Νέα καθυστέρηση του υπουργείου Πολιτισμού στο έργο του τύμβου Καστά

Για «απαράδεκτη, δεύτερη στη σειρά, καθυστέρηση από πλευράς του υπουργείου πολιτισμού» στο έργο του τύμβου Καστά στην Αμφίπολη, έκανε λόγο ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.

«Το έργο τελικά εντάχθηκε τον Ιανουάριο. Σήμερα πλησιάζουμε για Ιούνιο και το υπουργείο Πολιτισμού δεν έχει κάνει το παραμικρό σε σχέση με το έργο για τον τύμβο Καστά», είπε.

«Η καθυστέρηση τελειώνει πια εδώ. Δεν πρόκειται να παίξουμε με αυτό το παγκόσμιο μακεδονικό μνημείο και αν κάποιοι προτίθενται να καθυστερούν επίτηδες, γιατί αρχίζω και εγώ να προβληματίζομαι με αυτή την κατάσταση, τους καλώ να το σκεφτούν δύο φορές» ανέφερε.

Χαρακτήρισε τη δεύτερη καθυστέρηση του υπουργείου απαράδεκτη, ο κ. Τζιτζικώστας είπε: «Το έργο ύψους 1,5 εκ. ευρώ που διασφαλίσαμε μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας για το μνημείο στον Τύμβο Καστά, καθυστερεί να αρχίσει με ευθύνη του υπουργείου Πολιτισμού που μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει το παραμικρό. Είτε κάποιοι το θέλουν, είτε δεν το θέλουν, το μνημείο στην Αμφίπολη θα ολοκληρωθεί, θα αναστηλωθεί, θα αναδειχθεί και θα γίνει και επισκέψιμο στον κόσμο. Καλώ το υπουργείο Πολιτισμού να ξεκινήσει άμεσα τις εργασίες και να μην μας οδηγήσει ως διοίκηση της Περιφέρειας σε άλλα μέτρα».

Όπως ανακοίνωσε ο περιφερειάρχης, το επόμενο διάστημα διοργανώνεται εκδήλωση στις Σέρρες για την παρουσίαση της παρέμβασης, όπου θα παρουσιάσει μια σειρά από στοιχεία, που καταδεικνύουν τη νέα καθυστέρηση λόγω ολιγωρίας του υπουργείου.

Αφορμή για την σχετική τοποθέτηση του κ. Τζιτζικώστα, όπως είπε ο ίδιος, ήταν η απάντησή του σε επερώτηση της παράταξης «Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα» για την εικόνα του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς.

Παρουσιάζοντας την επερώτηση ο περιφερειακός σύμβουλος της παράταξης, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, ανέφερε ότι η εικόνα του μουσείου δεν είναι καλή, έκανε λόγο για πλήρη απαξίωσή του και σαν υποδομή και σαν αρχαιολογικά ευρήματα και ζήτησε να πληροφορηθεί τις ενέργειες της Περιφέρειας στον τομέα αυτό.

Απαντώντας στη συγκεκριμένη επερώτηση ο Περιφερειάρχης υπογράμμισε: «εμείς το θέλουμε το αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς που πράγματι μπορεί να αποτελέσει ένα μουσείο πολύ σημαντικό για την τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας» και έκανε γνωστό ότι η Περιφέρεια θα αναφέρει σχετικό αίτημα στο υπουργείο Πολιτισμού.

Ο περιφερειακός σύμβουλος Κιλκίς, Παύλος Θωμαΐδης, σημείωσε ότι οι παρεμβάσεις που χρειάζονται έχουν προϋπολογισμό 600.000 ευρώ και υπάρχει η δυνατότητα ένταξής τους στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Η εφορεία αρχαιοτήτων Κιλκίς έχει καταθέσει αίτημα για την κτηριακή αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του αρχαιολογικού μουσείου Κιλκίς προς το υπουργείο Πολιτισμού.

«Το αρχαιολογικό μουσείο του Κιλκίς μπορεί να αποτελέσει ένα μουσείο πολύ σημαντικό για τουριστική ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Κεντρικής Μακεδονίας, το θέλουμε να ενταχθεί στο ΕΣΠΑ και να γίνει ένα μουσείο σύγχρονο και έτσι όπως πρέπει να είναι. Τέτοια έργα πρέπει να έχουν απόλυτη προτεραιότητα», είπε ο κ. Τζιτζικώστας.

Πηγή: LiFO, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, voria.gr. Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , . Bookmark the permalink.