Η θρυλική εταιρεία ηλεκτρικών ειδών ΙΖΟΛΑ, επιστρέφει στην ελληνική αγορά

IZOLA-700x414Η εταιρεία ηλεκτρικών που μεσουράνησε για πάνω από πενήντα χρόνια στην ελληνική αγορά φιλοδοξεί να επιστρέψει στα ελληνικά νοικοκυριά μέσω Πολωνίας. Ο Γιώργος Δημητρίου ανέλαβε να επαναφέρει τη θρυλική μάρκα «ΙΖΟΛΑ» στη ζωή.

«Πιστεύουμε πως τώρα να είναι ώρα να επιστρέψουμε, σαν κοινωνία και σαν καταναλωτές, στις παλιές μας αξίες, στις διαχρονικές αξίες», είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Η ιστορία του θρυλικού μπραντ

Η ιστορία της ΙΖΟΛΑ στις ηλεκτρικές συσκευές ξεκινάει το 1930 όταν ιδρύθηκε η εταιρεία από τον Παναγιώτη Δράκο, που έφυγε πάμφτωχος από τη Θήβα. Το 1951 παρουσίασε την πρώτη κουζίνα και ένα χρόνο αργότερα το πρώτο ψυγείο, ελληνικής κατασκευής. Έκτοτε η μάρκα κατέλαβε την πρώτη θέση στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών, ξεπερνώντας σε μερίδια το 48% έως και τα μέσα της δεκαετίας 1990.

Izola-1-600x228Η ΙΖΟΛΑ των προηγούμενων δεκαετιών έδινε τη σκληρή μάχη του ανταγωνισμού με τις ξένες φίρμες κάνοντας προσφορές και δόσεις στα προϊόντα της. Τα ψυγεία της είχαν πολύ καλή φήμη και μεγάλο μερίδιο στην αγορά. Αρχείο: Μηχανή του Χρόνου.

Μετρώντας αρχικά δύο μονάδες παραγωγής υψηλής δυναμικότητας, ένα εργοστάσιο στην Καλλιθέα και ένα στη Θήβα, υπολογίζεται ότι κατασκεύαζε περίπου 800.000 συσκευές ετησίως, ενώ απασχολούσε περισσότερους από 2,500 εργαζόμενους.

Η θρυλική μάρκα της ΙΖΟΛΑ έφερε “τον πολιτισμό στο σπίτι”, όπως επιβεβαίωνε το σύνθημα που την ακολουθούσε στις διαφημίσεις της για πολλές δεκαετίες.

Το 1974, έπειτα από 23 χρόνια λειτουργίας, η εταιρεία βρισκόταν στον πίνακα των 100 μεγαλύτερων ελληνικών βιομηχανιών, δίνοντας στον όμιλο την 5η θέση από πλευράς απασχολήσεως, την 7η από πλευράς ιδίων κεφαλαίων, την 9η από πλευράς συνολικών κεφαλαίων και τη 13η από πλευράς εξαγωγών.

Οι διαφημιστικές καταχωρήσεις στο Τύπο της δεκαετίας του ΄50 άφησαν εποχή:

1ζολα Διαφήμιση της ΙΖΟΛΑ του 1953. Αρχείο: Μηχανή του Χρόνου.

Izola-3-700x710«Όπως ο έρωτας». Η διαφήμιση της ΙΖΟΛΑ με τον Ρωμαίο που επισκέπτεται την αγαπημένη του Ιουλιέτα. Αρχείο: Μηχανή του Χρόνου.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να φαίνονται με τη μεταπολίτευση και η Ιζόλα όπως και τα άλλα ελληνικά σήματα άρχισαν να παίρνουν την κάτω βόλτα. Σε αυτό συνέβαλε η οικονομική κρίση που επήλθε μετά τον πόλεμο, αλλά και η εξαγορά της «Πίτσος» από τους Γερμανούς, που κλιμάκωσε τον ανταγωνισμό στο χώρο.

Το 1977 η Βιομέταλ Εσκιμό και η ΙΖΟΛΑ δημιούργησαν την Ελίντα ΑΕ με συμμέτοχο την Εθνική Τράπεζα, αλλά ήδη είχε αρχίσει η παρακμή και δεν υπήρχε επιστροφή προς το δρόμο της επιτυχίας.

Το 1984 η εταιρεία πέρασε στον Οργανισμό Ανασυγκρότησης Επιχειρήσεων και ως το 1995 η εταιρεία κήρυξε πτώχευση και σταμάτησε η βιομηχανική παραγωγή. Μερικά χρόνια αργότερα την εταιρεία ακολούθησαν σκάνδαλα, κακοδιαχείριση, δικαστήρια και δημόσιες αντιπαραθέσεις.

ιζόλα1Διαφήμιση ψυγείου ΙΖΟΛΑ. Αρχείο: Μηχανή του Χρόνου.

Η αναβίωση

Η εμπορική αναβίωση της φίρμας ΙΖΟΛΑ από την εταιρεία εταιρία Γ.Ε Δημητρίου Α.Ε.Ε, έχει αρχίσει εδώ και ένα χρόνο περίπου. Οι συσκευές της εταιρείας διατηρούν κάποια ρετρό στοιχεία από την παλιά αίγλη, αλλά είναι απόλυτα συνυφασμένες με την σύγχρονη τεχνολογική εξέλιξη.

Οι κουζίνες ΙΖΟΛΑ νέας εποχής, διατίθενται σε τρεις τύπους -εμαγιέ, κεραμικές και εντοιχιζόμενες- τόσο σε καταστήματα ηλεκτρικών συσκευών όσο και σε ηλεκτρονικά καταστήματα και οι τιμές τους είναι πολύ προσιτές για τον μέσο καταναλωτή.

Izola-5-267x400Οι νέοι ιδιοκτήτες θέλουν να επαναλάβουν τον εμπορικό θρίαμβο του 1952. Τότε η εταιρεία ευχαριστούσε με δημόσια ανακοίνωση την αμερικανική αποστολή του Σχεδίου Μάρσαλ που ενίσχυσαν την βιομηχανική ανάπτυξη της χώρας. Αρχείο: Μηχανή του Χρόνου.

Η εταιρεία φιλοδοξεί να κερδίσει σημαντικό μερίδιο στην αγορά και να «χτυπήσει» τις γερμανικές μάρκες που κρατούν την πρωτιά στις πωλήσεις ηλεκτρικών συσκευών.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας, Γιώργο Δημητρίου, «η ΙΖΟΛΑ υπήρξε μια θρυλική μάρκα, υπόδειγμα δημιουργικότητας μέσα σε δύσκολες οικονομικές συγκυρίες και νιώθουμε υποχρεωμένοι να δώσουμε στη νέα γενιά καταναλωτών την ευκαιρία να τη γνωρίσει, να την εμπιστευτεί και να την αγαπήσει, όπως οι προηγούμενες».

Η παραγωγή των ηλεκτρικών συσκευών ΙΖΟΛΑ γίνεται σε εργοστάσιο στην Πολωνία, ακολουθώντας την πολιτική αρκετών μεγάλων πολυεθνικών ομίλων του κλάδου που παράγουν τα προϊόντα τους σε εργοστάσια που δεν τους ανήκουν. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.