Τίμησαν τον καπετάν Στέλιο Κλειδή, τον ήρωα που σφράγισε με το αίμα του τη λευτεριά του Μετσόβου

Αρχές και λαός θυμήθηκαν, 104 χρόνια μετά, τον καπετάν Κλειδή.

kleidis-protomiΗ προτομή του ήρωα αρχηγού στη γενέτειρά του τα Αγκουσελιανά Ρεθύμνου.

«Κρήτες αντάρτες κι αρχηγοί και σεις οι στρατιώτες,
που σπάσετε στο Μέτσοβο τις σιδερένιες πόρτες.
Κλαίτε τον καπετάν Κλειδή απούταν η πρεπειά σας,
αλλά σκοτώθη κι άφηκε μαχαίρι στην καρδιά σας».

Με αυτές τις δυο στροφές, η ηπειρώτικη λαϊκή μούσα αποχαιρέτησε τον καπετάν Κλειδή, τον «πανύψηλο, θαρραλέο, αποφασιστικό και γενναίο» απελευθερωτή του Μετσόβου. Στο ύψωμα του «Προφήτη Ηλία» το δειλινό της 10ης Νοεμβρίου 1912, ο ατρόμητος της γης των Αγκουσελιανών του Ρεθύμνου, επικεφαλής σώματος Κρητών εθελοντών, πότισε με το αίμα του, και… φύτρωσε και μεγάλωσε το δέντρο της λευτεριάς στον Μακεδονικό Αγώνα…

kleidisΟ καπετάν Στέλιος Κλειδής απελευθερωτής του Μετσόβου.

Και βέβαια οι Μετσοβίτες δεν τον ξέχασαν ποτέ και τον μνημονεύουν ποικιλοτρόπως, αποδίδοντας του συχνά πυκνά και σε κάθε ευκαιρία τις ύψιστες τιμές. Μα φέτος ήλθε το ανέλπιστο και ύστερα από είκοσι σχεδόν χρόνια, εκεί που τη μεγάλη μορφή των απελευθερωτικών αγώνων άρχισε αθόρυβα να την σκεπάζει η λήθη, τον ήρωα έβγαλε από τη… ναφθαλίνη σήμερα το πρωί ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος έχοντας την υποστήριξη του δήμου Αγίου Βασιλείου, και σύσσωμη η κοινωνία της γενέτειράς του.

ΗΤΑΝ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ, ΕΚΤΟΣ…

Ήταν η απόδοση της οφειλόμενης τιμής στο πρόσωπο ενός γίγαντα των απελευθερωτικών αγώνων που γέννησε η περιοχή, και αν έμεινε στα… αζήτητα για μια εικοσαετία, οι νέοι του πολιτιστικού συλλόγου Αγκουσελιανών-Παλαιολούτρων «Η Καμάρα», μπήκαν μπροστά και σε χρόνο- αστραπή ετοίμασαν και παρουσίασαν μια εκδήλωση-αφιέρωμα στον γενναίο του χωριού τους.

Και ήταν σε μια λιτή αλλά ουσίας εκδήλωση στο μνημείο που δεσπόζει η προτομή του, και οι εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών(Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, Δήμων Αγίου Βασιλείου και Ρεθύμνου, Σωμάτων Ασφαλείας κ.α.), φορέων, της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων αλλά και παραδοσιακά σχήματα της μουσικής, του χορού και του ριζίτικου από την πόλη του Ρεθύμνου και την περήφανη Ασή Γωνιά… Μα δεν βρέθηκαν εκεί, δυστυχώς, οι νέες γενιές και πρώτα τα μικρά μαθητούδια του τοπικού δημοτικού σχολείου, για να πληροφορηθούν και να τιμήσουν την προσωπικότητα και τη δράση ψυχής ενός εκλεκτού στο πανελλήνιο, που διακρίθηκε ως καπετάνιος και μεγάλη μορφή του εθελοντισμού στους εθνικούς αγώνες.

ΗΤΑΝ ΑΥΤΟΘΥΣΙΑ

kleidis-triasagioΣτιγμιότυπο από το τρισάγιο στο μνημείο, χοροστατούντος του μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίου.

Της θείας Λειτουργίας στην εκκλησία του Αγίου Ιωάννου και του τρισάγιου που ακολούθησε στο ηρώο των πεσόντων και μπροστά από την προτομή του καπετάν Κλειδή, χοροστάτησε ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο εκπαιδευτικός Μιχάλης Κουρμουλάκης που παρουσίασε τον ήρωα αρχηγό του Μακεδονικού Αγώνα, την υψηλή πατριωτική του προσφορά αλλά και τον ρόλο του ως οπλαρχηγού εθελοντών Κρητών στην απελευθέρωση του Μετσόβου 104 χρόνια πριν…

Ο ομιλητής απένειμε τα εύσημα στον πολιτιστικό σύλλογο, την τοπική κοινότητα και τον δήμο Αγίου Βασιλείου που συμμετείχε στην διοργάνωση για την πρωτοβουλία, «που είναι στην ουσία ένα μνημόσυνο για τον αγωνιστή, τον ήρωα, τον απελευθερωτή του Μετσόβου». Γιατί ο Κλειδής «μαζί με τον Χρίστο Μακρή και άλλους εθελοντές άφησαν οικογένειες, άφησαν τις αίθουσες διδασκαλίας των και πήγαν να προσφέρουν στον αγώνα για τη λευτεριά της πατρίδας…» Και πρόσφεραν, κατέληξε, «ανεκτίμητες υπηρεσίες στον αγώνα, πρόσφεραν τελικά την ίδια τους τη ζωή. Αυτό λέγεται αυτοθυσία…»

Ίσως η σημερινή εκδήλωση του πολιτιστικού συλλόγου να ήταν η αρχή για την καθιέρωση του εορτασμού σε ετήσια βάση. Γιατί ο καπετάν Στέλιος Κλειδής δεν προσέτρεξε στα πεδία των μαχών επιδιώκοντας μελλοντικές… αμοιβές, αλλά επειδή του το επέβαλλε η συνείδηση και το πατριωτικό του καθήκον. Ήταν πράξη ζωής… Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.