Βάζουν «ταφόπλακα» στη μεταλλουργική βιομηχανία Ηπείρου

metalloyrgikhΤην υπογραφή της Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Όλγας Γεροβασίλη φαίνεται πως θα έχει η «ταφόπλακα» που θα μπει στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου, η οποία λειτουργεί στο Κεφαλόβρυσο και είναι η μοναδική στο είδος της σε όλη την Ελλάδα!

Με τροπολογία που κατέθεσε χθες στο Νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί σήμερα από τη Βουλή, δίνει τη δυνατότητα μετάταξης του προσωπικού της Μεταλλουργικής σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Όπως εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς, αν φύγουν οι υπάλληλοι, σταματά η λειτουργία της Βιομηχανίας και το «λουκέτο» θα είναι το επόμενο βήμα.

Σοβαρό το πλήγμα

Το πλήγμα απ’ το κλείσιμο της Μεταλλουργικής θα είναι μεγάλο όχι μόνο για το Κεφαλόβρυσο όπου έχει τις εγκαταστάσεις της αλλά και για ολόκληρη την ακριτική περιοχή του Πωγωνίου που μαραζώνει οικονομικά.

Εξάλλου, η Μεταλλουργική αποτελεί τη μοναδική βιομηχανική μονάδα αυτού του είδους και την τελευταία που λειτουργεί στην παραμεθόριο με εργαζόμενους ντόπιους, οι οποίοι παραμένουν έτσι στον τόπο τους.

Με άλλα λόγια, επιτελεί κι εθνικό έργο σε μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περιοχή, δίπλα στα Ελληνοαλβανικά σύνορα.

Η τροπολογία

Η τροπολογία που κατέθεσε χθες η συμπατριώτισσά μας Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης δίνει τη δυνατότητα να μεταταγούν σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου ή σε Δήμους και Περιφέρειες και στα Νομικά Πρόσωπα αυτών των οργανισμών οι εργαζόμενοι με συμβάσεις αορίστου χρόνου στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), στην Ηλεκτρομηχανική Κύμης, στην Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων (ΕΒΟ) και φυσικά στη Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου. Η τροπολογία αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα από την Ολομέλεια της Βουλής μαζί με το Νομοσχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο. Προφανώς η κατάθεσή της την τελευταία στιγμή υποκρύπτει σκοπιμότητα…
Μέσα σε δύο μήνες

Σύμφωνα με την τροπολογία της Όλγας Γεροβασίλη, οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι θα πρέπει εντός δύο μηνών από την έναρξη ισχύος της διάταξης να υποβάλλουν αίτηση μετάταξης σε υφιστάμενες κενές θέσεις ή, σε περίπτωση που δεν υπάρχουν, σε συνιστάμενες θέσεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου, των Ανεξάρτητων Αρχών, των ΟΤΑ, των ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, εφόσον υπάρχουν υπηρεσιακές ανάγκες στους φορείς αυτούς με αντίστοιχη κατάργηση της οργανικής τους θέσης.

Μάλιστα, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους υπογραμμίζεται πως ο αριθμός των μετατάξεων θα συνυπολογιστεί στις νέες προσλήψεις του 2017, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά του το «Liberal.gr».

Μεγάλα προβλήματα

Τα προβλήματα τόσο στη Μεταλλουργική Κεφαλοβρύσου όσο και στις υπόλοιπες εταιρίες που συμπεριλαμβάνονται στην τροπολογία περί μετάταξης υπαλλήλων τους έχουν πολλαπλασιαστεί την τελευταία διετία, με αποτέλεσμα αυτές να βρίσκονται στην… κόψη του ξυραφιού και να απειλούνται με «λουκέτο», παρά το γεγονός ότι θα μπορούσαν να παραμείνουν παραγωγικές, υπό κρατικό έλεγχο. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν κατασχεθεί και οι λογαριασμοί τους.
Μακρά ιστορία

Η Μεταλλουργική Βιομηχανία Ηπείρου ιδρύθηκε το 1979, δηλαδή πριν από 37 χρόνια. Το 1983 μεταβιβάστηκε στο δημόσιο ως θυγατρική τότε της «Ελληνικής Βιομηχανίας Όπλων Α.Ε.», με παραγωγή κυρίως εξοπλιστικών προϊόντων. Μετά τη διάσπαση των «Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων ΑΒΕΕ» το 2014, είναι θυγατρική εταιρία των «Ελληνικών Συστημάτων Παραγωγής Πολιτικών Προϊόντων ΑΒΕΕ».

Η Μεταλλουργική παράγει κάλυκες, κυρίως για τον ελληνικό στρατό και κέρματα του ευρώ. Η τελευταία παραγγελία ήταν για τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα ωστόσο, το μεγαλύτερο μέρος της δεν απορροφήθηκε ενώ το υπόλοιπο δεν έχει πληρωθεί ακόμη. Λόγω των οικονομικών προβλημάτων η μονάδα έφτασε σήμερα να στερείται φορολογικής ενημερότητας… Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.