Υποψήφιο για δύο βραβεία το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μανιταριών

Για την καινοτομία και τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες που προσφέρει.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και ΜανιταριώνΥποψήφιο για δύο βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, το Luigi Micheletti και το DASA, είναι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών. Πιο συγκεκριμένα, το Luigi Micheletti αφορά καινοτόμα μουσεία του κόσμου, στον τομέα της σύγχρονης ιστορίας, της βιομηχανίας και της επιστήμης και βραβεύει το μουσείο εκείνο το οποίο, όχι μόνο παρουσιάζει καινοτομίες, αλλά τις εισάγει στον τρόπο λειτουργίας του και τις προωθεί στην προβολή των εκθεμάτων του και γενικότερα στη δομή του.

Το βραβείο DASA έχει να κάνει με την ποιότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών που προσφέρονται από ένα μουσείο και πώς μπορούν να συνδυαστούν με τις εκθέσεις του, ώστε να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη μαθησιακή διαδικασία στον επισκέπτη.

Ο διευθυντής του μουσείου, Νίκος Πάλλας, σε δηλώσεις του για αυτή την τόσο σημαντική υποψηφιότητα του μουσείου, υπογράμμισε τα εξής: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που το Μουσείο κατάφερε να είναι υποψήφιο για δύο τόσο σημαντικά βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Μουσείων, που προωθούν τόσο την καινοτομία, όσο και την ποιότητα των εκπαιδευτικών ευκαιριών. Αυτοί οι δύο τομείς αποτελούν προτεραιότητα και κύριο μέλημα του μουσείου μας, το οποίο, σε μόνιμη βάση, αγωνίζεται να αποφύγει τη στατικότητα και να προσφέρει πρωτότυπες και ιδιαίτερες εμπειρίες στους επισκέπτες του. Εύχομαι ότι αυτό θα αναγνωριστεί από την επιτροπή των βραβείων και το Μουσείο μας να λάβει τη διάκριση που του αξίζει».

Η ανακοίνωση των νικητών των βραβείων θα γίνει τον Μάρτιο του 2017.

Το Μουσείο περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες από τα κυριότερα είδη μανιταριών.

Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών, μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια.

Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στον οποίο ανήκουν.

Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξής τους, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΖΩΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.