Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας: Από τον Αϊδωνέα στον Αϊ-Δονάτο


Θεματική ξενάγηση έχει προγραμματίσει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017, που διοργανώνεται από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) και είναι φέτος αφιερωμένη στη θεματική «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα μουσεία μιλούν για κείνα που δεν λέγονται». Η ξενάγηση, με τίτλο «Από τον Αϊδωνέα στον Αϊ-Δονάτο», θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 18 Μαΐου και την Παρασκευή 19 Μαΐου 2017 στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Κατά τη διάρκεια του φετινού εορτασμού, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας επικεντρώνει το ενδιαφέρον της στη διαχρονικότητα της θρησκευτικής ανάγκης, στις αλληλεπιδράσεις και τις συγκρούσεις παλαιών και νέων θρησκειών. Στη Θεσπρωτική περιοχή του Νεκρομαντείου του Αχέροντα, ιδρύονται τους πρώτους μεταχριστιανικούς αιώνες, πλειάδα παλαιχριστιανικών ναών και αναπτύσσεται η τοπική λατρεία του Αγίου Δονάτου. Η μετάβαση από τις παλιές λατρείες στο χριστιανισμό, κοινοί συμβολισμοί, επιβιώσεις και μετασχηματισμοί στις θρησκευτικές δοξασίες και πρακτικές, θα παρουσιαστούν μέσα από την ιστορική αφήγηση και με αφορμή επιλεγμένα εκθέματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας.

Πρόγραμμα εκδηλώσεων

Πέμπτη-Παρασκευή, 18-19 Μαΐου 2017, Αρχαιολογικό Μουσείο Ηγουμενίτσας.

Εκπαιδευτική ξενάγηση: «Από τον Αϊδωνέα στον Αϊ-Δονάτο. Παιχνίδια με τον μύθο. Από τις παλιές λατρείες στον χριστιανισμό: συμβολισμοί, επιβιώσεις, μετασχηματισμοί στις δοξασίες και τις πρακτικές».

Η ξενάγηση απευθύνεται σε μαθητές της ΣΤ’ Δημοτικού και Α’-Γ’ Γυμνασίου. Απαραίτητη η δήλωση συμμετοχής στο 26650 21417, 28539.

Σημειώνεται ότι στις 18 Μαΐου 2017 η είσοδος στις αίθουσες της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηγουμενίτσας θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΚΘΕΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.