«Έξυπνες» ιατρικές συσκευές συμβάλλουν στην ενδυνάμωση των ασθενών

«Έξυπνες» ιατρικές συσκευές με το κατάλληλο λογισμικό συμβάλλουν στην σωματική και νοητική ενδυνάμωση ασθενών προκειμένου να βελτιώσουν την καθημερινότητά τους.

Δεν πρόκειται για μηχανήματα που κάνουν απλώς μετρήσεις: οι συσκευές αυτές μπορούν να δώσουν περισσότερες πληροφορίες για την κατάσταση των ασθενών, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην πρώιμη διάγνωση αρκετών παθήσεων και την έγκαιρη και καλύτερη αντιμετώπισή τους.

Τέτοιες συσκευές, αλλά και οι τελευταίες εξελίξεις στην έρευνα και την εφαρμογή των Πληροφορικών Συστημάτων Υγείας Βιοϊατροτεχνολγικών συστημάτων, παρουσιάζονται στο πλαίσιο του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Βιοϊατρικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, οι εργασίες του οποίου διεξάγονται (έως τις 24 Ιουλίου) στη Θεσσαλονίκη.

Οι έξυπνες συσκευές δεν μετράνε απλώς αλλά μπορούν να καταλάβουν και να δώσουν πληροφορίες γι΄αυτό το οποίο μετράνε. Για παράδειγμα ένα γλυκοζιόμετρο που μετράει το σάκχαρο με την χρήση της τεχνολογίας μπορεί να βρει την τιμή και να την στείλει ασύρματα σε μία συσκευή ανάγνωσης ή εκτύπωσης ή σε έναν φάκελο, με σημάνσεις που μπορεί να τις αξιοποιήσει κάποιος αρμόδιος, όπως μια υπηρεσία που ψάχνει να βρει δεδομένα μετρήσεων ηλικιωμένων που μετράνε το σάκχαρο τους το πρωί.

«Τέτοιου είδους τεχνολογίες προσπαθούμε να τις αξιολογήσουμε στο πλαίσιο του προγράμματος UNCAP το οποίο αφορά την τεχνολογική υποστήριξη της φροντίδας της τρίτης ηλικίας ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρέπεια και ο σεβασμός» ανέφερε ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου αναπληρωτής καθηγητής του τμήματος Ιατρικής, Παναγιώτης Μπαμίδης.

Μια καινοτόμα εφαρμογή για την πρώιμη ανίχνευση της νόσου Πάρκινσον

Μια καινοτόμα εφαρμογή, σχεδιασμένη για έξυπνα κινητά, η iPrognosis, που θα παρουσιαστεί στο Συνέδριο, στοχεύει στην κατανόηση των συμπεριφορικών δεικτών, που σχετίζονται με τους προγνωστικούς δείκτες της νόσου Πάρκινσον, ώστε να επιτευχθεί η πρώιμη ανίχνευση της νόσου.

Στόχος σε δεύτερη φάση είναι η νοητική και σωματική ενδυνάμωση καθώς και η βελτίωση της καθημερινότητας των ασθενών αυτών.

H ιδέα για την εφαρμογή αυτή ξεκίνησε από την ομάδα του καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ , Λεόντιου Χατζηλεοντιάδη και μετά τη βράβευσή της, το 2015, σε διαγωνισμό της Microsoft, μετεξελίχθηκε το 2016 στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα iPrognosis.

Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο κ. Χατζηλεοντιάδης, σκοπός είναι να δημιουργηθεί ένας τρόπος καταγραφής δεδομένων για τις αλλαγές στα χαρακτηριστικά της συμπεριφοράς, τα οποία σχετίζονται με τους προγνωστικούς δείκτες της νόσου Πάρκινσον. «Αυτό που θέλουμε είναι μέσω μιας εφαρμογής που κατεβάζει κανείς το κινητό του και μέσα από την καθημερινή χρήση του κινητού να δούμε τις διαφορές στη συμπεριφορά».

