Τι είναι το ντελίριο ή παραλήρημα;

Το ντελίριο ή παραλήρημα ορίζεται ως η παροδική, συνήθως αναστρέψιμη, αιτία διανοητικής δυσλειτουργίας που εκδηλώνεται κλινικά με ένα ευρώ φάσμα νευροψυχιατρικών ανωμαλιών. Μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εντούτοις εμφανίζεται συχνότερα σε ηλικιωμένους ή άτομα που είχαν στο παρελθόν διαταραγμένη ψυχική κατάσταση.

Οι αιτίες

Το ντελίριο μπορεί να προκληθεί από κατάχρηση ουσιών ή από γενικές ιατρικές παθήσεις. Οι κυριότερες αιτίες είναι οι εξής:

Λοιμώξεις, όπως μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και σηψαιμία
Εγκεφαλικό
Μεταβολικά νοσήματα
Ορισμένα φάρμακα ενδέχεται να προκαλέσουν ή να συμβάλλουν στη σύγχυση που χαρακτηρίζει το ντελίριο. Πρόκειται συνήθως για στεροειδή, αντιαλλεργικά, αντι-υπερτασιακά κτλ.

Τα συμπτώματα

Θολή συνείδηση
Δυσκολία στη διατήρηση/μετατόπιση της προσοχής
Αποπροσανατολισμός
Ψευδαισθήσεις
Δυσφασία
Δυσαρθρία
Τρόμος

Οι τρεις τύποι

Το ντελίριο ταξινομείται από τους επιστήμονες σε τρεις τύπους, το ντελίριο με υπερδραστηριότητα, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα προαναφερθέντα συμπτώματα. Οι ασθενείς είναι ταραγμένοι, επιθετικοί, ενώ εκδηλώνουν παραισθήσεις. Περίπου το 22% των ασθενών εκδηλώνει αυτό τον τύπο.

Από την άλλη, το ντελίριο με υποδραστηριότητα, όπου όπως η κατάθλιψη, χαρακτηρίζεται από απάθεια και νωθρότητα εμφανίζεται σε ποσοστό 50%. Συχνά συγχέεται με την κατάθλιψη λόγω των κοινών χαρακτηριστικών τους. Είναι απαραίτητο να γίνει σωστή διάγνωση της κατάστασης του ασθενούς, καθώς ο τύπος αυτός συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας απ’ ότι το ντελίριο με υπερδαστηριότητα.

Τέλος, υπάρχει και το μεικτό, όπου τα συμπτώματα της υπερδραστηριότητας εναλλάσσονται με αυτά της υποδραστηριότητας.

Σχετικά με τη διάγνωση

Η διάγνωση είναι κλινική και τα κριτήρια εστιάζουν στη διαταραχή της προσοχής (δηλαδή τη μειωμένη ικανότητα του ασθενούς να κατευθύνει, να εστιάζει, να διατηρεί και να αλλάζει την προσοχή) και στη μεταβολή της γνώσης (πχ. έλλειμμα μνήμης, αποπροσανατολισμός, διαταραχές στη γλώσσα και την αντίληψη), που δεν οφείλεται σε προυπάρχουσα άνοια.

Είναι αναπόφευκτο;

Σύμφωνα με τους ειδικούς, το ντελίριο θα μπορούσε να αποφευχθεί σε ποσοστό έως 40% των περιπτώσεων, αρκεί οι εμπλεκόμενοι επιστήμονες να ήταν ενήμεροι για τις αιτίες του και έκαναν μικρές αλλά ουσιαστικές αλλαγές στον τρόπο της φροντίδας των πασχόντων.

Βάσει των στοιχείων, το 10-20% των ενηλίκων που νοσηλεύονται σε γενικά νοσοκομεία εκδηλώνουν ντελίριο. Επιπλέον, τουλάχιστον ένας στους πέντε ασθενείς ηλικίας άνω των 65 ετών εκδηλώνουν επιπλοκές εξαιτίας του, με ορισμένες από αυτέςνα είναι μη αναστρέψιμες. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις το ντελίριο δεν διαγιγνώσκεται.

Με πληροφορίες από emedicine.medscape.com, nytimes.com, news-medical.net, medindia.net. Επιμέλεια: Σέβη Σαλαγιάννη. Πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΥΓΕΙΑ and tagged , , , , . Bookmark the permalink.