Πειραιάς: Στο ίδρυμα Λασκαρίδη το ναυάγιο των Αντικυθήρων

assets_large_t_420_54944920_type13145Αμφορέας που εντοπίστηκε στο Ναυάγιο των Αντικυθήρων.

Φρέσκα φρέσκα, σχεδόν δηλαδή μόλις βγήκαν από τη θάλασσα, ευρήματα της ανασκαφής στο διάσημο Ναυάγιο των Αντικυθήρων θα παρουσιαστούν στο κοινό για μερικές μέρες.

Στις 2 Δεκεμβρίου, το Ιδρυμα Λασκαρίδη θα φιλοξενήσει μια ενδιαφέρουσα έκθεση με 21 ευρήματα στις εγκαταστάσεις του στον Πειραιά. Ο προσωρινός δανεισμός αυτών των ευρημάτων συζητήθηκε προχθές στο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Η έφορος Εναλίων Αρχαιοτήτων δρ Αγγελική Σίμωσι σημειώνει πως αυτή είναι η μοναδική ευκαιρία να παρουσιαστούν τα ευρήματα από το αρχαίο ναυάγιο, καθώς δεν υπάρχει μουσείο εναλίων αρχαιοτήτων στην Αθήνα. Η πρώτη ανάλογη παρουσίαση έγινε το 2014, αλλά αυτή τη φορά τα εκθέματα θα είναι περισσότερα.

Στον πρώτο όροφο του κτιρίου, στον χώρο που τώρα φιλοξενείται έκθεση για τον Νέλσονα, ο επισκέπτης θα μπορεί να δει την πολύ ενδιαφέρουσα αυτή έκθεση, η οποία θα διαιρείται σε δύο ενότητες. Η μία θα περιλαμβάνει εξαρτήματα του πλοίου (ανάμεσά τους και τμήμα ξύλου από το ίδιο το σκαρί) και η άλλη αντικείμενα από το φορτίο του. Oλα έχουν εντοπισθεί κατά τις ανασκαφές του ’14, του ’15 και τις φετινές ανασκαφές.

Στην πλειονότητά τους τα αντικείμενα έχουν συντηρηθεί, αλλά μερικά από αυτά θα εκτεθούν ασυντήρητα, ώστε να μπορεί να δει το κοινό πώς ήταν όταν ανασύρθηκαν από τον πυθμένα της θάλασσας. Το δόρυ που βρέθηκε φέτος θα παρουσιαστεί μέσα σε μικρή δεξαμενή με νερό, στην οποία συντελείται η αφαλάτωση. Το άλλο χάλκινο δόρυ, που εντοπίσθηκε το 2014, θα παρουσιαστεί συντηρημένο. Με τον ίδιο τρόπο θα εκτεθούν και δύο λάγυνοι (αγγεία): ένα συντηρημένο και δίπλα ένα ασυντήρητο, με τους μικροοργανισμούς που είχαν προσκολληθεί σε αυτό όσο βρισκόταν στη θάλασσα.

Αντικείμενα

Επίσης, θα εκτεθούν τέσσερα θραύσματα μαρμάρινων αγαλμάτων, από τα οποία ξεχωρίζει καρπός αριστερού χεριού, θραύσματα από γυάλινα αγγεία, αμφορείς και ένα χρυσό δακτυλίδι. Για όλα αυτά, γνωρίζουμε ακόμη πόσα ανήκαν στο πλήρωμα και σε πιθανούς επιβάτες και πόσα στο φορτίο του πλοίου. Eνα σημαντικό εύρημα, η καταπειρατηρία του πλοίου, (βολίδα ανίχνευσης και μέτρησης βάθους) θα είναι επίσης ανάμεσα στα εκθέματα.

Το βυθισμένο πλοίο ήταν ρωμαϊκή ορκάς χωρητικότητας περίπου 300 τόνων, τυπικό δείγμα των βαρέων ιστιοφόρων που χρησιμοποιούνταν κατά το 2ο-1ο αι. π.Χ. στο εμπόριο μεταξύ της ιταλικής χερσονήσου, του κυρίως ελλαδικού χώρου και της Μικράς Ασίας. Το ναυάγιο ενδέχεται να συνέβη περί το 67 π.Χ. ή, πάντως, στο διάστημα 87-63 π.Χ. όπως μαρτυρείται από τα νομίσματα και τα κεραμικά που έχουν μέχρι τώρα εντοπισθεί στον πυθμένα της θάλασσας. [Αγγελική Κώττη, πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.