Εγκαινιάσθηκε η έκθεση για τον Ιωάννη Καποδίτρια

%ce%ba%ce%b1%cf%80Την έκθεση «Ιωάννης Καποδίστριας: Η πορεία του στο χρόνο», που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη της Βουλής στην Αίθουσα «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Μέγαρο του Κοινοβουλίου, εγκαινίασε το βράδυ της Τρίτης 22 Νοεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος παρουσία του Προέδρου της Βουλής Νικολάου Βούτση.

«Ζούμε σε μια εποχή που έχει ανάγκη από σύμβολα, όχι για να επαναπαυθούμε σε αυτά, αλλά περισσότερο για να δούμε πού μπορούμε να φτάσουμε» σχολίασε εγκαινιάζοντας την Έκθεση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συνεχίζοντας: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας εξέφρασε συμβολισμούς που σπάνια εκδήλωσαν άλλοι – ανιδιοτέλεια, πατριωτισμό, όραμα» και υπογράμμισε τη συμβολή του Καποδίστρια «στη συγκρότηση του ελληνικού κράτους και στη στήριξη των υποδομών στο χώρο της Παιδείας».

Η έκθεση, που επικεντρώνεται στη ζωή και στο έργο του θεμελιωτή του νεοελληνικού κράτους, πραγματοποιείται στο πλαίσιο του Αφιερωματικού έτους 2016 στις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία.

«Η Έκθεση αναδεικνύει την προσωπικότητα ενός χαρισματικού ηγέτη, μέσα από τα πλούσια ιστορικά τεκμήρια και τις συλλογές που κατέχει η Βιβλιοθήκη της Βουλής, καθώς επίσης και τις μεγάλες διπλωματικές ικανότητές του μέσα από 18 Ρωσικά έγγραφα που έρχονται στο φως από το αρχείο παλαιών εγγράφων του Ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών» ανέφερε, προλογίζοντας την τελετή των εγκαινίων, ο Κοσμήτορας και Πρόεδρος της Επιτροπής Βιβλιοθήκης της Βουλής Γ. Πάντζας και υπογράμμισε ότι «παρουσιάζει την πρόσληψη του έργου του και της πορείας του στο χρόνο, και κατά πόσο αυτό έχει επηρεάσει το σύγχρονο κόσμο στα πεδία της διπλωματίας, της πολιτικής και του πολιτισμού».

Στην Έκθεση παρουσιάζονται χειρόγραφα και έγγραφα, έντυπες εκδόσεις και εφημερίδες, κειμήλια και έργα τέχνης. Παράλληλα, εκτίθενται ποικίλα τεκμήρια, που έχουν παραχωρηθεί ευγενικά από δημόσιους φορείς και ιδιώτες.

Στην τελετή των εγκαινίων παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, πρώην Πρωθυπουργοί, οι πρώην Πρόεδροι της Βουλής Απ. Κακλαμάνης, Δ. Σιούφας, Β. Πολύδωρας, οι Αντιπρόεδροι της Βουλής Αν. Κουράκης και Γ. Λαμπρούλης, ο Υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου, ο Υπουργός Επικρατείας Αλ. Φλαμπουράρης, εκπρόσωποι των κομμάτων, βουλευτές, πρώην υπουργοί, πρέσβεις κ.ά.

Η Έκθεση θα διαρκέσει ως το καλοκαίρι του 2017 και θα είναι ανοικτή στο κοινό κάθε Σάββατο και Κυριακή. Οι ενδιαφερόμενοι να την επισκεφτούν θα πρέπει πρώτα να επικοινωνήσουν με το Ίδρυμα της Βουλής (τηλ. 210 369 2272) ή να αποστείλουν ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση episkepsis@parliament.gr προκειμένου να ενταχθούν σε σειρά ξενάγησης. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.