Και… χρυσά βραβεία σε Αλβανούς!

Από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Βουλής Ν. Βούτση στον ομόλογό του Ι. Μέτα…

meta_boytshsΗ τριήμερη επίσκεψη του Προέδρου της Αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα στην Αθήνα, για μια ακόμη φορά απέδειξε τη… ροπή των Ελληνικών Κυβερνήσεων να αντιμετωπίζουν παθητικά τις Αλβανικές προκλήσεις και την επιλογή των κυβερνήσεων της γείτονος να «ανοίγουν» συνεχώς νέα μέτωπα στις σχέσεις των δύο χωρών.

Τη φορά αυτή υπήρξε όμως μια αισθητή διαφοροποίηση: Αν και είναι σχετικά νωπά τα γεγονότα που έλαβαν χώρα κατά την υποδοχή του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Ν. Κοτζιά στα Τίρανα, με τις αποδοκιμασίες, τις ύβρεις και τη διαδήλωση των «Τσάμηδων» – υπό την ανοχή και κάλυψη της Αλβανικής Κυβέρνησης- η Ελληνική πλευρά εμφανίστηκε ιδιαίτερα «γαλαντόμος»: Μέσω του Προέδρου Ν. Βούτση απονεμήθηκε το χρυσό μετάλλιο της Ελληνικής Βουλής στον Αλβανό ομόλογό του, προφανώς σε ένδειξη … αναγνώρισης του ανθελληνικού κλίματος που επικρατεί στο Αλβανικό Κοινοβούλιο.

Περίσσεψαν τα αλληλολιβανίσματα

Πέραν αυτής καθ’ εαυτής της «βράβευσης» του κ. Μέτα, εκείνο που για άλλη μια φορά προέκυψε από συνάντηση Ελλήνων και Αλβανών αξιωματούχων, είναι τα δημόσια «αλληλολιβανίσματα» για τις σχέσεις δήθεν καλής γειτονίας, την κοινή ιστορική διαδρομή, αλλά και την κοινή ευρωπαϊκή προοπτική! Διατυπώσεις και τοποθετήσεις, που αν και είναι πλέον καινοφανείς και επαναλαμβανόμενες, δεν προσφέρουν τίποτε επί της ουσίας στην Ελληνική πλευρά, που από κατήγορος για διάφορα εθνικά ζητήματα, βρίσκεται τελικά «κατηγορούμενη»! Αντίθετα οι Αλβανοί, όπως άλλωστε έδειξε και η πρόσφατη απάντηση του Ευρωπαίου Επιτρόπου Γιοχάνες Χαν, αξιοποιούν κατά τον καλύτερο τρόπο τις δημόσιες τοποθετήσεις και τις επαφές που έχουν στην Ελλάδα, προκειμένου να δώσουν την εικόνα μιας χώρας που αναπτύσσει τις σχέσεις καλής γειτονίας.

Εταίρος του Ράμα

Είναι γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Αλβανικής Βουλής Ιλίρ Μέτα, εκ του αξιώματός του, δεν ασκεί κυβερνητική εξουσία και είναι ένας πολιτικός που έχει επιδείξει γενικά συγκρατημένη στάση έναντι της Ελλάδος. Δεν παύει όμως σας εταίρος στην Κυβέρνηση του Έντι Ράμα, και έχοντας μάλιστα ως Αντιπρόεδρο στη Βουλή, τον επικεφαλής του «Τσάμικου» κόμματος, να έχει μερίδιο ευθύνης για την ανθελληνική πολιτική που συστηματικά ασκείται από την ημέρα ανάληψης της Κυβέρνησης από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Και θα περίμενε κανείς τόσο από τον Πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα, όσο και από τον Πρωθυπουργό δημόσια, άμεσα και ξεκάθαρα να θέσουν όλα τα θέματα που παραμένουν ανοικτά με υπαιτιότητα της Αλβανίας. Να επισημάνουν δε για να καταγραφούν τουλάχιστον, και ζητήματα που αφορούν άμεσα την Ελληνική Μειονότητα, με πρώτο το ιδιοκτησιακό που αυτή την περίοδο έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις στη Χιμάρα, αλλά και σε άλλες περιοχές όπου διαβιούν ομογενείς μας.

Όλα καλά για Ν. Βούτση

Ο Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης, δεν φαίνεται να είδε κανένα πρόβλημα, κάνοντας μάλιστα λόγο για την «πολύ καλή συνεργασία που υπάρχει ανάμεσα στις δύο χώρες, στις δύο κυβερνήσεις». Ζήτησε μάλιστα να προχωρήσουμε σε κοινούς βηματισμούς! Ο Αλβανός ομόλογός του, φυσικά δεν είχε κανένα λόγο να επεκταθεί πέραν των όσων επιτρέπουν οι δημόσιες σχέσεις: Μίλησε για τους αρχαίους λαούς, αλλά και ότι οι δύο χώρες είναι αποφασισμένες να συνεργαστούν προκειμένου να κάνουν το χρέος προς τις γενιές του μέλλοντος, υπηρετώντας τις ευρωατλαντικές αξίες, με ευρωπαϊκή ταυτότητα.

