Σπάνια έκθεση γραμμοφώνων στην Καρυά Λευκάδας

64Της Φρόσως Κοσπεντάρη

Μια από τις πιο σπάνιες πανελληνίως εκθέσεις και αυτό το καλοκαίρι στο χωριό της Καρυάς.

Η έκθεση Γραμμοφώνων ήταν ιδέα του Χρήστου Βλάχου (Ζλούμη), ο οποίος μετά από πολλά εμπόδια και δυσκολίες κατάφερε να παρουσιάσει αυτή τη δουλειά σε έναν όμορφο χώρο, στον ορεινό οικισμό της Λευκάδας, την Καρυά.

157Σε 4 αίθουσες βλέπουμε, μαθαίνουμε και μεταφερόμαστε σε μια «άλλη εποχή» όπου δεν υπήρχαν όπως σήμερα κινητά τηλέφωνα ή τηλεοράσεις αλλά πικάπ, γραμμόφωνα, ραδιόφωνα μιας άλλης «νοοτροπίας», juke box και πολλά άλλα. Τότε ο κόσμος χρησιμοποιούσε το γραμμόφωνο για τις «καντάδες» του, όπως και για την ψυχαγωγία του.

332Από την ταινία ο «Μπακαλόγατος» παίρνουμε μια γεύση της απλής, αγνής και υπέροχης εκείνης εποχής. Το γραμμόφωνο που χρησιμοποιούσε ο λεγόμενος «Ζήκος» περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, στην πανέμορφη αυτή έκθεση όπως επίσης και γραμμόφωνα από τον υπόλοιπο ελληνικό κινηματογράφο και από διαφορετικές χώρες, όπως π.χ. Ινδία, Κίνα, Αγγλία κ.λπ.

414Στις υπόλοιπες αίθουσες γνωρίζουμε τα ραδιόφωνα, τα οποία είναι παγκόσμιας εμβέλειας και συντονίζονται με σταθμούς σε οποιοδήποτε μέρος και από οπουδήποτε, ύστερα τον εσωτερικό μηχανισμό γραμμοφώνων και ραδιοφώνων και τέλος τα juke box τα οποία καταλαμβάνουν ένα ξεχωριστό μέρος στη ζωή και στη καρδιά των παλιών γιατί έχουν και μια ξεχωριστή ιστορία.

19Στα παλιά χρόνια όταν δύο νέοι ήταν ερωτευμένοι δεν επικοινωνούσαν όπως σήμερα, αλλά με ένα τραγούδι. Ο νέος πήγαινε στο καφενείο της γειτονίας έβαζε το τραγούδι που είχε συνεννοηθεί με τη νέα κοπέλα, εκείνη το άκουγε και πήγαινε στη βρύση με το κανάτι της ώστε να τον δει, γιατί τα πράγματα τότε ήταν διαφορετικά και για το ζευγάρι και για την κοινωνία.

40Αυτό είναι το ελάχιστο που μπορεί να αναφέρει κάνεις για αυτήν την έκθεση. Είναι μια εξαιρετικά άριστη δουλειά που κατά τη γνώμη μου πρέπει όλοι να τιμήσουμε με την παρουσία μας.

44(Οι φωτογραφίες και το κείμενο είναι από την Φρόσω Κοσπεντάρη). Δείτε περισσότερα εδώ.

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.