Η αναμέτρηση Λαπίθων και Κενταύρων για τα μάτια της Ιπποδάμειας

Οι Κένταυροι ήταν μυθικά πλάσματα που δημιούργησαν οι αρχαίοι Έλληνες, ζούσαν στην περιοχή του Πηλίου και συμβόλιζαν τη βαρβαρότητα. Τα ανθρωπόμορφα όντα ήταν μισοί άνθρωποι και μισοί άλογα. Η δυσμορφία και η πρωτόγονη συμπεριφορά τους ήταν οι αιτίες που δεν απολάμβαναν την εύνοια των αρχαίων Ελλήνων.

Στα γραπτά των αρχαίων ποιητών παρουσιάζονται ως απολίτιστα και βίαια όντα. Ωστόσο, είχαν βασιλική καταγωγή.

Ο πρώτος Κένταυρος ήταν το παιδί του Ιξίωνα, πρώην Βασιλιά της Θεσσαλίας και της Νεφέλης.

Μάχη των Κενταύρων και των Λαπίθων, Sebastiano Ricci (1715)

Ο Βασιλιάς Ιξίωνας, έχασε την εξουσία όταν σκότωσε τον πεθερό του. Το άγριο έγκλημα θεωρήθηκε ασυγχώρητο και άπαντες τον απαρνήθηκαν.

Κάποια στιγμή βρήκε καταφύγιο στο ναό του Δία. Ο Δίας τον λυπήθηκε και τον κάλεσε στον Όλυμπο να δειπνήσει με τους υπόλοιπους θεούς.

Τότε, ο Ιξίωνας υπέπεσε σε ένα επιπλέον ασυγχώρητο λάθος, ερωτεύτηκε την Ήρα. Ο Δίας αντιλήφθηκε αμέσως τον πόθο του Ιξίωνα για τη γυναίκα του. Για να τον εκδικηθεί, έδωσε σε ένα σύννεφο, τη Νεφέλη, την μορφή της Ήρας.

Οι Κένταυροι πολεμούν τους Λαπίθες και η μάχη τους αναπαριστάται από τον Φειδία στις μετόπες του Παρθενώνα. (Κενταυρομαχία, Νότια Ζωφόρος)

Από τη συνεύρεση του Ιξίωνα με τη Νεφέλη γεννήθηκε ο Κένταυρος

Ο Ευρυτίωνας αρπάζει την Ιπποδάμεια στο γάμο του Πειρίθους, Παρίσι, Γαλλία 1971 .

Όπως αναφέρεται, το παιδί ήταν δύσμορφο και άσχημο. Στην γέννηση του δεν δέχτηκαν να παραβρεθούν ούτε οι Χάριτες. Ίσως το άσχημο παρουσιαστικό του ήταν η αιτία που όταν μεγάλωσε ήρθε σε επαφή με τις φοράδες της Μαγνησίας. Τότε δημιουργήθηκε το πιο περίεργο γένος της ελληνικής μυθολογίας, οι Κένταυροι.

Η Κενταυρομαχία

Οι απόγονοι του Ιξίωνα συναντήθηκαν μερικά χρόνια αργότερα στο γάμο του Πειρίθους. Ο Πειρίθους, Βασιλιάς των Λαπιθών και ετεροθαλής αδερφός των Κενταύρων κάλεσε τον Ευρυτίωνα, έναν Κένταυρο στο γάμο του με την Ιπποδάμεια.

Ο Ευρυτίωνας -όπως και οι υπόλοιποι Κένταυροι- φημιζόταν για την ανάρμοστη συμπεριφορά του.

Στο γάμο του Πειρίθους, ο Ευρυτίωνας μέθυσε με συνέπεια να παρεκτραπεί και να επιχειρήσει να απαγάγει την όμορφη Ιπποδάμεια.

Οι Λαπίθες εξοργίστηκαν με την ασέβεια που έδειξε ο καλεσμένος στον γάμο του βασιλιά τους. Του έκοψαν τα αυτιά και τη μύτη και τον διέταξαν να φύγει από γλέντι.

Όταν οι Κένταυροι πληροφορήθηκαν την πράξη των Λαπιθών, τους επιτέθηκαν. Τα βίαια πλάσματα ρίχτηκαν στην μάχη με πέτρες και κορμούς δέντρων. Αν και οι Κένταυροι υπερίσχυαν σε δύναμη δεν κατάφεραν να αντιμετωπίσουν τους Λαπίθες, οι οποίοι είχαν με το μέρος τους ένα ισχυρό όπλο, τον Θησέα.

Ο Θησέας ήταν καλεσμένος στον γάμο και αδελφικός φίλος του γαμπρού. Οι Λαπίθες κυνήγησαν και έδιωξαν, όσους Κενταύρους επέζησαν, μακριά από το Πήλιο.  Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ and tagged , , , , , , . Bookmark the permalink.