Η Σαμοθράκη και η διασπορά της Γραμμικής Α γραφής στο Αιγαίο

Στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης

Σεμινάριο με θέμα «Η Σαμοθράκη και η διασπορά της Γραμμικής Α γραφής στο Αιγαίο της 2ης χιλιετίας π.Χ.» θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018 και ώρα 20.00 στο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης (14ης Μαΐου 63, Αλεξανδρούπολη).

Η ύπαρξη γραφής στο προϊστορικό Αιγαίο που συνδέεται άμεσα με την Κρήτη ή τον λεγόμενο Μινωικό Πολιτισμό αναγνωρίστηκε αρχικά από τον Sir Arthur Evans πάνω στις σφραγίδες και άλλα ενεπίγραφα αντικείμενα, τα οποία είχε βρει και αγοράσει στη διάρκεια των ταξιδιών του στην Κρήτη στα τέλη του 19ου αιώνα. Οι σφραγίδες έφεραν σημεία μίας γραφής που ονομάστηκε Ιερογλυφική ή Εικονογραφική. Στη συνέχεια ο ίδιος αναγνώρισε και δυο άλλες γραφές, τη Γραμμική Α και τη Γραμμική Β, τις οποίες θεώρησε εξέλιξη της Ιερογλυφικής. Ενώ η Γραμμική Β, η οποία σχετίζεται με τη Μυκηναϊκή παρουσία στην Κρήτη, είναι η νεότερη από τις τρεις, δεν είναι ακόμα γνωστό ποια είναι παλαιότερη από τις δυο πρώτες.

Το θέμα του Σεμιναρίου είναι η Γραμμική Α και ιδιαίτερα η διαπιστωμένη παρουσία της έξω από την Κρήτη (Λακωνία, Κύθηρα, Θήρα, Κέα, Μήλος, Μίλητος και Σαμοθράκη). Η Σαμοθράκη θα μας απασχολήσει περισσότερο τόσο για λόγους γεωγραφικούς όσο και επειδή έδωσε μια νέα διάσταση στο πρόβλημα της Κρητικής-Μινωικής εξάπλωσης στο Αιγαίο.

Στο πλαίσιο του Σεμιναρίου θα μιλήσουν οι: Maurizio Del Freo (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Studi sul Mediterraneo Antico, Roma), Δημήτρης Μάτσας (Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων, Κομοτηνή) και Julien Zurbach (École normale supérieure, Archéologie et Philologie d’Orient et d’Occident, Paris). Πηγή

This entry was posted in ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , . Bookmark the permalink.