκειται να ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ.

Το θέμα εκσυγχρονισμού των δελτίων ταυτότητας φέρεται να έθεσε στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα αρμόδια μέλη της κυβέρνησης ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα. Σύμφωνα με μια εκδοχή, οι πιέσεις προς την Ελλάδα για το συγκεκριμένο ζήτημα εντάθηκαν μετά και τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Παρίσι. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.