Ενα σπουδαίο μυκηναϊκό κέντρο στην Κεφαλονιά

Η κορυφή του θόλου γκρεμίστηκε στη διάρκεια της ΒενετοκρατίαςΗ κορυφή του θόλου γκρεμίστηκε στη διάρκεια της Βενετοκρατίας.

Ο μεγαλύτερος μυκηναϊκός τάφος σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα βρέθηκε στην Κεφαλονιά και μαρτυρά τη σπουδαία θέση του νησιού στα ομηρικά χρόνια.

Ηταν στα 1992, όταν η σκαπάνη του αρχαιολόγου Λάζαρου Κολώνα ανακάλυψε κάτι που έμελλε να βάλει την Κεφαλονιά για τα καλά στον χάρτη της ομηρικής εποχής ως σπουδαίας σημασίας μυκηναϊκό κέντρο.

Ενας θολωτός τάφος, ο μεγαλύτερος που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα σ’ ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, ήρθε στο φως στην τοποθεσία Μπούρτζι του χωριού Τζανάτα, πολύ κοντά στο λιμάνι του Πόρου, αποκαλύπτοντας στους έκπληκτους επιστήμονες ένα άγνωστο κεφάλαιο της κεφαλονίτικης ιστορίας.

Πρόκειται για ένα υπόγειο, τετράπλευρο θολωτό κτίσμα, με διάμετρο 6,80 και ύψος 3,90 μέτρα, που χρονολογείται, σύμφωνα με τους ειδικούς, στην Υστεροελλαδική Περίοδο μεταξύ 1350 και 1000 π.Χ. Η κορυφή του θόλου δυστυχώς γκρεμίστηκε ήδη από τα χρόνια της Βενετοκρατίας, όταν και είχε χρησιμοποιηθεί ως κατάλυμα, όμως αυτό δεν μειώνει στο ελάχιστο τη σημασία του.

Κτίσμα του 1350 - 1000 π.Χ. ο μυκηναϊκός τάφος της ΤζανάταςΚτίσμα του 1350 – 1000 π.Χ. ο μυκηναϊκός τάφος των Τζανάτων.

Οπως συνήθως συμβαίνει με τους θολωτούς τάφους, έτσι κι αυτός είχε δυστυχώς γνωρίσει την «επίσκεψη» τυμβωρύχων, που φρόντισαν να συλήσουν τον τάφο ήδη από τα Μυκηναϊκά χρόνια.

Κι όμως, σε κάποιες γωνιές και κρυφές θήκες του κτίσματος βρέθηκαν κάποια, ελάχιστα μεν, πολύτιμα ωστόσο κτερίσματα

Χρυσά κοσμήματα, κεραμικά αγγεία και σφραγιδόλιθοι, έμειναν κρυμμένα περίπου τρεις χιλιάδες χρόνια πριν βρουν σήμερα τη θέση τους στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αργοστολίου.

Η ανασκαφική έρευνα έφερε ακόμα στο φως την ταφή ενός, κατά τα φαινόμενα, πλούσιου τοπικού άρχοντα, καθώς ακόμη τα σκελετικά λείψανα άλλων 72 ατόμων, με τα λιγοστά κτερίσματά τους.

Από τα ευρήματα αυτά υπολογίζεται πως ο θολωτός τάφος στα Τζανάτα είχε χρησιμοποιηθεί για μια αρκετά μεγάλη χρονική περίοδο, από τα Μυκηναϊκά έως και τα Ελληνιστικά Χρόνια, έως και τα χρόνια δηλαδή μετά τον Μέγα Αλέξανδρο. [Κείμενο: Γιάννης Μαντάς. Φωτογραφίες: Ηρακλής Μήλας] Πηγή

This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.