Στοιχεία όπως αν αλλάζει η φωνή του ασθενή ή το πως χρησιμοποιεί το κινητό για να γράψει μηνύματα, και το πως περπατάει, είναι διαφωτιστικά για τους ιατρούς. «Με αυτή την εφαρμογή λόγω της πολύ συχνής δειγματοληψίας μπορούμε να αρχίσουμε να βλέπουμε κάποιες τέτοιες διαφορές».

Για την ώρα την εφαρμογή την χρησιμοποιούν μόλις 200 χρήστες αλλά οι ερευνητές επιδιώκουν να αυξήσουν τη βάση των χρηστών στους 5000, ώστε έχοντας όσο το δυνατόν περισσότερους χρήστες, να προγραμματίσουν μοντέλα πρόβλεψης της νόσου Πάρκινσον για την οποία αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει κάποιο σύστημα πρόβλεψης. Αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα είναι διεθνές και «τρέχει» στη Γερμανία, στην Αγγλία, στην Πορτογαλία και την Ελλάδα, αναφέρει ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Όσοι θέλουν να κάνουν χρήση της εφαρμογής δεν έχουν παρά να την εγκαταστήσουν στο κινητό τους από το google play, να αποδεχτούν τους όρους χρήσης και να προσφέρουν τα δεδομένα του, τα οποία μεταφορτώνονται σε ένα cloud, προκειμένου να χρησιμοποιηθούν στην έρευνα για τη νόσο Πάρκινσον.

«Η εφαρμογή συλλέγει δεδομένα τα οποία έχουν σχέση με τη δραστηριότητα μέσω τηλεφώνου, με τη φωνή του, με τα μηνύματα κλπ. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την ιδιωτικότητά του δηλαδή δεν καταγράφεται η φωνή απλώς αναλύεται και στέλνονται τα χαρακτηριστικά της ανάλυσης, δεν καταγράφεται το τι γράφει κάποιος, αλλά πως το γράφει δηλαδή πως πατάει το πλήκτρο πόση ώρα το κρατάει πατημένο. Οπότε τα θέματα ιδιωτικότητας είναι όλα λυμένα. Υπάρχουν εγκρίσεις από την Επιτροπή Ηθικής του Πανεπιστημίου», διευκρινίζει ο κ. Χατζηλεοντιάδης.

Στη δεύτερη φάση του προγράμματος θα δημιουργηθούν καινοτόμα συστήματα παρεμβάσεων αρχικά σε 60 ασθενείς με Πάρκινσον (20 από Ελλάδα, 20 από Γερμανία και 20 από Αγγλία) μέσω «έξυπνων» κινητών, τάμπλετ, «έξυπνων» τηλεοράσεων, αλλά και μιας ζώνης που θα καταγράφει ακόμα και τους ήχους των εντέρων.

«Από τους σε ανθρώπους στους οποίους θα ανιχνεύσουμε νόσο του Πάρκινσον θα γίνει μια επιλογή περίπου 60 ασθενών. Σε αυτούς θα δοθούν συγκεκριμένες παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα παιχνίδια που έχουν σχέση με τη φυσική άσκηση, παιχνίδια τα οποία έχουν σχέση με τα συναισθήματα, γιατί υπάρχει το πρόβλημα στους ασθενείς οι οποίοι παθαίνουν κατάθλιψη και σιγά σιγά αδυνατούν να εκφράσουν με το πρόσωπο τα συναισθήματα. Θα τους δώσουμε ένα έξυπνο ρολόι το οποίο είτε ηχητικά είτε με δόνηση θα δημιουργεί κάποια διέγερση στον εγκέφαλο και θα μπορούν περπατάνε κανονικά. Επίσης, κατά τη διάρκεια του ύπνου θα υπάρχει αυτό που ονομάζεται active dream δηλαδή θα ζούνε το όνειρό τους. Δηλαδή, θα υπάρχει μια νυχτερινή παρέμβαση με την τροφοδότηση των ασθενών αυτών με ήχους που έχουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Αυτό θα γίνεται ενώ κοιμούνται. Δεν θα ξυπνάνε, αλλά θα δημιουργούν στον εγκέφαλο μια κατάσταση ηρεμίας έτσι ώστε να μην υπάρχει αυτή η εγρήγορση»,πρόσθεσε ο κ. Χατζηλεοντιάδης. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.