Μνήμες Οκτωβρίου 1931

Ο γενικός ξεσηκωμός των Ελλήνων της Nήσου για εκπλήρωση του διαχρονικού τους πόθου για Ένωση με την μητέρα Ελλάδα δεν μπορούσε να μην καταγραφεί στο μητρώο αγωνιστικότητας της Κυπριακής ιστορίας. Το λαϊκό ξέσπασμα των Κυπρίων με διαδηλώσεις και καταλήψεις έναντι των αποικιοκρατών κατά τον Οκτώβριο εκείνον του 1931 δεν ήταν οργανωμένο και ένοπλο. Ήταν μια αυθόρμητη έκφραση αγανάκτησης και αγαθής εξορύκευσης του αγνού και ρομαντικού εκείνου αισθήματος για ενσωμάτωση στον εθνικό κορμό που πυρπολούσε τις καρδίες τους.

Το Ελληνικό πνεύμα διαιωνίστηκε και δεν δάμασε μέσα στα τόσα χρόνια σκλαβιάς, μεταλαμπαδεύτηκε από γενιά σε γενιά, διατηρήθηκε από τις παραδοσιακές αρχές και σιγόβραζε στις φλέβες των κατοίκων. Αυτό θεώρησαν υπαίτιο οι αποικιοκράτες για τον ξεσηκωμό και δοκίμασαν με δόλιο τρόπο να το καταπνίξουν. Πέραν των 2500 χιλιάδων συλλήψεων είχαν γίνει εκείνη την ημέρα, ο κόσμος σύρθηκε στα τμήματα και οι καταδίκες σε χρόνους φυλάκισης ήταν η ανταπάντηση των αποικιοκρατών. Οι πρώτοι νεκροί έπεσαν τότε στο βωμό της ελευθερίας – της αυτοδιάθεσης – της Ένωσις. Οι Άγγλοι εξοργίστηκαν από τον ξεσηκωμό παρά την υποδοχή που έτυχαν από τον λαό κατά την άφιξη τους, αφού πρώτα αθέτησαν τις υποσχέσεις που είχαν δώσει.

Με αφορμή τις νέες φορολογίες ο λαός εξεγέρθηκε, αντέδρασε ζητώντας αυτό που ήταν αυτονόητο για αυτόν, την ένταξη του στον Εθνικό κορμό. Η Εκκλησία πιστός και άξιος συμπαραστάτης του Ελληνισμού δήλωσε παρόν και από αυτήν δόθηκε το έναυσμα για τον ξεσηκωμό όταν από την Πόλη του Ζήνωνα ο Νικόδημος Μυλωνά διακήρυττε το αίτημα για Ένωση.

Οι αποικιοκράτες δεν το αποδέχτηκαν ποτέ, κατεδίωξαν και εξόρισαν αρκετούς ιερείς που ενεπλάκησαν στην Ενωτική διακήρυξη και όσους θεώρησαν υπαίτιους. Ο Νικόδημος απέθανε στην εξορία και συγκεκριμένα στα Ιεροσόλυμα.  Οι Βρετανοί μετά την βίαιη καταστολή του Παγκύπριου ξεσπάσματος ετοίμασαν και άρχισαν να εφαρμόζουν τα μακροχρόνια σχέδια τους. Σκοπό είχαν να πλήξουν το Ελληνικό πνεύμα ως μέτρο αποκοπής των Κυπρίων από τις ρίζες τους με την προσδοκία να σβηστεί μελλοντικά ο Ενωτικός τους πόθος και να αποτραπούν παρόμοιες ενέργειες.. Αποπειράθηκαν να νοθεύσουν τα αντισώματα του λαού παραμορφώνοντας κάθε μόριο που συντελούσε στην γαλούχηση ελεύθερων Ελλήνων. Οι ελεύθεροι άνθρωποι διεκδικούν τα δίκαια τους δεν παραδίδονται, για αυτό έπρεπε να πληγούν αυτοί και το όραμα τους. Απαγόρευσαν την ανάρτηση Εθνικών Συμβόλων καθώς και εκδηλώσεις Εθνικών εορτασμών, στρέβλωσαν την διδασκαλία και την ύλη στο μάθημα ιστορίας , αντικατέστησαν με βασιλείς δικούς τους τα πορτραίτα των Ηρώων του Έθνους. Ένας άτυπος πόλεμος ξεκίνησε σε ότι θύμιζε ρίζες και πατρίδα.

Η αλλοίωση της Εθνικής ταυτότητας ενός λαού και η πλήξη του Εθνικού φρονήματος ήταν ανέκαθεν η δίοδος προς την αποχαύνωση των πολιτών γιατί λαός συνειδητοποιημένος δεν μπορεί να παραμείνει Ραγιάς και διεκδικεί το δίκαιο του. Οι Έλληνες της Κύπρου δοκιμάστηκαν και έφτασαν από τον Ονήσιλο στον Αυξεντίου και τον Ισαάκ. Τα αισθητήρια του λαού παρέμειναν ενεργά παρά τις διώξεις και τον πόλεμο που δέχθηκαν διαχρονικά γιατί το φορτίο που κουβαλούσαν ήταν πολύ βαρύ και κάποιοι ήταν και είναι πολύ μικροί για να το αφανίσουν.

Πηγή

Σχετικά θέματα

ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ: Ο αετός του Μαχαιρά

ΕΥΑΓΟΡΑΣ ΠΑΛΛΗΚΑΡΙΔΗΣ

ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΥΠΡΙΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ: TO ANTAΡΤΙΚΟ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

ΟΙ ΗΡΩΕΣ ΤΗΣ Ε.Ο.Κ.Α.

Ε.Ο.Κ.Α. : Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΘΗΚΗ ΛΟΝΔΙΝΟΥ – ΖΥΡΙΧΗΣ

ΚΥΠΡΟΣ 1974: Την πούλησαν για να ξαναγυρίσουν.

Επιτρέπεται μόνο το… «Εν’ αριστερόν…»!

Τα διάτρητα κρανία καταμαρτυρούν τις εκτελέσεις.

Σε 15.000 έποικους θα παραχωρηθεί η λεγόμενη ιθαγένεια

ΕΛΛΑΣ

Share

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΥΠΡΟΣ and tagged , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.