Εμβαλάγια και γκροζέιγ

Η ΕΛΒΑ ήταν βιομηχανία αναψυκτικών στη Θεσσαλονίκη και είχε πρατήριο εργοστασίου στην Αθήνα. Το 1931 τα αναψυκτικά της πωλούνταν «εντός χαρτίνου εμβαλαγίου».

Όμως, τι ήταν το εμβαλάγιον;

1931

Βρήκα την απάντηση στο ιστολόγιο «Οι λέξεις έχουν τη δική τους ιστορία». Είναι εξελληνισμένη η γαλλική λέξη emballage, που σημαίνει συσκευασία. Το εμβαλάγιον δεν έμεινε στο παρελθόν μαζί με άλλες αγρίως εξελληνισμένες λέξεις, αλλά χρησιμοποιείται και σήμερα. «Είναι απολύτως επίσημος όρος στη συνταγογραφία και η ένδειξη «ανά εμβαλάγιο» θα προστίθεται στο εξής σε κάθε συνταγή», γράφει ο Νίκος Σαραντάκος.

Η παρακάτω διαφήμιση ξεκαθαρίζει ότι όταν η ΕΛΒΑ έλεγε εμβαλάγιο, εννοούσε φακελάκι.

ΕΛΒΑ φακελάκια

ΕΛΒΑ

Αργότερα προτίμησε τις φιάλες και κατάργησε τα φακελάκια. Όσο για το γκροζέιγ, το αντικατέστησε με βυσσινάδες και αργότερα με γκαζόζες.

1962. Τρίκυκλο της ΕΛΒΑ μπροστά στο Μπεζεστένι μεταφέρει αναψυκτικά σε μπουκάλια.

Φαίνεται πως κάποια εποχή προτιμούσαν να λένε το φραγκοστάφυλο με το γαλλικό του όνομα. Το φραγκοστάφυλο έχει πολύτιμες ιδιότητες. Κάτι ήξεραν που έπιναν τον χυμό του. Σήμερα ανακαλύπτουμε ξανά την αξία του. Επίσης έφτιαχναν μαρμελάδες και γλυκά. Χρησιμοποιείται και στη μαγειρική.

Όταν η Ελένη Βλάχου ήταν εσωτερική σε ελβετικό σχολείο, επαναστάτησε αντικρίζοντας στο πιάτο της κουνέλι βραστό με σάλτσα φραγκοστάφυλο.

«Δεν έτρωγα τα φαγιά τους», είπε σε κάποια συνέντευξη. «Αλλά όταν δεν τα έτρωγα, σηκωνόμουνα στο τραπέζι κι έβγαζα λόγο. Κι έλεγα, όταν μου δίνετε –ακόμα το θυμάμαι– λαπά μπουγί σως γκροζέ (κουνέλι βραστό με γλυκιά σάλτσα), αυτό σημαίνει ότι δεν σέβεστε το παιδί. Λοιπόν, εγώ αυτό δεν το τρώω. Έβγαζα λόγους λοιπόν και τελικά είπανε, πάρτε την». Πηγή.

Η συνταγή του lapin bouilli aux groseilles για έξι άτομα απαιτεί ένα ολόκληρο μπουκάλι κόκκινο κρασί. Δικαιολογημένη η οργή της. Δεν είναι αυτό φαγητό για παιδιά.

Στο μεταξύ στην Ελλάδα, την ίδια εποχή, κάποια άλλα παιδιά.

Πρόσφυγες στη Θεσσαλονίκη.

1923. Προσφυγόπουλα από την Αρμενία και ντόπια παιδιά στην Αθήνα.  Πηγή

This entry was posted in ΕΛΛΑΔΑ, ΕΛΛΑΣ, ΙΣΤΟΡΙΑ, ΚΟΙΝΩΝΙΑ and tagged , , , , , , , , , , , , , . Bookmark the permalink.