Κατεδαφίζουν σπίτια Βορειοηπειρωτών στην Χειμμάρα

xeimaraΟ δήμαρχος Χειμάρρας Γιώργο Γκόρο, έστειλε ανήμερα την 28η Οκτωβρίου, σε 19 οικογένειες της συνοικίας Σπηλαίων της Χειμάρρας, ειδοποιητήρια με τα οποία τους δίνεται προθεσμία 5 ήμερων για την εκκένωση των σπιτιών τους.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, τα σπίτια τους θα κατεδαφιστούν για την υλοποίηση του σχεδίου ανάπτυξης του κέντρου της Χειμάρρας.

Πρόκειται για κατοικίες οικογενειών που κληρονόμησαν από τους πρόγονους τους ή νέες κατοικίες, που κτίστηκαν τα τελευταία χρόνια με κόπους ολόκληρης ζωής σε δικό τους οικόπεδο, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Δημοκρατική Ενωση Εθνικής Ελληνικής Μειονότητας «Ομόνοια», η οποία καταγγέλλει ότι δεν τηρήθηκαν προβλεπόμενες νόμιμες διαδικασίες, παραβιάζοντας «βάναυσα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα από σκοτεινούς οικονομικούς και εθνικιστικούς κύκλους».

Ανακοίνωση με αφορμή την πρόθεση των αλβανικών Αρχών, να προβούν στην κατεδάφιση 19 οικιών, που ανήκουν σε οικογένειες της ελληνικής μειονότητας εξέδωσε την Κυριακή το Υπουργείο Εξωτερικών.

Το ΥΠΕΞ εξέφρασε την ανησυχία του και κάλεσε την αλβανική πλευρά να προβεί άμεσα στην ακύρωση των κατεδαφίσεων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει τα εξής:

«Παρακολουθούμε με ιδιαίτερη ανησυχία όσα διαδραματίζονται στη Χειμάρρα, όπου 19 οικογένειες που ανήκουν στην Ελληνική Εθνική Μειονότητα παρέλαβαν ειδοποιητήριο, με το οποίο τους δίνεται προθεσμία πέντε ημερών για την εκκένωση των οικιών τους που προορίζονται προς κατεδάφιση.

Είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ο δήμαρχος, κ. Γκόρος, εκτελώντας μια κυβερνητική πολιτική, έβαλε την υπογραφή του σε ειδοποιητήρια για κατεδαφίσεις, τα οποία μάλιστα επιδόθηκαν στους ιδιοκτήτες τους την ημέρα της Εθνικής Επετείου.

Οι αλβανικές Αρχές πρέπει να προβούν άμεσα αφενός στην ακύρωση της κατεδάφισης και αφετέρου σε ουσιαστικές διαβουλεύσεις με τους ιδιοκτήτες για τα σχέδια ανάπλασης της Χειμάρρας.

Η προστασία των περιουσιακών δικαιωμάτων και δη των μειονοτικών δικαιωμάτων αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα των πέντε προϋποθέσεων που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αλβανίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ως εκ τούτου, εφόσον η Αλβανία ειλικρινά επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι λειτουργεί ως κράτος Δικαίου προστατεύοντας από αυθαιρεσίες και παρανομίες τα δικαιώματα όλων των κατοίκων της ανεξαρτήτως εθνικής καταγωγής και προελεύσεως.

Η πρεσβεία της Ελλάδας στην Αλβανία παρακολουθεί συνεχώς την κατάσταση, παραμένει πάντοτε στο πλευρό των Ομογενών μας, και έχει ενημερώσει για το θέμα στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο τις αρμόδιες αλβανικές Αρχές, τους αρμόδιους διεθνείς Οργανισμούς και τους εκπροσώπους της Διεθνούς Κοινότητας.» Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.