Ήξεις-αφίξεις Τσίπρα

Αλλά και στην επίσκεψη του Ιλίρ Μέτα στον Πρωθυπουργό περίσσεψαν οι αβρότητες, αν και ο κ. Τσίπρας στις δηλώσεις του πήγε να κάνει ένα βήμα παραπέρα, αλλά τελικά κι αυτές ήταν «ήξεις-αφήξεις», καθώς δεν έθεσε με σαφήνεια ζητήματα Ελληνοαλβανικών διαφορών, όπως οι θαλάσσιες ζώνες, τα εμπόδια για τις έρευνες πετρελαίου, θέματα της Ελληνικής Μειονότητας κ.α. Με αφορμή προφανώς τις περί «τσάμικου» προκλήσεις, ο Έλληνας Πρωθυπουργός γενικά και αόριστα ζήτησε να προστατευτούν οι Ελληνοαλβανικές σχέσεις από τις εθνικιστικές φωνές, δεν κατονόμασε του «Τσάμηδες» (!), «αναγνωρίζοντας» στον φιλοξενούμενό του ότι και ο ίδιος «είναι απέναντι» σε αυτές.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις του κ. Μέτα, ο οποίος ανάφερε ότι στο διάβα της ιστορίας υπήρξαν εντάσεις, «αλλά πάντα ήταν σχέσεις συμβίωσης», κάτι που πρέπει να προστατευθεί, όπως πρόσθεσε, χωρίς βεβαίως να «εξηγήσει» από ποιόν…

Έσωσε τα προσχήματα

Τα προσχήματα έσωσε ως ένα βαθμό ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος κάλεσε την Αλβανία, μέσω του Προέδρου της Βουλής Ιλίρ Μέτα, να σέβεται την ιστορία, αλλά και έθεσε μετ’ επιτάσεως το θέμα των άταφων Ελλήνων πεσόντων στον πόλεμο του 1940, χωρίς φυσικά να πάρει απαντήσεις. «Η ειρηνική, δημιουργική και ειλικρινής συμπόρευση των λαών στηρίζεται πάντοτε στο σεβασμό της Ιστορίας και του Διεθνούς Δικαίου» τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, προσθέτοντας με νόημα, ότι «οι Έλληνες έχουμε αποδείξει ότι σεβόμαστε την Ιστορία, γιατί την Ιστορία την βλέπουμε όπως πρέπει να γράφεται». Υπενθύμισε ακόμη την προσφορά της Ελλάδος, φιλοξενώντας χιλιάδες μετανάστες από την Αλβανία, θέτοντας ευθέως και ζήτημα σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ομογένειας που διαβιεί στη γείτονα χώρα.

Οι άταφοι ήρωες

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, τόνισε την ανάγκη να τελειώσει η εκκρεμότητα των Ελλήνων άταφων νεκρών που έπεσαν στο μέτωπο της Αλβανίας, λέγοντας πως «πρέπει να βρουν τον τάφο τους, το επιβάλλει η Ιστορία, το επιβάλλει το Διεθνές Δίκαιο, κυρίως όμως το επιβάλλει ο ίδιος ο ανθρωπισμός».

Η απάντηση σε όλα αυτά του Προέδρου της Αλβανικής Βουλής, ήταν περί… ανέμων και υδάτων: Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή, τον προσκάλεσε να επισκεφθεί την Αλβανία και δήλωσε ότι είναι διατεθειμένοι να οικοδομήσουμε υποδειγματικές σχέσεις με την Ελλάδα! Στο «δια ταύτα» ζήτησε την αρωγή της Ελλάδος για την ένταξη της Αλβανίας στην Ε.Ε.!

Απειλούν οι Τσάμηδες

Η «μη» τοποθέτηση του Προέδρου της Αλβανικής Βουλής, ακόμη και στο θέμα των άταφων ηρώων του 1940- που λογικά δεν θα έπρεπε να αποτελεί ζήτημα «τριβής»– προκαλεί έντονο προβληματισμό, τουλάχιστον σε εκείνους που αγωνίζονται για να δοθεί τέλος στην εκκρεμότητα αυτή. Ωστόσο η εξήγηση έρχεται από την Αλβανία και αποτελεί μια ακόμη επιβεβαίωση της «αιχμαλωσίας» της πολιτικής ηγεσίας της, από τους «Τσάμηδες» ενόψει των βουλευτικών εκλογών. Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του Τσάμικου Κόμματος Σπετίμ Ιντρίζε, φέρεται να βάζει «βέτο» στη συνέχιση των διαδικασιών που έχουν συναποφασιστεί μεταξύ των δύο κρατών, για την περισυλλογή και ενταφιασμό των οστών των πεσόντων Ελλήνων στρατιωτών. Δήλωσε μάλιστα ότι «οποιαδήποτε ενέργεια για τον εντοπισμό και την εκταφή των Ελλήνων πεσόντων στρατιωτικών του έπους 1940-1941, θα κατασταλεί βίαια από δυνάμεις του κόμματός του»!

Να σημειωθεί ότι η Διακρατική Επιτροπή Ελλάδος – Αλβανίας που συγκροτήθηκε για το θέμα αυτό έχει συνεδριάσει μόνο μια φορά το 2012 και έκτοτε όλες οι προσπάθειες που έγιναν από Ελληνικής πλευράς δεν απέδωσαν εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Αλβανικής Κυβέρνησης του Ράμα. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.