Επισκέψιμος ο μυκηναϊκός οικισμός της Χαλανδρίτσας

%cf%87%ce%b1%ce%bb%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%af%cf%84%cf%83%ce%b1Επισκέψιμος με δωρεάν είσοδο ο μυκηναϊκός οικισμός της Χαλανδρίτσας.

Εσκαβαν για να φτιάξουν το τοπικό κέντρο υγείας κι έπεσαν πάνω σε μια αρχαία πολιτεία. Αυτή είναι, με λίγα λόγια, η ιστορία της ανακάλυψης του μυκηναϊκού οικισμού της Χαλανδρίτσας, που ήρθε στο φως στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, στον λόφο Σταυρός.

Εκτείνεται σ’ ολόκληρη σχεδόν την επιφάνεια του λόφου και χρονολογείται στην Υστεροελλαδική φάση της εποχής του Χαλκού (13ος-12ος π.Χ. αι.). Το ασυνήθιστο του οικισμού είναι τα μικρά, βρεφικά «ταφάκια» σε κάποια από τα σπίτια του, που φανερώνει τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς των Μυκηναίων.

%cf%84%ce%b1%cf%86%ce%ac%ce%ba%ce%b9%ce%b1Μικρά, βρεφικά «ταφάκια» φανερώνουν τους ισχυρούς οικογενειακούς δεσμούς των Μυκηναίων.

Ο χώρος είναι επισκέψιμος με δωρεάν είσοδο. Μέσα στην ίδια τη Χαλανδρίτσα, πολύ κοντά στην πυροσβεστική, θα δεις τον φράγκικο Πύργο του Τρεμούιγ (Tremouille), ένα κτίσμα του 13ου αι. που αποτελούσε την έδρα του τοπικού ηγεμόνα της εποχής, όταν η Χαλανδρίτσα ήταν αυτόνομη βαρονία. [Κείμενο: Γιάννης Μαντάς. Φωτογραφίες: Φίλιππος Κατσιγιάννης. Πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.