Κύπρος: Η Τουρκία… απαγορεύει τις έρευνες για την εξόρυξη υδρογονανθράκων

Ανακοίνωση εξέδωσε το τουρκικό ΥΠΕΞ με αφορμή την υπογραφή συμφωνιών της ελληνοκυπριακής κυβέρνησης συμφωνιών για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων της νήσου. Στη σχετική ανακοίνωση η τουρκική πλευρά σημειώνει μάλιστα πως απαγορεύει τις έρευνες και την εξόρυξη στο μπλοκ 6 το οποίο όπως σημειώνει της ανήκει.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει:

« Η ελληνοκυπριακή κυβέρνηση, απαξιώνοντας πλήρως τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, υπέγραψε συμβάσεις αξιοποίησης και εκμετάλλευσης με κάποιες πολυεθνικές εταιρείες υδρογονανθράκων στις 5 και 6 Απριλίου. Είναι μία ανησυχητική εξέλιξη καθώς είναι απαράδεκτο η Ελληνοκυπριακή πλευρά να επιμένει να ενεργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης της νήσου και συνεχίζει τις μονομερείς ενέργειες, ειδικότερα σε μία περίοδο κατά την οποία θα έπρεπε να επιδεικνύουν ισχυρή πολιτική βούληση, για τη δημιουργία μίας νέας σχέσης συνεργασίας με την Τουρκοκυπριακή πλευρά.

Συμφωνούμε απολύτως με χθεσινές δηλώσεις για το θέμα από την πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκικής Δημοκρατίας στη Βόρεια Κύπρο, και μοιραζόμαστε τις δικαιολογημένες ανησυχίες και τις ενστάσεις της τουρκοκυπριακής πλευράς.

Έχουμε και κατά το παρελθόν εκφράσει σημαντικές ενστάσεις αναφορικά με την προβληματική φύση των ενεργειών και των δράσεων στον τομέα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων σε θαλάσσιες περιοχές στις οποίες η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει δικαιώματα. Επιπλέον, ένα σημαντικό τμήμα ενός από τους σχετικούς τομείς, δηλαδή το μπλοκ 6, εμπίπτει στην υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας. Δεν επιτρέψουμε σε καμία από τις ξένες εταιρείες ποτέ, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, τη διεξαγωγή παράνομων δραστηριοτήτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στις περιοχές της θαλάσσιας δικαιοδοσίας μας.

Οι εταιρείες που συνεργάζονται με την ελληνοκυπριακή πλευρά υπογράφοντας μονομερώς συμβάσεις αγνοούν την βούληση των τουρκοκυπρίων, της ετέρας ιδρυτικής κοινότητας της νήσου. Η συγκεκριμένη στάση τους μάλιστα θα ληφθεί υπ΄ όψη στις μελλοντικές συνομιλίες για την εκμετάλλευση των τουρκικών κοιτασμάτων στο άμεσο μέλλον. Θα πρέπει επίσης να συνυπολογιστεί πως μετά από συμφωνία, οι πλευρές που θα αποτελέσουν τη νέα κοινότητα θα πρέπει από κοινού να εξετάσουν τους όρους και την εγκυρότητα των συμφωνιών που έχουν υπογραφεί από την ελληνοκυπριακή πλευρά στον τομέα της ενέργειας.

Η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμούν μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων του ζητήματος της Κύπρου. Η μόνη οδός που υπάρχει για να χρησιμοποιηθούν οι φυσικοί πόροι της νήσου πριν από την επίτευξη συμφωνίας, είναι να υπάρξει συνεννόηση και διαπραγμάτευση ανάμεσα στις δύο κοινότητες και να συμφωνηθεί η ορθή κατανομή των εσόδων.

Επαναλαμβάνουμε την έκκλησή μας προς την ελληνοκυπριακή προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα αναφαίρετα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων, οι μελλοντικές πολιτικές συνεργασίας, οι φυσικοί πόροι του νησιού, και να σταματήσει οποιεσδήποτε μονομερείς δραστηριότητες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αποτυχία των προσπαθειών που στοχεύουν προς την κατεύθυνση μιας ολοκληρωμένης λύσης.

Τονίζουμε με έμφαση ότι η Τουρκία θα συνεχίσει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της στην υφαλοκρηπίδα της, καθώς και τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου». Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΠΛΟΥΤΟΠΑΡΑΓΩΓΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΤΟΥΡΚΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.