Ζόραν Ζάεφ: «Δεν θα είμαστε Βορειομακεδόνες» και δεν θα φέρουμε το ντροπιαστικό ‘ΦΥΡΟΜιανοί’

«Ούτε εγώ, ούτε εσείς, ούτε τα παιδιά μου, θα είμαστε «Βόρειο-Μακεδόνες», έχουμε ένα πρόθεμα το ‘Βόρεια’, αλλά παραμένουμε Μακεδονία, δεν υπάρχει άλλη χώρα με αυτό το όνομα, υπάρχει Ελλάδα, δήλωσε ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ απαντώντας στην ερώτηση «πως αισθανθήκατε το πρωί στο κοινοβούλιο που ψήφισαν 80 βουλευτές για τις αλλαγές στο Σύνταγμα και όταν τα παιδιά τους θα καταγράφονται ως Βορειομακεδόνες».

Ένα ερώτημα που τέθηκε από τους πολίτες κατά της σημερινή δημόσια συζήτηση σχετικά με τα σχέδια τροποποίησης του Συντάγματος, σύμφωνα με τη Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία διεξάγεται στο Πανεπιστήμιο ΦΟΝ των Σκοπίων.

«Έχουμε δει εδώ και 27 χρόνια να χανόμαστε, μπορεί να συνεχίσουμε να χανόμαστε, αλλά για να βελτιώσουμε τη ζωή εδώ στη χώρα μας και να μην γίνουμε μια χώρα συνταξιούχων, πρέπει να κρατήσουμε τους νέους, για αυτό αποφασίσαμε τέτοια βήματα.

Η συμφωνία με την Ελλάδα αναγνωρίζει τη μακεδονική γλώσσα, την αυτοδιάθεση μας. Δεν θα είμαστε ‘Βορειομακεδόνες’ και δεν αντέχουμε την ντροπή των ‘ΦΥΡΟΜιανών’. Πρέπει να σκεφθούμε τι θα αφήσουμε στα παιδιά μας», είπε ο Ζάεφ στην ομιλία του που έγινε ευπρόσδεκτη από το ακροατήριο, όπως σημειώνεται.

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου, Τεμέλκο Ριστόφσκι, πρότεινε στην τέταρτη τροπολογία να διαγραφεί το σημείο 3, το οποίο έχει ως εξής:

«Η Δημοκρατία μεριμνά τα μέλη του μακεδονικού (σλαβικού, δηλαδή) λαού που ζει στο εξωτερικό». Ο καθηγητής είπε ότι αυτό το σημείο εισάγει διακρίσεις για τα μέλη άλλων εθνοτικών κοινοτήτων με μακεδονικής υπηκοότητα που ζουν στο εξωτερικό.

Πρόσθεσε, ότι το τρίτο σημείο θα μπορούσε να επεκταθεί και στα «μέλη της αλβανικής, της τουρκικής, της σερβικής, της Βόσνιας και των άλλων εθνών που έχουν μακεδονική υπηκοότητα», αλλά αυτή η επιλογή έγινε λιγότερο αποδεκτή, σημειώνει το δημοσίευμα. plusinfo.mk,  πηγή

Advertisements
This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΚΟΠΙΑ and tagged , , , . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s