Ο «οργισμένος πατριώτης», οι μικροπαροχές και η «Προοδευτική Συμπαράταξη»

Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Στο Μαξίμου ελπίζουν περιέργως πως ο Έλληνας θα συνεχίζει να θυμάται τις αμαρτίες των προ ΣΥΡΙΖΑ κυβερνήσεων, αλλά θα ξεχάσει τις αμαρτίες της κυβέρνησης Τσίπρα. Θεωρούν ότι το Μακεδονικό θα ξεφουσκώσει και ο οργισμένος πατριώτης θα επιστρέψει σπίτι του. Τότε ικανοποιημένος θα δει τις δρομολογημένες μικροπαροχές και θα μεταστραφεί: η οργή θα μετατραπεί σε θετική ψήφο!

Σε σύσκεψη έχει συγκεκριμένα ειπωθεί πως ο κόσμος πρέπει να πειστεί ότι αφότου «έληξαν τα μνημόνια, αρχίζουμε να εφαρμόζουμε σταδιακά το δικό μας φιλολαϊκό πρόγραμμα». Έτσι, ελπίζουν να ανακάμψουν σύντομα, συρρικνώνοντας το δημοσκοπικό προβάδισμα της ΝΔ και εάν είναι δυνατόν αντιστρέφοντάς το. Το επόμενο διάστημα, πάντως, θα είναι περίοδος προσφορών: «όλοι οι μικρομεσαίοι πρέπει να πάρουν από κάτι», όπως χαρακτηριστικά είπε αρμόδιος υπουργός.

Στην κατεύθυνση αυτή εντάσσονται η επιτυχής κατάληξη στο θέμα της μη περικοπής περαιτέρω των συντάξεων, η αύξηση του κατώτατου μισθού, η επαναφορά του 13ου μισθού, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για σειρά ελεύθερων επαγγελματιών και αυτοαπασχολουμένων, μια σειρά από επιδόματα για τις οικονομικά μειονεκτικές κατηγορίες του πληθυσμού και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Μία απόφαση που έχει επίσης παρθεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι προεκλογική περίοδος, στην οποία έχει ήδη εισέλθει η χώρα, θα είναι άκρως συγκρουσιακή. Ουσιαστικά θα περιστρέφεται γύρω από το δίπολο πρόοδος ή οπισθοδρόμηση. Ας θυμηθούμε ότι η εμβληματική αποτύπωση αυτού του δίπολου είχε γίνει από τον μακαρίτη Μένιο Κουτσόγιωργα. Έτσι, θα οικοδομηθεί πιο εύκολα η συγκρότηση του μετώπου υπό τον τίτλο «ΣΥΡΙΖΑ-προοδευτικές δυνάμεις«, ή «ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμπαράταξη«.

Από την άλλη πλευρά, όμως, επειδή τα κουκιά παραμένουν συγκεκριμένα σε αυτό το μίγμα πρέπει να χωρέσουν και άτομα όπως η Έλενα Κουντουρά, η Κατερίνα Παπακώστα, ο Τέρενς Κουίκ και ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Προφανώς, ξεπλύθηκαν στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ που δεν είναι άλλη από την Συμφωνία των Πρεσπών!

Πάντως, ονόματα που ενδέχεται να ακουστούν το επόμενο διάστημα είναι ο Κωστής Παπαϊωάννου, τέως πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, ο Σωτήρης Βαλντέν, πρόσωπο με πολυετή παρουσία στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, ο πρώην βουλευτής Ημαθίας του ΠΑΣΟΚ Άγγελος Τόλκας και βέβαια ο πρώην υπουργός του Γεώργου Παπανδρέου Γιάννης Ραγκούσης. Ενδέχεται να αναβαθμιστούν πρόσωπα της νεότερης γενιάς, όπως π.χ. ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας Διονύσης Τεμπονέρας, καθώς και παιδιά του κομματικού σωλήνα.

Hγέτης με διεθνή αποδοχή

Έχει ακουστεί ακόμα και το όνομα του καθηγητή Νίκου Μαραντζίδη, ο οποίος είχε πρωταγωνιστήσει στον ιδεολογικό πόλεμο εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ τουλάχιστον μέχρι το καλοκαίρι του 2015. Τον τελευταίο καιρό, στο όνομα της αντιεθνικιστικής κατεύθυνσης, είναι αλήθεια ότι τον έχει προσεγγίσει με το επιχείρημα ότι αυτός που άλλαξε δεν είναι ο ίδιος (ο καθηγητής), αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ.

Τέλος, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη το επιχειρησιακό σχέδιο «ηγέτης με διεθνή αποδοχή». Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του έχουν θέσει ως βασική προτεραιότητα το χτίσιμο του πρωθυπουργικού προφίλ. Η διεθνής παρουσία του Αλέξη Τσίπρα θα επιχειρηθεί να αναβαθμιστεί μέσα από επισκέψεις και διεθνείς συναντήσεις. Οι δυτικοί ηγέτες, εξάλλου, έχουν να λένε τα καλύτερα για τον Έλληνα πρωθυπουργό. Όπως χαρακτηριστικά έχει ειπωθεί «ο Τσίπρας είναι ο Σαούλ που έγινε Παύλος και μας έκανε τόσο καλά τη δουλειά όσο κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν θα μπορούσε».

Ο Θανάσης Καρτερός, μάλιστα, θεωρεί ότι το διάστημα που μεσολαβεί μεταξύ Μάη και Οκτώβρη είναι αρκετό για να αξιοποιηθεί το θετικό κλίμα που θα προκαλέσει η ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών στο διεθνές περιβάλλον. Έτσι, ώστε, να προωθήσουν ευκολότερα αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους, όπως η αποπληρωμή μέρους του υψηλότοκου δανείου που έλαβε η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΠΟΛΙΤΙΚΗ, ΣΚΟΠΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.