Ο άνθρωπος είχε την φωνητική ανατομία να «τραγουδήσει» πριν από (τουλάχιστον) 1.000.000 χρόνια!

Γράφει ο  συγγραφέας – λαογράφος Γιώργος Λεκάκης 

Ενώ οι πρωτάνθρωποι της Χαλκιδικής, πριν από 13.000.000 χρόνια είχαν ένα είδος έναρθρου λόγου!

Υπάρχουν πνευστά μουσικά όργανα 43.000 χρόνων!

Πώς ξεκίνησε η μουσική; Οι πρώτοι πρόγονοί μας ξεκίνησαν αρχικά με το να παλεύουν με τα πράγματα για να δημιουργήσουν ρυθμό, ή να χρησιμοποιήσουν τις φωνές τους για να τραγουδήσουν; Ποια είδη εργαλείων χρησιμοποίησαν; Ήταν πάντα η μουσική σημαντική στην ανθρώπινη κοινωνία, και εάν ναι, γιατί; Οι απαντήσεις αποκαλύπτουν ότι η ιστορία της μουσικής είναι, από πολλές απόψεις, η ιστορία των ανθρώπων.

 

Τι είναι η μουσική; Δύσκολο να απαντηθεί. «Ήχος που μεταφέρει το συναίσθημα». Ένα βουητό ή ένα νανούρισμα μητέρας είναι μουσική. Αλλά αυτής της απλής μουσικής, ίσως, προηγήθηκε η ομιλία.

 

Αλλά από πού βγάζουμε την γραμμή μεταξύ μουσικής και ομιλίας; Από πότε οι πρόγονοί μας άρχισαν να κάνουν μουσική;
Οι επιστήμονες έχουν μελετήσει τα απολιθωμένα κρανία και γνάθους των πρωτανθρώπων, για να ιδούν εάν ήταν σε θέση να μιλούν. Ναι, περίπου πριν από 1.000.000 χρόνια, ο κοινός πρόγονος των Νεάντερταλ και των σύγχρονων ανθρώπων, είχε την φωνητική ανατομία να «τραγουδήσει» σαν εμάς. Αλλά είναι αδύνατον να γνωρίζουμε εάν το έκανε! (*)

 

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο της μουσικής είναι ο ρυθμός. Οι πρόγονοί μας, ίσως, δημιούργησαν ρυθμική μουσική, κτυπώντας τα χέρια τους. Αυτά μπορεί να ήταν τα πρώτα μουσικά όργανα, όταν κάποιος συνειδητοποίησε ότι και οι πέτρες ή οι ράβδοι μπορούν να κάνουν το ίδιο. Και δεν.βλάπτουν και τα χέρια τόσο πολύ. Πολλά από αυτά τα όργανα είναι πιθανόν να έχουν κατασκευασθεί από μαλακά υλικά, όπως ξύλο ή καλάμια, και έτσι δεν έχουν διασωθεί. Αυτά που έχουν επιζήσει είναι οστέινα. Μερικά από τα πρώτα, που βρέθηκαν ποτέ, προέρχονται από οστά ορτυκιών και ορνιθών και έχουν ηλικία 43.000-39.000 ετών. Άλλα αρχαία όργανα έχουν βρεθεί σε εκπληκτικά μέρη: Για παράδειγμα, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι άνθρωποι κτύπαγαν σταλακτίτες και έπαιζαν. «ροκ γκονγκ», σε σπηλιές πριν από 12.000 χρόνια, με τις ίδιες τις σπηλιές να δρουν ως συντονιστές για τον ήχο!

 

Γνωρίζουμε λοιπόν ότι η μουσική είναι παναρχαία και μπορεί να ήταν πάντα μαζί με τους ανθρώπους. Αλλά γιατί προέκυψε και γιατί συνεχίσθηκε; Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις:

 

Ο ένας είναι ο χορός. Δεν είναι γνωστό εάν οι πρώτοι χορευτές χόρεψαν με μουσική συνοδεία ή εάν η μουσική οδήγησε τους ανθρώπους να κινούνται ρυθμικά.

 

Ένας άλλος προφανής λόγος για είναι η ψυχαγωγία, η οποία μπορεί να είναι προσωπική ή κοινοτική.
Η μουσική μπορεί επίσης να χρησιμοποιήθηκε για επικοινωνία, συχνάκις σε μεγάλες αποστάσεις, χρησιμοποιώντας όργανα όπως τύμπανα ή κέρατα.

