Όπλα αξίας 1,1 δισ. ευρώ από 8 χώρες της ανατολικής Ευρώπης έχουν κατακλύσει τη Μέση Ανατολή

oplaΣτην έρευνα παρατίθενται στοιχεία, που προκύπτουν από τις αναφορές των MME, τις παρακολουθήσεις της εναέριας κυκλοφορίας, τις διαρροές συμβάσεων όπλων και άλλων πηγών.

Τόνοι όπλων αξίας 1,1 δισ. ευρώ έχουν αποσταλεί στη Μέση Ανατολή, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας, από 8 χώρες της ανατολικής Ευρώπης μεταξύ των οποίων και κράτη-μέλη της ΕΕ, παραβιάζοντας τους κανόνες της ΕΕ, σύμφωνα με έκθεση δύο ανεξάρτητων οργανισμών που δημοσιεύθηκε στις (27/7).

Η έρευνα του Balkan Investigative Reporting Network και του Organized Crime and Corruption Reporting Project αποκάλυψε μια άνευ προηγουμένου ροή όπλων προς τις εμπόλεμες ζώνες της Μέσης Ανατολής, που πωλούνται από τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Κροατία, την Τσεχία, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία και τη Σλοβακία.

«Από την κλιμάκωση της συριακής σύγκρουσης το 2012, αυτές οι 8 χώρες έχουν εγκρίνει την αποστολή όπλων και πυρομαχικών αξίας τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για τη Σαουδική Αραβία, την Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Τουρκία», αναφέρει η έκθεση.

Στην έρευνα παρατίθενται στοιχεία, που προκύπτουν από τις αναφορές των μέσων ενημέρωσης, τις παρακολουθήσεις της εναέριας κυκλοφορίας, τις διαρροές συμβάσεων όπλων και άλλων πηγών.

Κατά τα τελευταία χρόνια έχουν εμφανιστεί σε φωτογραφίες και βίντεο όπλα AK-47, πυρομαχικά, εκτοξευτές χειροβομβίδων, ακόμη και άρματα στην διάθεση των υποστηριζόμενων από τη Δύση μαχητών, καθώς και στα χέρια των τζιχαντιστών Daesh και άλλες ισλαμιστικές τρομοκρατικές ομάδες, αναφέρεται στην έκθεση.

Στην έκθεση επισημαίνεται ακόμη, ότι την ώρα που οι διαδρομές αποστολής όπλων με αεροπλάνα με πλοία παραμένουν ανοικτές, οι χώρες των Βαλκανίων κλείνουν τις οδούς διαφυγής για τους πρόσφυγες, που προσπαθούν να ξεφύγουν τις πολύχρονες συγκρούσεις στην ταραγμένη περιοχή. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΔΙΕΘΝΗ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.