Εορτές του νήματος στα χωριά του Ψηλορείτη

Η Κρήτη, κρατεί την άκρη του νήματος σταθερά από την εποχή του Μίνωα έως σήμερα, με την Αποστολή Πηνελόπη Gandhi να στήνει αργαλειούς σε όλα τα χωριά του Μυλοποτάμου. Ο Δήμος Μυλοποτάμου, με το Πανεπιστήμιο Των Ορέων, οργανώνουν τις Εορτές του νήματος στα χωριά που ακουμπούν στο ιερό βουνό του Ψηλορείτη.

Οι Εορτές, θα υλοποιηθούν από 1η έως 31 Ιουλίου 2017, κατά την διάρκεια των οποίων θα γίνουν πολλές δράσεις, που αφορούν στην τέχνη της Υφαντικής της Κρήτης και του νήματος-νοήματος.

Στα Αργαστήρια, οι μικροάγιες-υφάντριες, θα υφάνουν με τα δικά τους κρητικά νήματα, μοτίβο, ίδια από την εποχή του Ομήρου και του Μίνωα έως και σήμερα. Θα γίνουν κουρές προβάτων, θα νηματοποιηθεί μαλλί, λινάρι και μετάξι και θα βαφούν νήματα με λουλούδια και φυτά.

Μικρές σπουδές του νήματος, θα γίνουν στα χωριά του Μυλοποτάμου, γύρω από το Αργαστήρια όπου θα μιλήσουν οι υφάντριες κάθε χωριού, καθώς και προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών, Έλληνες και ξένοι.

Η Ελένη Γλύκατζη-Αρβελέρ, οδηγός της ομάδος της Πηνελόπη Gandhi, θα κάνει την έναρξη των “Εορτών του νήματος“, στις 12 Ιουλίου 2017 και ώρα 19:00, στην έδρα του Πανεπιστημίου Των Ορέων, την Κράνα, στην κορυφή του Ιδαίου Άντρου. [Πηγή: ελculture. Ανασκαφή]

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ and tagged , , , , , , , , . Bookmark the permalink.