Συμμορίες «ρήμαξαν» 150 και πλέον σπίτια στους Βουλιαράτες!

Οι επιδρομές διαρρηκτών και πλιατσικολόγων στα χωριά της Βορείου Ηπείρου έχουν γίνει καθεστώς τους τελευταίους μήνες, καθώς οργανωμένα κυκλώματα εκμεταλλεύονται αφενός την αδιαφορία της Αστυνομίας και αφετέρου την απουσία πολλών ιδιοκτητών σπιτιών στην Ελλάδα.

Οι περισσότερες κλοπές και διαρρήξεις φαίνεται να έχουν καταγραφεί στο χωριό Βουλιαράτες, πέντε μόλις χιλιόμετρα από τα Ελληνοαλβανικά σύνορα και χωριό στο οποίο βρίσκεται το νεκροταφείο των Ελλήνων στρατιωτών που «έπεσαν» στον πόλεμο του 1940. Το τελευταίο εξάμηνο, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κατοίκων του, οι άγνωστοι δράστες έχουν διαρρήξει 150 και πλέον σπίτια (από τα 350 συνολικά που έχει το χωριό), από τα οποία άρπαξαν χρήματα, σκεύη, αλλά και εργαλεία. Οι επιδρομές γίνονται κυρίως σε σπίτια που μένουν κλειστά, καθώς οι 170 μόνιμοι κάτοικοι αδυνατούν να τα περιφρουρήσουν. Στο στόχαστρο των διαρρηκτών, έχει μπει και ο Ιερός Ναός του Αγίου Νικολάου, στον οποίο αναζητούσαν χρυσό ή αρχαία αντικείμενα.

Η τελευταία επιδρομή έγινε προχθές βράδυ, όταν ανοίχθηκαν άλλα έξι σπίτια, ένα από τα οποία το άδειασαν ολοκληρωτικά. Ωστόσο φαίνεται ότι οι δράστες τη φορά αυτή άφησαν πίσω τους ίχνη και έτσι η Αλβανική Αστυνομία, συνέλαβε δύο άτομα, έναν από το Μπαλς (κοντά στο Φίερι) και ένα από το Τεπελένι, στην κατοχή των οποίων βρέθηκαν ορισμένα από τα κλεμμένα αντικείμενα. Ωστόσο θεωρείται βέβαιο ότι οι δράστες των διαδοχικών διαρρήξεων και κλοπών, είτε είναι οι ίδιοι, είτε είναι και άλλοι, πρέπει να έχουν αποθήκες στις οποίες συγκεντρώνουν τα κλοπιμαία, τα οποία σταδιακά βγάζουν προς πώληση.

Από τη σύλληψη των δύο δραστών, κυρίως όμως από το γεγονός ότι συμμορίες κινούνται στα χωριά της Βορείου Ηπείρου που βρίσκονται κοντά στα Ελληνοαλβανικά σύνορα, προκαλούν πλέον βάσιμες υποψίες ότι ορισμένοι- αν όχι όλοι από αυτούς- επεκτείνουν τη δράση τους και στα ακριτικά χωριά του Πωγωνίου, όπως πρόσφατα έχει συμβεί σε Ποντικάτες, Ορεινό κλπ.

Εκμεταλλευόμενοι την παντελή έλλειψη αστυνόμευσης και φύλαξης των συνόρων μας, στα εντός Αλβανίας… ρεπό τους, μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι στην Ελληνική πλευρά, ένοπλοι συνήθως, σπέρνουν τον τρόμο στους ελάχιστους κατοίκους, λεηλατούν σπίτια και εκκλησίες και επιστρέφουν στο Αλβανικό έδαφος.

Η κατάσταση αυτή διαιωνίζεται χρόνια τώρα, ωστόσο με την δράση των συμμοριών στις περιοχές κοντά στα σύνορα όπου ζει η Ελληνική Μειονότητα αποκτά νέες διαστάσεις και ασφαλώς ενισχύει το αίσθημα ανασφάλειας των ακριτών μας που ακόμη περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένου για επάνδρωση των στρατιωτικών φυλακίων. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.