Ελευσίνα: Ο ιερός τόπος που αναγεννάται

Τα μεγαλα Προπύλαια στον αρχαιολογικό χώρο της Ελευσίνας και πίσω τους το εκκλησάκι της Παναγίτσας με το καμπαναριό και το ρολόι.

Ενας από τους αρχαιότερους λατρευτικούς τόπους της παγκόσμιας Ιστορίας μπαίνει στον πολιτιστικό χάρτη της Ευρώπης, με όπλο του τα ετερόκλητα στοιχεία που στοιβάχτηκαν σ’ αυτήν τη γλυκιά γωνιά του Σαρωνικού.

Ακόμα και η ίδια η ετυμολογία της λέξης κρύβει μέσα της το κυριότερο χαρακτηριστικό της ιερής πόλης της Ελευσίνας.

Τόπος ερχομού, τόπος φανέρωσης και αποκάλυψης, η μικρή πόλη που στέκεται στο τέλος του ομώνυμου κόλπου του Σαρωνικού κρύβει μέσα της τόσα πολλά πολιτιστικά, λαογραφικά και αρχιτεκτονικά διαμάντια που πάντα φανερώνει και ένα διαφορετικό πρόσωπο όσες φορές και αν την επισκεφθείς. Και παρότι οι περισσότεροι την έχουν συνδέσει με την απλή διέλευση, μέσω της Ολυμπίας οδού, από τη Στερεά Ελλάδα στην Πελοπόννησο, η Ελευσίνα υπήρξε στα περισσότερα χρόνια της ιστορίας της ο τελικός σταθμός προσκυνητών, προσφύγων και ναυτικών, ο τόπος που τους αγκάλιασε όλους ζεστά, και όχι ένα απλό πέρασμα.

Μπορεί η ραγδαία ανάπτυξη της βιομηχανίας στις αρχές του προηγούμενου αιώνα να εξαφάνισε το «φλισκούνι και την άγρια μέντα» που εδώ και αιώνες φύτρωναν εδώ, αλλά τα τελευταία χρόνια και με οδηγό το πλούσιο πολιτιστικό παρελθόν της πόλης η Ελευσίνα αναγεννιέται. Και έτσι είναι το σωστό για μία από τις πέντε ιερές πόλεις του αρχαίου κόσμου που πρωταγωνίστησε ως τόπος ευλαβικού προσκυνήματος των προγόνων μας για αιώνες.

Ακόμα λοιπόν και αν η Ελευσίνα δεν εντυπωσιάζει με την πρώτη ματιά, αξίζει να κάνετε ένα μικρό ταξίδι στην πόλη και με επίκεντρο τον αρχαιολογικό της χώρο και το μουσείο να περπατήσετε στα στενά με τα προσφυγικά σπίτια και τις μικρές αυλές, να φτάσετε μέχρι την Παλιά Σαπωνοποιία που πλέον φιλοξενεί τους χώρους του Φεστιβάλ των «Αισχυλείων» και να βγείτε μέχρι την παραλιακή για να απολαύσετε τους μεζέδες σε κάποια από τις ψαροταβέρνες της πόλης. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.