«Πιθηκούσσες», η πρώτη ελληνική αποικία με το εντυπωσιακό μεσαιωνικό κάστρο

castello-ischia-01Στην κορυφή ενός ηφαιστειακού βράχου στην Ίσκια της Ιταλίας δεσπόζει το μεσαιωνικό κάστρο Aragonese και συνδέεται με το νησί με μια πέτρινη γέφυρα μήκους διακοσίων μέτρων.

Η Ίσκια θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα νησιά της Ιταλίας και βρίσκεται κοντά στη Νάπολη στο Τυρρηνικό πέλαγος. Στην αρχαιότητα εκεί βρισκόταν η αποικία «Πιθηκούσσες», η οποία ήταν η πρώτη ελληνική αποικία που ίδρυσαν τον 8ο αιώνα π.Χ. οι Ευβοείς στη Δύση.

14171798_10206622009540774_853707563_n-700x290To κάστρο συνδέεται με το νησί με μια πέτρινη γέφυρα. Στην Ίσκια ιδρύθηκε η πρώτη αποικία των Ελλήνων στην κάτω Ιταλία.

Το κάστρο χτίστηκε το 474 π.Χ.. Ιδρυτής ήταν ο Ιέρων Α΄ ο Συρακούσιος και μέχρι σήμερα το οχυρό ασκεί γοητεία στους επισκέπτες. Έχει δύο πύργους που χρησίμευαν στον έλεγχο της θάλασσας και απλώνεται πάνω σε μια μικρή βραχονησίδα που παλαιότερα ήταν γνωστή ως «το ανήλικο νησί».

Περιβάλλεται από θάλασσα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της περιοχής. Εκεί έλαβαν χώρα σημαντικές μάχες και τα μεσαιωνικά χρόνια αποτελούσε το κέντρο των καθημερινών δραστηριοτήτων των κατοίκων.

0_nΠολλά από τα κτίρια, μεταξύ άλλων οι καθεδρικές εκκλησίες, οι κατακόμβες και οι φυλακές, ανεγέρθηκαν μεταξύ του 14ου και του 17ου αιώνα μ.Χ. Από μακριά φαίνεται ότι είναι η συνέχεια του βράχου, ενώ στο εσωτερικό του υπάρχουν μεγάλοι κήποι με θέα το απέραντο γαλάζιο. Βρίσκεται 113 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας και θεωρείται από τα πιο όμορφα κάστρα της Ιταλίας.

Aragonese-castleΚατά τη διάρκεια των χρόνων άλλαξε πολλές φορές ιδιοκτησία μεταξύ των αρχαίων κατοίκων της Νάπολης και των Ρωμαίων. Τον 15ο αιώνα ο Βασιλιάς της Νάπολης, αντικατέστησε την παλαιότερη ξύλινη γέφυρα με μια πέτρινη και έχτισε ψηλά τείχη για να προστατέψει τους κατοίκους από τις επιθέσεις των πειρατών.

Τον 18 αιώνα υπολογίζεται ότι ζούσαν μέσα στο κάστρο 2.000 οικογένειες εκ των οποίων πολλοί μοναχοί και ο πρίγκιπας με τη στρατιωτική του φρουρά. Εκείνη την περίοδο λειτουργούσαν στο εσωτερικό του δεκατρείς εκκλησίες.

Το 1809 υπέστη μεγάλες φθορές, όταν τα βρετανικά στρατεύματα πολιόρκησαν το νησί και προέβησαν σε βανδαλισμούς. Αρχές του περασμένου αιώνα πωλήθηκε σε ιδιώτη και έκτοτε παραμένει το πιο δημοφιλές αξιοθέατο της περιοχής. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ and tagged , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.