Σαν σήμερα πριν 103 χρόνια ξεκίνησε ο Αυτονομιακός Αγώνας της Β. Ηπείρου

Εκατόν τρία χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ανακήρυξη της Αυτονομίας της Βορείου Ηπείρου (17 Φεβροουαρίου 1914), από την προσωρινή κυβέρνηση του Γεωργίου Χρηστάκη Ζωγράφου στο Αργυρόκαστρο.

Ο Εθνικός Σύλλογος Βόρειος Ήπειρος 1914, με ανακοίνωσή του αναφέρεται στα ιστορικά γεγονότα της Επετείου, τονίζοντας ότι η «κατάσταση του Φεβρουαρίου του 1914, δεν διαφέρει σε πολλά από την σημερινή πραγματικότητα, όπου ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός υφίσταται μία γενοκτονία ήπιας έντασης. Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε ένα νέο κύμα βίας και τρομοκρατίας από την αλβανική πλευρά».

Μεταξύ άλλων, αναφέρεται στις κατεδαφίσεις σπιτιών και άλλων κτιρίων Ελλήνων στη Χιμάρα, τις καταπατήσεις εκτάσεων Ιερών Μονών, την υφαρπαγή ιδιοκτησιών με πλαστά χαρτιά, το κύμα κλοπών και διαρρήξεων, τη δημογραφική αλλοίωση των ελληνικών χωριών.

Καταλήγοντας σημειώνει τα εξής:

«Για αυτούς τους λόγους, ο Εθνικός Σύλλογος «Βόρειος Ήπειρος 1914» προβάλλει σήμερα, 103 χρόνια μετά την διακήρυξη της Αυτονόμου Β. Ηπείρου, το αίτημα της Αυτονομίας, ως την ελάχιστη νομική βάση που δικαιούται για την σωτηρία του ο Βορειοηπειρωτικός Ελληνισμός.

»Σε μία Αυτόνομη Βόρειο Ήπειρο θα σταματήσει η πληθυσμιακή αλλοίωση και η υφαρπαγή των περιουσιών, θα αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας των κατοίκων, ενώ θα διδάσκεται σωστά η Ελληνική Παιδεία και θα διαφυλάσσεται ο Ελληνικός Πολιτισμός». Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΒΟΡΕΙΟΣ ΗΠΕΙΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.