4ο μνημόνιο και νέα μέτρα ζητά το ΔΝΤ

resizer-ashxΦωτιές άναψε στην Αθήνα η βόμβα που έριξε από την Ουάσινγκτον ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις, o οποίος ζήτησε ξεκάθαρα νέες παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό και έδειξε προς την κατεύθυνση ενός νέου μνημονίου με το ΔΝΤ για να μπει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα.

Επί της ουσίας, ο Ράις είπε ότι οι μειώσεις που έγιναν στις συντάξεις με το νόμο Κατρούγκαλου δεν φτάνουν και πρέπει να γίνουν και άλλες!

Μάλιστα, ανοικτό το ενδεχόμενο να ζητηθούν μειώσεις συντάξεων από το Ταμείο σε επόμενη φάση, άφησε και κορυφαίος παράγοντας του Υπουργείου Οικονομικών, ο οποίος δήλωσε με νόημα: «Δεν θα πέσω από την καρέκλα αν αυτό το κάνουν στο μέλλον»!

Εκτός από το νέο χειρουργείο στο ασφαλιστικό, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο απαιτεί -προκειμένου να δανείσει την Ελλάδα- και νέα μείωση του αφορολόγητου ορίου που θα πλήξει τους χαμηλόμισθους αλλά και ρύθμιση του χρέους με μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% μετά το 2018 στο 1,5%.

Και όλα αυτά θα είναι τα βασικά συστατικά του νέου μνημονίου που θα υπογράψει το Ταμείο με την Ελλάδα για να την δανείσει. Η συζήτηση, όμως, για τέταρτο μνημόνιο ανάβει φωτιές στην κυβέρνηση.

«Δεν υπάρχει περίπτωση για τέταρτο μνημόνιο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει πει πάρα πολλά» δηλώνει η αναπληρώτρια υπουργός παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου.

Ανοικτά τα «καυτά» ζητήματα

Οι επικεφαλής των θεσμών αναχώρησαν χθες από την Αθήνα, ολοκληρώνοντας την πρώτη φάση των διαπραγματεύσεων για τη δεύτερη αξιολόγηση. Έφυγαν αφήνοντας πίσω τους ανοικτά καυτά ζητήματα, όπως:

– Τα εργασιακά, απαιτώντας ελεύθερες ομαδικές απολύσεις, νέο συνδικαλιστικό νόμο για δυσκολότερη προκήρυξη απεργιών και μείωση του κατώτατου μισθού στις προβληματικές επιχειρήσεις και

– Τα δημοσιονομικά, όπου βλέπουν τρύπες στον προϋπολογισμό του 2017, προλειαίνοντας το έδαφος για νέα μέτρα.

Οι επικεφαλής των θεσμών επιστρέφουν στην Αθήνα στις 14 Νοεμβρίου για να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.