Απροστάτευτοι οι ακρίτες μας

Φόβος, ανασφάλεια, αίσθηση εγκατάλειψης από πλευράς του Κράτους, απογοήτευση. Αυτά τα συναισθήματα διακατέχουν τους λίγους πια και θαρραλέους κατοίκους στις ακριτικές περιοχές της Ελληνο – αλβανικής μεθορίου, όσους δηλαδή έχουν απομείνει να φυλούν κυριολεκτικά Θερμοπύλες!

Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάψει να πιστεύουν σε υποσχέσεις και μεγάλα λόγια όπως αυτά που ακούστηκαν διά στόματος του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου τον περασμένο Δεκέμβριο, περί ενίσχυσης της στρατιωτικής εποπτείας και περιφρούρησης των «τρύπιων» συνόρων μας. Αναμένουν λοιπόν με ενδιαφέρον πώς θα δικαιολογηθεί ο Υπουργός για όσα δεν έγιναν την επόμενη εβδομάδα, όταν θα βρεθεί ξανά στην περιοχή και συγκεκριμένα στην Κόνιτσα με αφορμή τις εκδηλώσεις για την επέτειο απελευθέρωσής της (λεπτομέρειες σελίδα 2).

Ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες με τα απανωτά κρούσματα λεηλασίας σπιτιών και εκκλησιών στην περιοχή του Πωγωνίου και της Κόνιτσας αλλά και με την παράλληλα ανακοίνωση για την κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος Πυρσόγιαννης, στην ακριτική περιοχή επικρατεί οργή και αγανάκτηση, καθώς οι κάτοικοί της νιώθουν πως έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους.

Μεγάλα λόγια…

Αν μη τι άλλο, προκαλεί η παρουσία ξανά του Πάνου Καμμένου στην ακριτική περιοχή της Κόνιτσας. Αυτό γιατί κατά την επίσκεψή του στο φυλάκιο Μολυβδοσκέπαστου στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου όπου και διανυκτέρευσε είχαν περισσεύσει τα «μεγάλα λόγια». Απ’ το ακριτικό χωριό ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε στείλει μήνυμα «ενίσχυσης της παρουσίας των Ενόπλων Δυνάμεων», κάνοντας χαρακτηριστικά λόγο για «αξιολογήσεις, ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων και εμπλουτισμό των μονάδων στην περιοχή της Ηπείρου, που πράγματι βιώνει ένα μεγάλο πρόβλημα, περισσότερο ασφάλειας, όχι απειλής της εθνικής κυριαρχίας», όπως είχε παραδεχθεί!

Από πράξη… τίποτα!

Από τότε πέρασαν δυόμισι μήνες και οι κάτοικοι της παραμεθορίου δεν έχουν δει να υλοποιείται καμία από τις υποσχέσεις του Υπουργού! Ούτε ενισχύθηκαν οι μονάδες στην περιοχή, ούτε ασκήσεις των Ειδικών Δυνάμεων έγιναν, ούτε έχει ξεκινήσει η από αέρος επιτήρηση των συνόρων όπως είχε προαναγγείλει σε άλλη περίσταση ο κ. Καμμένος. «Όχι μόνο δεν ενισχύθηκε η στρατιωτική παρουσία στην περιοχή μας, αλλά νιώθουμε τον τελευταίο καιρό ακόμα πιο ανασφαλείς με όσα συμβαίνουν γύρω μας. Μας έχουν ξεχάσει όλοι, το κράτος δεν ενδιαφέρεται», τονίζει στον «Π.Λ.» κάτοικος της περιοχής, προσθέτοντας πως ο Υπουργός είναι ανεπιθύμητος σ’ αυτήν ώσπου να υλοποιήσει τις υποσχέσεις του.

Πληθαίνουν τα κρούσματα

Η ανασφάλεια και η ανησυχία των ακριτών της Ηπείρου έχουν αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα και όχι αβάσιμα. Απ’ τα «τρύπια» σύνορα και τις αφύλακτες διαβάσεις περνούν με το… τσουβάλι τα ναρκωτικά, ενώ Αλβανοί κακοποιοί έρχονται στα χωριά της παραμεθορίου, λεηλατούν σπίτια, εκκλησίες και μοναστήρια και επιστρέφουν με τη «λεία» ξανά πίσω στη βάση τους. Είναι χαρακτηριστικά τα κρούσματα διαρρήξεων και κλοπών που έχουν σημειωθεί το τελευταίο διάστημα σε χωριά όπως το Ορεινό, ο Ξηρόβαλτος και οι Ποντικάτες Πωγωνίου.

Καταργούνται τμήματα

Την ίδια στιγμή, έρχεται η απόφαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη για κατάργηση του Αστυνομικού Τμήματος στην Πυρσόγιαννη, από τα πιο σημαντικά στην περιοχή, να δώσει ένα ακόμη «χτύπημα» στους ακρίτες κατοίκους της που έχουν κάθε λόγο να διαμαρτύρονται έντονα. Στο μεταξύ, τα αντίστοιχα Τμήματα στο Δελβινάκι και το Κεφαλόβρυσο παραμένουν ελλιπώς επανδρωμένα και με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό στη διάθεσή τους, ενώ οι εξαγγελίες περί σύστασης πολυδύναμου τμήματος στο Καλπάκι προφανώς έχουν παραπεμφθεί στις… καλένδες!

Αφήνουν τα σπίτια τους

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις για όλη την παραμεθόριο ζώνη της Ηπείρου και τα αυξανόμενα κρούσματα παρανομίας σ’ αυτήν έχουν ως συνέπεια την περαιτέρω ερήμωσή της, καθώς, ειδικά αυτό τον χειμώνα, πολλοί κάτοικοί της, ηλικιωμένοι κυρίως, εγκατέλειψαν τις εστίες τους πηγαίνοντας να βγάλουν τους δύσκολους χειμερινούς μήνες σε πόλεις, κοντά στα παιδιά τους όπου αισθάνονται πιο ασφαλείς.
Όσο για τους απόδημους, ο φόβος και η ανησυχία μετά τις επαναλαμβανόμενες κλοπές και εξαιτίας της διακίνησης ναρκωτικών και η απουσία επαρκούς αστυνόμευσης της περιοχής είναι λογικό να τους κρατούν μακριά απ’ τα χωριά τους κι αυτό αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητό το Πάσχα, σε δύο μήνες από τώρα και φυσικά το ερχόμενο καλοκαίρι. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.