 

Τέλος, ένας άλλος λόγος για μουσική είναι ο τελετουργικός. Σχεδόν κάθε θρησκεία χρησιμοποιεί μουσική.
Ωστόσο, ο βασικός λόγος που η μουσική προέκυψε και επιμένει είναι ότι φέρνει τους ανθρώπους κοντά. «Η μουσική οδηγεί σε συνάθροιση, όπως ο δεσμός μεταξύ μητέρας και παιδιού ή η συγκέντρωση μεταξύ ομάδων. Η μουσική διατηρεί τους εργαζόμενους ευτυχείς, όταν κάνουν επαναλαμβανόμενες και βαρετές εργασίες, και τους βοηθά όλους να κινηθούν μαζί, αυξάνοντας την δύναμη της δουλειάς τους. Χορεύοντας ή τραγουδώντας μαζί, πριν από ένα κυνήγι ή πόλεμο, αυτό δεσμεύει τους συμμετέχοντες σε μια συνεκτική ομάδα. Έχει μάλιστα υποτεθεί ότι η μουσική, προκαλώντας τέτοια συγγένεια, δημιούργησε όχι μόνον την οικογένεια, αλλά και την ίδια την κοινωνία, φέρνοντας μαζί τους ανθρώπους που διαφορετικά θα μπορούσαν να οδηγηθούν σε μοναχικές ζωές», εξηγεί ο Montagu.
Πηγή: Jer.Montagu (Πανεπ.Οξφόρδης) στο Frontiers, 20.6.2017.

ΒΛΕΠΕ επίσης βιβλίο Γ. Λεκάκη «Μουσικής Μύηση».

(*) σ.σ.: Ο δρ. Ά. Πουλιανός λέει, πως και ο «Τριλλιανός Άνθρωπος», που βρέθηκε στην Χαλκιδική, ηλικίας 12.000.000-13.000.000 είχε ένα είδος έναρθρου λόγου: «Τα Μειοκαινικά τεχνοσκευάσματα, λίθινα και οστέινα, που ανακαλύψαμε κατά τις ανασκαφές μας στην Τρίλλια τής Χαλκιδικής ήδη από το 1968, θεωρούνται από μας ως δημιουργήματα των προγόνων του Homo erectus της περιοχής της ΝΑ. Ευρώπης γενικότερα. Η ηλικία τους φτάνει τα 6-13 ± 1 εκατομμυρίων ετών. Πρόκειται, κατά την άποψή μας, για προϊόντα ενός μακροχρόνιου μετασχηματισμού, που είχε αρχίσει όταν πρωτοστάθηκαν όρθιοι οι ανθρωπίδες (Πουλιανός Α. Ν., 1982). Ή οι ανθρωπίδες αυτοί ήσαν δεξιόχειρες εξ αρχής, και προφανώς είχαν τη δυνατότητα κάποιου έναρθρου λόγου από τότε που έχουμε αποδείξεις ότι πρωτοστέκεται όρθιος, δηλ. πριν από 13 εκατομμύρια χρόνια, και κατά συνέπεια, όπως υποθέτουμε, διέθεταν έναρθρο λόγο! ( βλ. εργαλειοτεχνία 13 ± 1 εκατομμυρίων ετών).

(.) Οι άνθρωποι ακόμη από την εποχή εκείνη φαίνεται να ήταν δεξιόχειρες. Αυτό το συμπεραίνουμε όταν παρατηρούμε ποια πλευρά του εργαλείου είναι στομωμένη από την πολλή χρήση που του έκανε ο άνθρωπος. Βρέθηκαν εργαλεία που προφανώς οι αρχάνθρωποι τα χρησιμοποιούσαν μόνο με το δεξί χέρι. Νευρολογικά οι άνθρωποι σήμερα έχουν το ίδιο κέντρο ελέγχου της δεξιοχειρίας και της ομιλίας, που βρίσκεται στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, στο λεγόμενο «Περιοχή/Τετράγωνο του Μπροκά». Έτσι φαίνεται οι πρώτοι άνθρωποι είχαν στοιχεία κάποιου είδους έναρθρου λόγου εκατομμύρια χρόνια πριν. Προφανώς η όρθια στάση ήταν εκείνη που καθόρισε τον έναρθρο λόγο.

(.) Οι Πετραλώνειοι Αρχάνθρωποι γνώριζαν τη χρήση της φωτιάς, χρησιμοποιούσαν λίθινα και οστέινα εργαλεία, είχαν έναρθρο λόγο και ομαδική κοινωνική δομή σαν κυνηγοί». ΠΗΓΗ: «Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ», έκδ. ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΤΗΣ ΑΝΘΡΟΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, αρ. 15, 2004. Την ανωτέρω θεωρία του Α. Πουλιανού, διατυπωθείσα το 1977, υποστηρίζει και ο κ. Ι. Μπούντιλ ότι δηλ. ο Αρχάνθρωπος των Πετραλώνων είχε έναρθρο λόγο (1997). Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.