Μουσείο Μετάξης: Ψυχές, πεταλούδες, μύθοι και αλληγορίες

Έκθεση-εικαστική εγκατάσταση του Απόστολου Χαντζαρά

Πεταλούδα είναι μια από τις σημασίες της αρχαίας λέξης «ψυχή». Σε πεταλούδες μεταμορφώνονται οι μεταξοσκώληκες, αφού κλειστούν στο κουκούλι τους, μεταμόρφωση που συμβολίζει την ψυχή ως πνεύμα.

Όσοι βρεθούν στο Μουσείο Μετάξης, στο Σουφλί, από τις 7 Απριλίου μέχρι τις 10 Ιουνίου, θα συναντήσουν δεκάδες μεγάλες και μικρές πεταλούδες, αιωρούμενες από την οροφή, φαινομενικά εύθραυστες –ως η άυλη υπόσταση κάθε έμβιου όντος– να προσκαλούν τους επισκέπτες σε μια εμπειρία «αναμέτρησης» με χρώματα, μύθους, αλληγορίες.

Όλα αυτά, θα συμβούν στην έκθεση-εικαστική εγκατάσταση του Απόστολου Χαντζαρά, με τίτλο «Ψυχές», που διοργανώνει το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ), με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, εποχής ανανέωσης και μεταμορφώσεων.

Με αφορμή την έκθεση, που θα εγκαινιαστεί την Παρασκευή 7 Απριλίου (ώρα 19:00), ένα τρισδιάστατο έργο του καλλιτέχνη, φιλοτεχνημένο ειδικά για την περίσταση, θα προστεθεί στη μόνιμη συλλογή του Μουσείου Μετάξης. Απεικονίζει δύο ανθρώπινες μορφές και παραπέμπει στο μύθο του Έρωτα και της Ψυχής, ιστορία αγάπης με πολλές περιπέτειες αλλά αίσιο τέλος, η οποία παραδίδεται από τον Ρωμαίο συγγραφέα Απουλήιο (2ος αι. μ.Χ.) και έχει επιβιώσει σε πολλά λαϊκά παραμύθια.

Πληροφορίες: Μουσείο Μετάξης, Ελ. Βενιζέλου 73, Σουφλί 68400. Τηλ.: 25540 23700, http://www.piop.gr. Ώρες λειτουργίας: Καθημερινά, εκτός Τρίτης, 10:00-18:00. Πηγή

This entry was posted in ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.