Αγωγός στην Ευρώπη μέσω Κύπρου

agogos-stin-evropi-meso-kyprouΓράφει ο Πέτρος Θεοχαρίδης

Λευκωσία: Σημαντικές συναντήσεις θα έχουν σήμερα στην Αθήνα οι υπουργοί Ενέργειας Κύπρου, Ισραήλ και Ελλάδας, στο πλαίσιο των τριμερών μεταξύ τους επαφών. Να σημειωθεί ότι θα προηγηθούν διμερείς συναντήσεις μεταξύ των υπουργών Κύπρου-Ισραήλ, Κύπρου-Ελλάδας και Ελλάδας-Ισραήλ.

Ο στόχος των σημερινών συναντήσεων είναι η προώθηση της εξέτασης των δυνατοτήτων μεταφοράς φυσικού αερίου από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα, μέσω της οποίας να κατευθύνεται προς την Ευρώπη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο υπουργός Ενέργειας του Ισραήλ, Γιουβάλ Στάινιτς, μιλώντας χθες σε δημοσιογράφους στη χώρα του, είπε ότι στη σημερινή συνάντηση με τους ομολόγους του στην Αθήνα, θα τεθεί θέμα για την εγκατάσταση αγωγού από το Ισραήλ προς την Κύπρο και από εκεί προς την Ελλάδα, απ’ όπου θα συνεχίσει για την Ευρώπη.

Στόχος του Ισραήλ είναι να εξάγει φυσικό αέριο σε χώρες της περιοχής αλλά και στην Ευρώπη, ευελπιστώντας και σε ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων.

Ο ίδιος, μιλούσε και σε σχέση με τη συμφωνία για εξαγωγές φυσικού αερίου από το Ισραήλ προς την Ιορδανία, που υπογράφτηκε τη Δευτέρα. Η συμφωνία ουσιαστικά μετατρέπει το Ισραήλ ως τον κύριο προμηθευτή καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή της Ιορδανίας.

Η συμφωνία έγινε με τις ευλογίες της κυβέρνησης του Ισραήλ, με τον υπουργό Ενέργειας της χώρας να τη χαρακτηρίζει ως «ένα εξαιρετικά σημαντικό εθνικό επίτευγμα». Ο ίδιος συμπλήρωσε ότι πρόκειται για έτος-ορόσημο για την ενίσχυση των δεσμών και στρατηγικές συνεργασίες του Ισραήλ και με την Ιορδανία και με την ευρύτερη περιοχή.

Πρόκειται για συμφωνία μεταξύ των αναδόχων του κοιτάσματος «Λεβιάθαν», δηλαδή των Noble-Delek-Avner, με την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρισμού της Ιορδανίας, συνολικής εκτιμώμενης αξίας της τάξης των $10 δισ. για πώληση φυσικού αερίου από το κοίτασμα.

Η συμφωνία με την Εθνική Εταιρεία Ηλεκτρισμού της Ιορδανίας (NEPCO), προβλέπεται να έχει 15ετή διάρκεια και αφορά εφοδιασμό με φυσικό αέριο με αγωγό μέσω Ισραήλ από το κοίτασμα σε ποσότητες της τάξης των 300 εκ. κυβικών ποδών την ημέρα. Aν το ζητήσει η πλευρά της Ιορδανίας μπορεί να αυξηθούν σε 350 εκ. κυβ. πόδια την ημέρα. Η συνολική ποσότητα φυσικού αερίου από το κοίτασμα που αφορά στη συμφωνία, ανέρχεται σε 1,6 τρις κυβ. πόδια ή περίπου το 8% του κοιτάσματος.

Ιορδανία: Πριν από το 2020 το πρώτο φυσικό αέριο

Το πρώτο φυσικό αέριο προβλέπεται να φτάσει στην Ιορδανία πριν από το 2020, ενώ η συμφωνηθείσα τιμή πώλησης είναι συνδεδεμένη με τις εκάστοτε τιμές πετρελαίου, αλλά υπάρχουν καθορισμένα κατώτατα και ανώτατα όρια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι προηγήθηκε συμφωνία μεταξύ της Noble και των συνεταίρων της στο κοίτασμα «Ταμάρ» για εφοδιασμό με φυσικό αέριο εργοστασίου ποτάσας στην Ιορδανία, με τη ροή φυσικού αερίου προς τη χώρα να αναμένεται να ξεκινήσει το αμέσως επόμενο διάστημα.

Από πλευράς Noble, τονίζεται ότι η συμφωνία αποτελεί ακόμα ένα σημαντικό βήμα για την ανάπτυξη του κοιτάσματος και τη λήψη των απαραίτητων επενδυτικών αποφάσεων. Συνολικά μέχρι τώρα έχουν υπογραφεί συμφωνίες για πώληση 400 εκ. κυβικών ποδών ημερησίως.

Υπενθυμίζεται ότι στο «Λεβιάθαν» συμμετέχει η Noble Energy με 39,66%, η Delek με 22,67% και η Avner με επίσης 22,67%. Πηγή 

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΥΠΡΟΣ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.