Ο λόγος και τα έργα του Καζαντζάκη

Ο εξαιρετικός λόγος και τα διαχρονικά μηνύματα των έργων του Νίκου Καζαντζάκη θα πλημμυρίσουν την Αθήνα τις επόμενες ημέρες.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 60 χρόνων από τον θάνατο του κορυφαίου Ελληνα λογοτέχνη, ο οποίος «έφυγε» στις 26 Οκτωβρίου του 1957 σε ηλικία 74 ετών, ο Δήμος Αθηναίων, σε συνεργασία με σημαντικούς πολιτιστικούς φορείς της πόλης διοργανώνουν μια σειρά εκδηλώσεων θέλοντας με αυτό τον τρόπο να τιμήσουν τη μνήμη και το σημαντικό έργο του.

Πρωταγωνιστής στην κορυφαία εκδήλωση του αφιερώματος αυτού, η οποία αποτελεί πρωτοβουλία του Δικτύου Πολιτισμού Αθήνας του Δήμου Αθηναίων σε συνεργασία με το Εθνικό Θέατρο, τις Εκδόσεις Καζαντζάκη, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο και το υπουργείο Πολιτισμού, είναι ο Γιώργος Χωραφάς.

Ο διεθνούς φήμης Ελληνας ηθοποιός θα παρουσιάσει το θεατρικό αναλόγιο στα γαλλικά «Αναζητώντας τον Ζορμπά – Αποσπάσματα», το οποίο σκιαγραφεί τη δυνατή φιλία, τον βαθύ σεβασμό και τον αμοιβαίο θαυμασμό που ένωνε τον Νίκο Καζαντζάκη με τον Γιώργο Ζορμπά, έναν εργάτη που δούλευε στο ορυχείο λιγνίτη της Μάνης, το οποίο νοίκιασε ο σπουδαίος συγγραφέας το 1917 στην προσπάθειά του να θέσει τα πνευματικά και πολιτικά του ιδεώδη στη διαδικασία της πραγμάτωσης και εν τέλει στη γένεση του διάσημου μυθιστορήματος «Αλέξης Ζορμπάς».

Ο Γιώργος Χωραφάς μέσω της σχέσης των δύο ανδρών και των συζητήσεών τους για σημαντικές έννοιες και θέματα της ζωής, προχωρά το θεατρικό του αναλόγιο στην αλληγορία του τζίτζικα και του μέρμηγκα, που, όπως ο ίδιος τονίζει χαρακτηριστικά, ακολουθεί τους σημερινούς Ελληνες οι οποίοι, καθώς αισθάνονται μια βαθιά ενοχή, έχουν εγκλωβιστεί σε μια καταπιεστική κρίση και θυσιάζονται στον βωμό του αγώνα για την παραγωγικότητα.

Η εκδήλωση θα φιλοξενηθεί στις 4 Μαρτίου, στη 1.30 μ.μ., στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο (Βασ. Σοφίας 22) και στις 5 Μαρτίου, στις 12 μετά το μεσημέρι, στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος (Λ. Συγγρού 364).

Και στις δύο παραστάσεις η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Επιπλέον σήμερα το απόγευμα στο Γαλλικό Ινστιτούτο της Αθήνας (Σίνα, 31) διοργανώνεται εκδήλωση με τίτλο «Ο Νίκος Καζαντζάκης και η ποίηση, η Οδύσσεια ή η πορεία ενός ελεύθερου ανθρώπου».

Κατά τη διάρκεια της βραδιάς θα διαβαστούν αποσπάσματα του μεγάλου επικού ποιήματος από τους ηθοποιούς Anne-Lise Fritsch και Θανάση Λέκκα οι οποίοι θα συνοδεύονται μουσικά από τo συγκρότημα Artefacts Ensemble και τον γνωστό τραγουδοποιό από την Κρήτη Νίκο Αποστολάκη.

Παράλληλα, η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος θα φιλοξενήσει, από τις 3 έως τις 31 Μαρτίου, έκθεση βιβλίων και χειρογράφων του συγγραφέα με τίτλο «Ματιές στο έργο του Καζαντζάκη». Ανάμεσα στα χειρόγραφα που θα εκτεθούν σε δύο προθήκες της Βιβλιοθήκης στο Βαλλιάνειο Κτίριο ξεχωρίζει η ιδιόχειρη αφιέρωση στην Εθνική Βιβλιοθήκη που είχε γράψει ο συγγραφέας στο εσώφυλλο της μετάφρασης της Θείας Κωμωδίας του Δάντη. [Αναστασία Κουκά, πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.