Αυτός είναι ο νέος χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλου

νέος χάρτης του ανθρώπινου εγκεφάλουΕχουν περάσει πάνω από 100 χρόνια από την εποχή που ο γερμανός νευρολόγος Korbinian Brodmann χαρτογράφησε τον ανθρώπινο εγκέφαλο τεμαχίζοντας τον με ένα νυστέρι και καταγράφοντας τις 50 διαφορετικές περιοχές, από τις οποίες αποτελείται.

Τώρα όμως, ερευνητές του Washington University στο St Louis, σχεδίασαν από την αρχή τον χάρτη, καθώς ανακάλυψαν ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται από 180 διαφορετικές περιοχές, που παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στον χειρισμό και την εκμάθηση γλωσσών, την αντίληψη, την συνείδηση, την σκέψη, την προσοχή και την συγκέντρωση, καθώς και τις αισθήσεις.

Οι ερευνητές κατάφεραν να σχηματίσουν τον νέο χάρτη συνδυάζοντας τις μαγνητικές τομογραφίες από 210 νεαρούς και υγιείς ενήλικες, που πήραν μέρος στο εγχείρημα.

Εως τώρα οι χάρτες του εγκεφάλου είχαν δημιουργηθεί από επιστήμονες που παρατηρούσαν την σύνθεση των ιστών, το πως τα κύτταρα του εγκεφάλου συνδέονται μεταξύ τους σε μικροσκοπικές παρατηρήσεις, αλλά και στο πώς αντιδρά ο εγκέφαλος του κάθε ανθρώπου σε συγκεκριμένα ερεθίσματα και διαδικασίες.

Ο Matthew Glasser και οι συνεργάτες του αναλύοντας τα αποτελέσματα των τομογραφιών, όχι μόνον επιβεβαίωσαν την ύπαρξη των ήδη γνωστών 83 περιοχών του εγκεφάλου αλλά πρόσθεσαν στον χάρτη ακόμη 97 νέες περιοχές. Κάποιες τομογραφίες έγιναν ενώ οι συμμετέχοντες βρίσκονταν σε απραξία, ενώ άλλες ελήφθησαν όταν οι εξεταζόμενοι έκαναν μαθηματικές πράξεις, άκουγαν ιστορίες, ή κατηγοριοποιούσαν αντικείμενα που τους έδιναν οι ερευνητές να εξετάσουν.

Ο νέος χάρτης θα βοηθήσει τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τις πολυσύνθετες λειτουργίες του εγκεφάλου αλλά και να αντιλαμβάνονται καλύτερα τις τομογραφίες των ασθενών τους. «Θα βοηθήσει στον χειρουργικό σχεδιασμό, ώστε να αποφεύγονται περιοχές του εγκεφάλου που εμπλέκονται στην κίνηση των άκρων και στην κατανόηση και την παραγωγή της ομιλίας» είπε ο Matthew Glasser. Στα μακροπρόθεσμα οφέλη, οι ερευνητές τονίζουν ότι τώρα ανοίγουν νέοι δρόμοι για περισσότερες έρευνες που θα οδηγήσουν στην πληρέστερη κατανόηση ασθενειών όπως η άνοια και η σχιζοφρένεια. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.