Κατάθλιψη και εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση είναι ένα φυσιολογικό στάδιο στη ζωή μιας γυναίκας και περιλαμβάνει τις αλλαγές που εμφανίζονται πριν, αλλά και μετά τη διακοπή της περιόδου. Στα συνήθη συμπτώματά της περιλαμβάνονται οι εξάψεις, δηλαδή το ξαφνικό αίσθημα θερμότητας που εξαπλώνεται στο πάνω ήμισυ του σώματος.

Τώρα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Menopause, το περιοδικό της Βρετανικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης (NAMS), καταγράφει τη σχέση μεταξύ των εξάψεων αυτών και της αύξησης του κινδύνου κατάθλιψης.

Αν και προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ εξάψεων και καταθλιπτικών συμπτωμάτων, η μελέτη αυτή εξέτασε ειδικά τις επιπτώσεις των εξάψεων (μαζί με έναν αριθμό ανεξάρτητων παραγόντων) στον κίνδυνο κατάθλιψης γυναικών, ηλικίας 65 ετών και άνω. Τα αποτελέσματα βασίστηκαν στην ανάλυση δεδομένων περισσότερων από 1.500 γυναικών.

Μεταξύ άλλων, η μελέτη κατέγραψε ότι ένας αριθμός παραγόντων κινδύνου, συμπεριλαμβανομένων των επίμονων εξάψεων, σχετίζονταν ανεξάρτητα με μέτρια έως σοβαρά καταθλιπτικά συμπτώματα. Άλλοι παράγοντες περιλάμβαναν το κάπνισμα και την ξηρότητα κόλπου κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής.

Όπως ήταν αναμενόμενο οι γυναίκες με είχαν σύντροφο και εκείνες που εργάζονταν ήταν λιγότερο ευάλωτες στην κατάθλιψη. [Μαρία Παπαδοδημητράκη, πηγή, 2η πηγή]

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΥΓΕΙΑ, ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ and tagged , , . Bookmark the permalink.