Πειραιάς: Ένα γλυπτό για τη γενοκτονία των Ποντίων στην πλατεία Αλεξάνδρας

Φτιαγμένο από κυλίνδρους INOX και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια, θα είναι το έργο – μνημείο που θα τοποθετηθεί στην πλατεία Αλεξάνδρας του πειραιά. Δεξιά, η μακέτα.

Διαφορετική θα είναι έπειτα από λίγο καιρό η πλατεία Αλεξάνδρας στον Πειραιά. Μια πλατεία που βρίσκεται στο ανατολικό άκρο του φυσικού ακρωτηρίου του λιμανιού της Ζέας και που μετά από μελέτη η οποία υποβλήθηκε και στα αρμόδια γνωμοδοτικά όργανα του υπουργείου Πολιτισμού, θα αποκτήσει περισσότερη φύτευση (δέντρα και θάμνους), καθώς και κάποια καθίσματα.

Το βασικό όμως που θα τοποθετηθεί θα είναι ένα μνημείο αφιερωμένο στη Γενοκτονία των Ποντίων.

Πρόκειται για γλυπτό έργο του εικαστικού Παναγιώτη Τανιμανίδη, με πολλές αναγνώσεις. Ο θεατής θα μπορεί να προσλαμβάνει διαφορετικές εικόνες ανάλογα με τη γωνία που θα το παρατηρεί. Μια μεγάλη κυκλική ζώνη από ενιαίο υλικό θα ορίζει περιμετρικά το γλυπτό, που θα έχει ύψος 7,5 μ. και χορδή τόξου 14 μ. Φτιαγμένο από κυλίνδρους INOX και αλληλοσυνδεόμενα ελατήρια, εξωτερικά είναι σαν ένα μεγάλο κύμα που ξεκινά από τη μία πατρίδα για να φτάσει στην άλλη, με τα ελατήρια να δημιουργούν 353.000 μικρότερα κύματα, όσοι και οι νεκροί της γενοκτονίας.

Στο εσωτερικό του, ένα προσφυγοπούλι μεταφέρει διάφορα αντικείμενα αλλά και «έννοιες», συνθέτοντας 17 παραστάσεις.

Μεταξύ αυτών είναι οι κλειδαριές από τα λουκέτα που έκλεισαν τα σπίτια πίσω στον Πόντο, η λύρα, ο αργαλειός, κιάλια, σύνθεση που υπενθυμίζει ότι η ζώσα μνήμη δεν πρέπει να παρατηρείται από μακριά. Στον πυρήνα του γλυπτού, με λέιζερ θα είναι χαραγμένες οι πόλεις του Πόντου και η αφιερωματική επιγραφή.

Το ίδιο το γλυπτό δεν προβλημάτισε τα μέλη των συμβουλίων (Κεντρικό Αρχαιολογικό και Κεντρικό Νεωτέρων Μνημείων) παρά μόνο ως προς το πόσο ασφαλές είναι. Επειδή όμως κάτι τέτοιο δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία τους, δεν συζητήθηκε.

Κλήθηκαν να γνωματεύσουν κατά πόσον προσβάλλει τις αρχαιότητες που υπάρχουν σε κατώτερο επίπεδο (το πρώτο) ή την οικία Πατσιάδου, έργο του Ερνέστου Τσίλερ (το δεύτερο).

Μετά από συζήτηση, τα μέλη του ΚΑΣ έδωσαν προχθές ομόφωνα το «πράσινο φως» στην τροποποιημένη μελέτη.

Την προηγούμενη φορά είχαν γνωμοδοτήσει ότι το έργο θα ήταν εκτός κλίμακας και ότι δεν συνάδει με τις αρχαιότητες. Μετά από τροποποιήσεις όμως, που συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων, άλλαξαν γνώμη. Στην περιοχή δεν διασώζονται ίχνη του Κονώνειου Τείχους του Πειραιά, δηλαδή δεν υπάρχουν ορατές αρχαιότητες ούτε λαξεύματα στον βράχο που είναι θεατός από την πλατεία.

Η πρώτη γνώμη του ΚΑΣ, κατά πλειοψηφία, έβρισκε το έργο εκτός κλίμακας. Με τις τροποποιήσεις, οι αντιρρήσεις κάμφθηκαν. Το έργο της ανάπλασης γίνεται με πρωτοβουλία του Δήμου Πειραιά, μετά και την αποδοχή δωρεάς των Βαγγέλη Μαρινάκη και ΠΑΕ Ολυμπιακού. [Αγγελική Κώττη, πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.