Ο οικισμός της Απολλωνίας στη Σίφνο

Η πρωτεύουσα της Σίφνου, Απολλωνία

Η Απολλωνία (ή αλλιώς Σταυρί) είναι η πρωτεύουσα της Σίφνου από το 1836 και έδρα του Δήμου Σίφνου από το 1999. Το τοπωνύμιο Απολλωνία σημαίνει πόλη αφιερωμένη στον Απόλλωνα.

Είναι χτισμένη αμφιθεατρικά πάνω σε τρεις απαλόγραμμους λόφους και βρίσκεται στο κέντρο της Σίφνου. Εδώ βρίσκονται και οι δημόσιες υπηρεσίες, ταχυδρομείο, τα καταστήματα των Τραπεζών (Εθνική, Alpha Bank, Πειραιώς), ταξιδιωτικά γραφεία, το ιατρείο, ιδιωτικά ιατρεία, φαρμακεία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα τροφίμων, πρατήρια καυσίμων, καφετέριες και εστιατόρια με παραδοσιακές γεύσεις της Σίφνου αλλά και διεθνή κουζίνα.

Ο επισκέπτης θα θαυμάσει την πανέμορφη παραδοσιακή αρχιτεκτονική της. Παντού ο λιτός διάκοσμος προσφέρει ένα σύνολο μοναδικής αισθητικής αξίας. Μια πρώτη βόλτα στον κεντρικό πλακόστρωτο πεζόδρομο βοηθά τον επισκέπτη ν’ ανακαλύψει πόσες πολλές εκκλησίες υπάρχουν άρρηκτα συνδεδεμένες και απόλυτα ενσωματωμένες στο οικιστικό σύνολο.

Κάνοντας περίπατο στα πλακόστρωτα δρομάκια της με τους ασπρισμένους αρμούς, μπορείτε να ψωνίσετε αναμνηστικά, πρωτότυπα κοσμήματα από Σιφνιούς αργυροχρυσοχόους και παραδοσιακά σιφνέικα κεραμικά. Μην παραλείψετε να γευτείτε τις σιφνέικες νοστιμιές αλλά και πιο ψαγμένες γεύσεις με επιρροές από τη διεθνή κουζίνα στα εστιατόρια, που υπάρχουν στα σοκάκια της. Επίσης αξίζει να απολαύσετε ένα ή και παραπάνω ποτά στα γραφικά μπαράκια και καφενεία που θα βρείτε και λειτουργούν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες, καθώς εδώ, στο γνωστό πια «στενό της Απολλωνίας» χτυπάει η καρδιά της νυχτερινής ζωής της Σίφνου.

Επισκεφτείτε το λαογραφικό μουσείο Σίφνου στην Πλατεία Ηρώου (απέναντι από το ταχυδρομείο), το οποίο περιλαμβάνει εκθέματα από την παραδοσιακή ζωή της Σίφνου.

Λίγο μετά την πλατεία Ηρώων ακολουθώντας τον δρόμο, πάνω στη διασταύρωση, βρίσκεται το Φιλανθρωπικό Ίδρυμα Στυλιανού Πρόκου «Η Αγία Αικατερίνη», γνωστό στη Σίφνο ως Ίδρυμα Πρόκου, στο οποίο το καλοκαίρι παραγματοποιούνται αρκετές εκθέσεις (ζωγραφικής, φωτογραφίας κ.α.) και άλλες εκδηλώσεις.

Στην Απολλωνία βρίσκεται και ο μοναδικός πολυχώρος των Κυκλάδων, γνωστός ως Ραμπαγάς.

Τόσο στα σοκάκια της όσο και γύρω από την Απολλωνία λειτουργούν ξενοδοχεία και μονάδες ενοικιαζόμενων δωματίων, τα οποία προτιμούν πολλοί επισκέπτες της Σίφνου, καθώς η Απολλωνία είναι το πιο κεντρικό σημείο και από εδώ περνάνε όλα τα λεωφορεία συνδέοντάς την με τους υπόλοιπους οικισμούς αλλά και με τις παραλίες. Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ and tagged , , . Bookmark the permalink.