Βανδαλισμοί, γκράφιτι και λεηλασίες στο αρχαίο αμφιθέατρο της Κυρήνης

Μόνο θλίψη προκαλεί σήμερα η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Κυρήνης, της ελληνικής αποικίας στη Βόρεια Αφρική.

Εικόνες παρακμής με γκράφιτι και βανδαλισμούς σε κίονες και τείχη του ελληνικού αμφιθεάτρου στην Κυρήνη, της αρχαίας πόλης στην ανατολική Λιβύη, μεταδίδει το Reuters.

Λεηλασίες, εγκατάλειψη και παράνομες καταπατήσεις γης από ντόπιους είναι μόνο μερικά από όσα καταγράφονται το τελευταίο διάστημα στο επιβλητικό μνημείο που αποτελεί ένα από τα πέντε μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της Unesco της βορειοαφρικανικής χώρας.

Τα εγκαταλελειμμένα καταστήματα αναμνηστικών ειδών και οι καφετέριες στον ορεινό δρόμο που οδηγεί στον αρχαιολογικό χώρο, είναι η μόνη υπενθύμιση ότι μέχρι πριν λίγα χρόνια το σημείο αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς της χώρας.

Μόνο θλίψη προκαλεί σήμερα η εικόνα του αρχαιολογικού χώρου της Κυρήνης, της ελληνικής αποικίας στη Βόρεια Αφρική που ιδρύθηκε το 630 π.Χ.

Οι λεηλασίες αποτελούν κοινό φαινόμενο σε αρχαιολογικούς χώρους της Λιβύης έπειτα από την ανατροπή του καθεστώτος του Μουαμάρ Καντάφι το 2011 και έκτοτε η χώρα βυθίστηκε στο χάος με αντιμαχόμενες κυβερνήσεις και φατρίες να πολεμούν για την απόκτηση ελέγχου και εξουσίας.

Εκτός από την Κυρήνη, που βρίσκεται περίπου 200 χλμ. ανατολικά της Βεγγάζης, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, μόλις 20χλμ. μακριά βρίσκεται η Απολλωνία, αρχαία πόλη της Κυρηναϊκής, σημερινής Λιβύης που ιδρύθηκε από Έλληνες αποίκους.

Χωρίς τουρίστες, η υπηρεσία αρχαιοτήτων είναι αντιμέτωπη με ελλείψεις στον προϋπολογισμό και βάνδαλους να ζωγραφίζουν με γκράφιτι κίονες ενώ τεχνουργήματα λεηλατούνται.

Κάποιοι αρχαιολογικοί θησαυροί όπως τα κεφάλια κορμών αγαλμάτων, που καταγράφονται σε ταξιδιωτικούς οδηγούς που εκδόθηκαν το 2011 δεν βρίσκονται πλέον στο χώρο.

«Πολλά τεχνουργήματα έχουν πωληθεί παράνομα στο εξωτερικό», δήλωσε ο Αχμαντ Χουσεϊν, επικεφαλής της υπηρεσίας αρχαιοτήτων της παράλληλης κυβέρνησης που έχει έδρα στην ανατολική Λιβύη.

Ανήμπορη να αποτρέψει τις κλοπές, η υπηρεσία συντάσσει ένα μητρώο των τεχνουργημάτων, σε μια διαδικασία που ίσως βοηθήσει στον εντοπισμό κάποιων εξ αυτών στην Ευρώπη, τόνισε ο Χουσεϊν.

«Έχουν σημειωθεί πολλές καταστροφές τα πρόσφατα χρόνια», δήλωσε ο Ισμαήλ Μιφτά, αγρότης που ζει κοντά στην Κυρήνη. «Οι απλοί άνθρωποι δεν εκτιμούν την αρχαιολογική κληρονομιά». Πηγή: LiFO  Ανασκαφή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΚΟΣΜΟΣ, ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.