Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Διερεύνηση για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Στην έκθεση της Αλβανίας που συνιστά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα ένα ακόμη σημείο, με το οποίο απαιτείται η πλήρης διαλεύκανση της δολοφονίας του Κωνσταντίνου Κατσίφα στις 28 Οκτωβρίου στους Βουλιαράτες, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα.

Σοβαρή τροποποίηση της έκθεσης για την Αλβανία

Η τροποποίηση προστέθηκε τα τελευταία λεπτά της τελικής έκθεσης και προτάθηκε από τον εισηγητή για την Αλβανία, Κνουτ Φλεκεστάιν και τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη, γραμματέα του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος.

Η διαφορά μεταξύ των προτεινόμενων λόγων της πρώτης και της τελευταίας στιγμής είναι τεράστια.

Στην παράγραφο 20 της έκθεσης εκτιμάται η έγκριση του νόμου για τις μειονότητες από την Αλβανία και απαιτείται περαιτέρω εφαρμογή της νομικής βάσης για τις γλωσσικές και εθνοτικές μειονότητες.

Σε αυτό το σηείο, οι ευρωβουλευτές έχουν προσθέσει ένα συννημένο (α), το οποίο συνδέεται άμεσα με τη δολοφονία του εξτρεμιστή Κωνσταντίνου Κατσίφα, όπως χαρακτηριστικά γράφει το αλβανικό κείμενο.

Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

«Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημειώνει τις ενστάσεις που σημειώθηκαν μετά το επεισόδιο στο οποίο ο Κωνσταντίνος Κατσίφας, μέλος της ελληνικής εθνικής μειονότητας με διπλή υπηκοότητα (ελληνική και αλβανική), σκοτώθηκε από τις Ειδικές Δυνάμεις της κρατικής αστυνομίας (RENEA) κατά τον εορτασμό της επετείου για τους Έλληνες στρατιώτες του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στους Βουλιαράτες την 28η Οκτωβρίου 2018.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητεί περιορισμό από όλες τις πλευρές και αναμένει από τις αλβανικές αρχές να ενεργήσουν και να διερευνήσουν τα κίνητρα που οδήγησαν στην απώλεια ανθρώπινης ζωής».

Κακό μήνυμα για την Αλβανία

Φαινομενικά- συνεχίζει το δημοσίευμα- το κείμενο δεν έχει έντονη τάση και ομοιάζει με σύνηθες μέρος των δηλώσεων.

Αλλά εδώ είναι το πρόβλημα.

Ένα τέτοιο αίτημα, κανονικά δεν θα αποτελούσε μέρος των εγγράφων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, πολύ λιγότερο στο έγγραφο που αφορούσε την έναρξη των διαπραγματεύσεων.

Το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά, οι ευρωβουλευτές της, ανάγκασαν να επιβάλλουν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην εισαγωγή την δολοφονία ενός τρομοκράτη στις ανησυχίες της ετήσιας έκθεσης της Αλβανίας σχετικά με την ένταξη της, είναι ένα κακό μήνυμα.

Ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Υπενθυμίζεται ότι πριν από τρεις εβδομάδες, το κοινοβούλιο της Ευρώπης απέρριψε το αίτημα δύο Ελλήνων βουλευτών να συζητήσουν τη δολοφονία του Κατσίφα στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων. Ένα μέρος των Ευρωβουλευτών δήλωσε ότι δεν μπορεί να συζητήσει για ένα θέμα που αφορά έναν ένοπλο εναντίον της αστυνομίας. Η άρνηση της προσπάθειας του Έλληνα βουλευτή να εισαγάγει το ζήτημα ‘Κατσίφα’ στην ΕΕ είχε μια συνηθισμένη αντίδραση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αλλά, σήμερα, στη συζήτηση, η δολοφονία του Κατσίφα καταχωρήθηκε στα επίσημα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό σημαίνει ότι η δολοφονία στους Βουλιαράτες, μπορεί να θεωρηθεί ως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παραβίαση της νομοθεσία περί μειονοτήτων.

Αυτή είναι η πρώτη νίκη της ελληνικής πολιτικής σε σχέση με την Αλβανία.

Δεν έπεισε η αλβανική κυβέρνηση

Αυτό δηλώνει ότι τα επιχειρήματα της αλβανικής κυβέρνησης, πέρα από τα δικαιώματα, δεν έπεισαν τις Βρυξέλλες και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για το τι συνέβη στους Βουλιαράτες.

Αντ’ αυτού, οι Έλληνες ευρωβουλευτές με την ιδέα ότι στους Βουλιαράτες σκοτώθηκε ένας «ήρωας του ελληνισμού» [τα εισαγωγικά στο πρωτότυπο] έχουν καταφέρει όχι μόνο να αλλάξουν την ανάλυση, αλλά να θέσουν και όρους που θα τεθούν στη συζήτηση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, σημειώνει το αλβανικό δημοσίευμα. kohajone.com, πηγή

This entry was posted in ΑΛΒΑΝΙΑ, ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.