Kαλοκαίρι και σπάνιες, αλλά σοβαρές αλλεργίες – Τι πρέπει να ξέρεις

Από την Καλλιόπη Κόντου-Φίλη, M.D.,Ph.D., Αλλεργιολόγος, Διευθυντρια Αλλεργιολογικού Τμήματος, Ευρωκλινική Αθηνών.

Η φετινή Άνοιξη, λίγο φθινοπωρινή προς το τέλος της, φεύγει πλέον και μαζί της αργά, αλλά σταθερά, θα υποχωρήσουν και τα συμπτώματα της αλλεργικής ρινίτιδας ή ρινοεπιπεφυκίτιδας και του αλλεργικού άσθματος, που φέτος ταλαιπώρησαν τους πάσχοντες τουλάχιστον από το Σαββατοκύριακο της 25ης Μαρτίου. Όμως, μη βιαστούν ακόμη να διακόψουν την θεραπεία τους οι αλλεργικοί στην γύρη ανοιξιάτικων φυτών, ιδιαίτερα των Αγρωστίδων (αγριοσιτηρών ή γρασιδιών) και Παριετάριας, κοινώς παρθενούλι, αγριοβασιλικός, περδικάκι κ.α..

Η ύφεση των συμπτωμάτων που ίσως παρατήρησαν τις τελευταίες ημέρες, θα είναι μάλλον βραχεία. Συμπτώματα θα επανέλθουν όταν στεγνώσει η ατμόσφαιρα και φορτισθεί πάλιν με γυρεοκόκκους, Το καλά ποτισμένο από την βροχή έδαφος, δυνατόν να συντηρήσει την βλάστηση και ανθοφορία των κύριων αλλεργιογόνων φυτών, που προαναφέρθηκαν, αλλά και άλλων δευτερευόντων, για ημέρες έως εβδομάδες από σήμερα.

Μολονότι το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για τα αλλεργικά άτομα, υπάρχουν και κλινικές οντότητες, λιγότερο συχνές ή σπάνιες, αλλά πολύ σοβαρές έως απειλητικές για την ζωή, που εμφανίζουν θερινή έξαρση. Θα αναφερθούν επιλεκτικά μερικές από αυτές που εκδηλώνονται ως γενικευμένη αντίδραση ή συστηματική αναφυλαξία, δηλ. με αιφνίδια συμπτώματα, ταυτοχρόνως σχεδόν από πολλαπλά οργανα (κνησμό, ιδιαίτερα σε παλάμες-μασχάλες-πέλματα ή παντού, κοκκινίλες -πετάλες ή φλούμπες- αγγειοίδημα σε δέρμα ή βεννογόνους, καταρροή ή φτερνίσματα, δύσπνοια, κοιλιακό πόνο, ναυτία, τάση προς έμετο ή αφόδευση, θολούρα, ζάλη ή απώλεια των αισθήσεων).

Τα θερινά αίτια συστηματικής αναφυλαξίας είναι πολλά, όπως εποχικά φρούτα (ροδάκινα, βερύκοκκα κ.α, πιό σπάνια σταφύλια ή σύκα), ψάρια και θαλασσινά, νυγμοί (τσιμπήματα) μελισσών ή σφηκών και σπανίως η επαφή με τσούχτρες, αλλά και η έντονη έκθεση στο κρύο, ακόμη πιο σπάνια η ζέστη ή η ηλιακή ακτινοβολία. Τα 3 τελευταία αίτια (φυσικοί παράγοντες) προκαλούν τις λεγόμενες φυσικές κνιδώσεις. Όμως, όταν εκτίθεται ολόκληρο το σώμα στο υπεύθυνο αίτιο – συνήθως στις παραλίες (και στην κνίδωση από ψύχος στο κρύο νερό της θάλασσας, ιδιαίτερα στην αρχή της εποχής) προκαλείται γενικευμένη αντίδραση, που δυνατόν να προκαλέσει βαριά υπόταση και απώλεια των αισθήσεων, καταλήγοντας ακόμη και σε πνιγμό.

Άτομα, που έχουν εμφανίσει κάποια από τα παραπάνω συμπτώματα, καλό είναι να επισκεφθούν τον αλλεργιολόγο πριν φύγουν για διακοπές, διότι υπάρχουν λύσεις σήμερα. Ο ιατρός, θα εκτιμήσει κατάλληλα το μέγεθος του προβλήματος και θα καθορίσει προληπτική θεραπεία, όπου ενδείκνυται και κυρίως επειγουσα αγωγή τυχόν επεισοδίου από οποιαδήποτε αιτία.

Σε όλες, τις περιπτώσεις που προαναφέρθηκαν, θα γίνει επίδειξη της ορθής χρήσης αδρεναλίνης και θα ακολουθήσει συνταγογράφηση της ειδικής συσκευής (διαφορετική σε δοσολογία για παιδιά απο εκείνη των ενηλίκων) για την εξαιρετικά εύκολη, ταχεία κι ανώδυνη αυτοχορήγηση, συγκεκριμένης δόσης αδρεναλίνης.

Με δεδομένη την γεωραφική ιδιομορφία της χώρας μας και την παντελή έλλειψη ιατρικών μονάδων σε σχετικά μεγάλη ακτίνα πολλών περιοχών-θερέτρων, δεν πρέπει κανένας που έχει σχετικό πρόβλημα να παραλείψει αυτό το τελευταίο καθήκον προς εαυτό του ή το παιδί του, πριν κλειδώσει την βαλίτσα των διακοπών του. [Φωτογραφία εξωφύλλου: http://www.amazon.com. Πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΙΑΤΡΙΚΗ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.